0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 10. 2012

Insanitarium (2008)

I blázni mají své dny. A pokud jim k tomu podá svůj lék Peter Stormare, věřte, že budou hodně krvavé.

Jack předstírá, že je blázen jen proto, aby se dostal do psychiatrické léčebny (blázince) a odvedl odtud svou sestru Lily. Jeho plán vyšel, ale brzy bude velice litovat, protože netuší, do jakého pekla se dostal. Léčebnu vede doktor Gianetti, který zde tajně provádí svůj výzkum a na svých zaostalých pacientech zkouší nový neotestovaný lék Orpheum. Ten má však vedlejší účinky a ze svých obětí udělá monstra toužící po krvi. Z léčebny se stává past a ti, kteří nejsou nakažení, musí bojovat o holé životy. Jack, Lily a blázen Dave mají jen malou šanci, že se z toho dostanou živí, protože přesila je moc veliká a navíc Dr. Gianetti má všechny trumfy v rukávu.


Český název: Nakažení smrtí
Režie: Jeff Buhler
Rok výroby: 2008
Délka: 85 min
Země: USA

Hrají:
Jesse Metcalfe ... (Jack)
Kiele Sanchez ... (Lily)
Peter Stormare ... (Dr. Gianetti)
Kevin Sussman ... (Dave)
Evan Parke ... (Charles)
... a další


Jedná se o první dílo režiséra Jeffa Buhlera, který si sám napsal i scénář. Tohoto člověka nejspíš nezná nikdo z nás, ale věřte, že o něm brzy hodně uslyšíme. Protože napsal scénář k filmu The Midnight Meat Train (2008), jenž vypadá velice zajímavě (recenze na něj již zde je) a u diváků dopadl celkem obstojně. Pokud vydrží v trendu, který si sám určil, tak by se z něj mohl stát uznávaný režisér i scénárista a přesně takové lidi hororová scéna v dnešní době potřebuje. I když je třeba si přiznat, že se ani on nevyhne okopírování námětů z jiných filmů, ale to je zřejmě nemoc dnešní doby.

Ze začátku máme možnost vidět trochu slabší nudný rozjezd, jenž trvá zhruba prvních dvacet minut a ve filmu se zas až tak moc zajímavých věcí nestane. Vše se točí okolo Jackovy cesty do léčebny a následného seznamovaní s prostředím, personálem a dalšími pacienty, z nichž někteří jsou celkem povedené postavičky. Potom se však začne konečně něco dít a my máme možnost vidět, co se odehrává ve vrchních podlažích. Bohužel pořád je to všechno bez pořádných efektů a atmosféra je na bodu mrazu. Jediné co občas vystraší vaše ušní bubínky, je srdceryvný řev pacientů a sprosté nadávky. Vše se změní od chvíle, kdy se nakažení pacienti dostanou ze svých cel a pokojů. Konečně se dočkáme litrů umělé krve, která teče místy proudem, utrženými končetinami, pojídání lidského masa a pár dalších chuťovek. Nečekejte však špičkové efekty, ale spíše průměrné béčkové pokoukání, které některé pobaví, jiné však zřejmě znechutí. Konec je už ve svižném tempu a kdyby měli filmaři po ruce ještě více dveří a věcí, které by posloužily k zaklínění, tak by film trval určitě o půlhodinu déle.

Atmosféra na mě působila střídavě oblačno. Sem tam se skutečně povedla a nabudila falešný pocit úzkosti či možná snad strachu, který však prožívali pouze postavy na obrazovce a možná některé slabší povahy. Pro nás ostatní to však byly trochu laciné triky, snadno předvídatelné a tudíž když už čekáte, že se něco podobného stane, tak vás nemůže nic vylekat. Hudební doprovod byl zvolen trochu zbrkle. Jednalo se sice o tvrdší muziku, jenže takovou, která vás zcela jistě na parket nevytáhne, spíše přinutí dát si další drink. To samé platí i pro použité hlášky. Většina z nich byla naprosto nemístných, ale našly se i takové, které mě hodně pobavily. Ze všeho nejvíc si budu pamatovat polonahou nadrženou (rádoby zombici), která zcela jistě patřila ke zpestření filmu a některé tváře bláznů, na které asi nezapomenu nikdy, protože šlo skutečně o přehlídku zjevů o kterých se nám může jen zdát.

V hlavní roli se objevil lamač ženských srdcí, jinak však průměrný herec Jesse Metcalfe, kterého můžete znát ze seriálu "Desperate Housewives", který už bude za chvíli stejně jako Dallas nekonečným. Mimo jiné si zahrál i v těchto filmech: 44 Minutes: The North Hollywood Shoot-Out (2003) a Loaded (2008). Jeho výkon byl hodně průměrný a vlastně i vyvážený ke kvalitě celého filmu.

To mnohem lepší byl švédský herec Peter Stormare. On je zcela jistě to nejlepší na celém filmu a jeho výkon zvedá mé procentuální hodnocení. Jeho vzhled ho předurčil k hraní záporných rolí a většinou se mu to podařilo velice dobře. Já osobně si jej nejvíc pamatuji ze seriálu Prison Break. Zahrál si: Fargo (1996), Bruiser (2000), 2001 Maniacs (2005), Anamorph (2007) a měl malou roli i v Jurském parku 2.

Hodnocení:
Jde o průměrný film, který vám sice vehementně doporučovat nebudu, ale určitě vám jeho zhlédnutí neublíží. Hlavně pokud jste fanoušky zombie/kanibal hororů či skalním fandou jednoho ze zmiňovaných herců, tak byste si jej neměli nechat ujít. Pokud přečkáte úvodní nudu, tak si myslím, že se vydržíte dívat až do konce. Mužské publikum trochu obměkčí nahá děva či docela pěkné herečky. Na to že jde o první režisérův film, tak dávám 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat