0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 10. 2012

Invasion, The (2007)

Nesmím usnout! Nesmím usnout!

Na začátku sledujeme výbuch vracejícího se raketoplánu. Trosky jsou pokryté nějakým vesmírným organismem, který nedokážou vědci z NASA rozpoznat. Během několika dalších dnů propuká nejen ve Washingtonu, ale v celé Americe velká epidemie. Všichni mluví o chřipce, ale doktorka Carol Bennelová má jiný názor. Její pacientka i lidé v okolí si začali stěžovat na své blízké, protože se prý začali chovat divně. Poté, co je napadnuta svým bývalým manželem, který jí na obličej vyprskne divné sliny, si začíná uvědomovat hrozivou pravdu. Lidé se stali obětí mimozemského organismu a celé město se začíná měnit. Ti co zůstali ještě normální, se snaží všelijak bránit, ale proti přesile nemají šanci. Carol společně se svým přítelem Benem a několika jinými lidmi se rozhodne vzniklé situaci postavit a bojovat. Musí přece zachránit svého syna Olivera, kterého drží jeho otec. Času zbývá málo a je jen otázkou času, než se i Carol zlomí a promění se.


Český název: Invaze
Režie: Oliver Hirschbiegel, James McTeigue
Rok výroby: 2007
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Nicole Kidman ... (Carol Bennell)
Daniel Craig ... (Ben Driscoll)
Jeremy Northam ... (Tucker Kaufman)
Jackson Bond ... (Oliver)
Jeffrey Wright ... (Dr. Stephen Galeano)
... a další


Tak a máme tady další z řady filmů, ve kterých ovládne lidi mimozemský organismus. Kolik filmu na podobné téma jsme již viděli. Tentokrát nám producenti připravili mimozemský organismus, který z vás během spánku udělá jiné lidi. Podobné náměty jsou vždy velkým hazardem, protože v očích diváků to buď dopadne na výbornou, nebo je z toho jen průměrná napodobenina něčeho jiného. A film Invaze se řadí spíše k té druhé skupině. Oba režiséři nepatří mezi nějaké začátečníky, ale jejich vzájemná spolupráce nepřinesla kýžené ovoce. Zatímco James McTeigue se proslavil zatím jen jedním filmem V for Vendeta (2005), tak jeho kolega Oliver Hirschbiegel má už těch zářezů víc. Natočil televizní seriál Komisař Rex nebo filmy Das Experiment, The Downfall.

Dějová linie pulsuje ve svižném tempu. Skoro pořád se něco děje a i když je to občas trochu nuda, tak nám je postupně odhalováno celé tajemství, které se stává zkázou města. Máme možnost sledovat první příznaky nakažených jejichž chování se změnilo. Ze začátku je to jen hrstka lidí, ale později to začne ovládat celé město. Některým jedincům se daří oklamat ty infikované, ale většinu stejně dostanou. V některých scénách můžeme sledovat, jak se brutálně zachází se zdravými jedinci. Co mi však přišlo hodně k smíchu je způsob, jakým vás infikují. Vypadá to jako když si stoupnete doprostřed skupiny lam a ony vás celého poplivají. Bohužel v průběhu celého filmu jsem měl dojem, že podobné scény jsem už viděl v několika dalších filmech.

Atmosféra se ve filmu častokrát střídá, protože producenti do filmu přimíchali pořádnou dávku akčnosti, která docela často převyšuje ostatní prvky, na kterých film stavěl především. Hudební doprovod byl taky nabitý spíše akčními melodiemi, jen občas se vyměnila s pochmurnými a tajemnými zvuky, které většinou měly navodit pocit úzkosti a přimět vás fandit hlavní hrdince, když se ocitla v nesnázích. Krve se tady moc nedočkáme, jen občas se vyvalí nějaký ten cákanec ze střelné zbraně. Hlavním lákadlem mělo být herecké obsazení, které je opravdu hvězdné. Tedy co se hlavních postav týká.

V hlavní roli se představila známá herečka Nicole Kidman. Tato půvabná australanka je ozdobou každého filmu. Zahrála si ve spoustě filmů, v nichž vždy předvedla skvělé výkony. Australia (2008), Birth (2004), The Human Stain (2003), Moulin Rouge! (2001), The Others (2001), Eyes Wide Shut (1999). Jejího filmového přítele Bena si zahrál novodobý James Bond Daniel Craig, který nejvíc zazářil v bondovce Casino Royale (2006), mimo jiné si zahrál i ve filmech Renaissance (2006), Munich (2005), The Trench (1999).

Hodnocení:
Průměrný film o mimozemském organismu, který je plný akčních scén. Pokud chcete strávit sobotní podvečer sledováním nějakého nenáročného snímku, je Invaze tím pravým. Jste-li fanouškem Nicole, tak byste si ho neměli nechat ujít. Akční scény jsou celkem fajn, ale chybí mi tam trochu víc brutality. 60%.

Žádné komentáře:

Okomentovat