0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 10. 2012

I'll See You in My Dreams (2003)

Portugalský krátkometrážní zombie snímek, který získal řadu ocenění na festivalech po celém světě.

V malé portugalské vesničce uprostřed lesů žije podivín Lúcio. Mezi místními není zrovna dvakrát oblíbený, věčně se toulá po lesích a jedinou jeho vášní je lov. Neloví ovšem žádnou obyčejnou zvěř, ale zombie jenž terorizují zdejší okolí. Tyto tvory k smrti nesnáší a na svém kontě jich má pár desítek. Jednoho večera se však jeho stereotypní život změní poté, co si do domu přivede milenku. Tuto noc totiž město napadne skupina nemrtvých a Lúcio se jim musí postavit tváří v tvář úplně sám.


Režie: Miguel Ángel Vivas
Rok výroby: 2003
Délka: 20 min
Země: Portugalsko

Hrají:
Adelino Tavares ... (Lúcio)
São José Correia ... (Nancy)
Sofia Aparício ... (Ana)
Manuel João Vieira ... (Sam)
João Didelet ... (Dário)
...a další


Portugalsko zrovna nepatří mezi země, které svět zásobují jedním hororovým kouskem za druhým a tak každý jejich snímek diváci přivítají s velkým vděkem, protože většina z nich má velice solidní kvalitu. Tento zombie kraťas je zasazen do dob divokého západu a během dvaceti minut jeho trvání si diváci užijí mnohem větší podívanou, než u lecjakého celovečerního snímku. Na svědomí ho má pro mě docela neznámý režisér Miguel Ángel Vivas, který do té doby natočil pouze dva filmy a vedl si velice dobře.

Atmosféra filmu běží na plné obrátky hned od začátku a divák se ještě nestačí ani pořádně rozkoukat a už je konec. Během tak krátké chvíle si však uděláte docela jasný obrázek o našem hlavním hrdinovi, který ač je na jednu stranu neohrožený bijce nemrtvých, tak na tu druhou je arogantní parchant, který se zajímá pouze o sebe a na to taky doplatí. Jeho děsivé tajemství, které skrývá ve svém domě však patří ke zlatému hřebu večera. Nebudu vám tady moc prozrazovat, ale koho by taky překvapilo, že pokud si dovede domů milenku, tak musí zákonitě rozzuřit svou manželku.

Na odlehčení se tu proto objeví i trocha erotiky, která je docela vkusná a dráždivá zároveň. Naštěstí trvá jen chvíli a potom se už můžeme naplno věnovat závěrečné bitce s hordou zombie. Tyto souboje mají v sobě i kus humorného pojetí na odlehčení, což je jen dobře. Dočkáme se zde sekání hlav, bodání vidlemi, ale i zarputilé pěstní souboje. To vše za doprovodu atmosféricky dobře zvolené hudby.

Masky jednotlivých zombie jsou rovněž docela pěkné a určitě patří k příjemnému zpestření filmu. Nejde o žádné zaprášené a umělou barvou zamaskované obličeje, ale poctivě udělané masky, které nás sice asi nevyděsí, ale v přítmí vypadají opravdu dokonale. Navíc asi největší doménou je přímočarý děj, který jde rovnou na věc a zbytečně se tady nic nenatahuje.

Stejnojmenný klip natočila skupina Moonspell, který může shlédnout na youtube. Ve filmu je z něj kousek slyšet jakmile naběhnou závěrečné titulky. Klip se skupině skutečně povedl a určitě stojí za vaší pozornost. Tento krátkometrážní film získal i řadu ocenění na nejrůznějších filmových festivalech po celém světě.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat