0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 10. 2012

I'll Always Know You Did Last Summer (2006)

Opět se vrací tajemný rybář se svým ostrým hákem. Snad už naposledy!

Colorado: V jednom malém městečku se právě konají oslavy 4. července. Skupinka přátel se rozhodne oživit pověru o tajemném rybáři, který vraždil teenagery. Sehrají menší divadélko, při kterém nešťastně jeden z nich zemře (P.J.). Amber, Zoe, Colby a Rodger spálí všechny důkazy (oblečení) a slíbí si, že vše před policií zamlčí.


Český název: Tajemství loňského léta 3
Režie: Sylvain White
Rok výroby: 2006
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Brooke Nevin ... (Amber Williams)
David Paetkau ... (Colby Patterson)
Torrey DeVitto ... (Zoe)
Ben Easter ... (Lance)
Seth Packard ... (Roger)
... a další


O rok později:

Uplynul téměř rok od nešťastné události a Amber stále tíží svědomí. Mezi ní a ostatními už to není jako dřív. Nebaví se spolu a ani se od té doby nesetkali. Jednoho večera jí přijdou záhadné smsky, ve kterých stojí již tradiční věta: ,, Vím, co jste udělali minulé léto‘‘. To ji donutí najít ostatní a o všem si znovu promluvit. Ze začátku jí nikdo nevěří, ale poté, co jednoho z nich najdou mrtvého a Amber neustále pronásleduje rybářův přízrak, je jasné, že o jejich tajemství někdo ví a chce se pomstít. Je jen otázkou času, než přijde zabít i ostatní. Navíc se do celé věci připlete i Lance, který je bratrancem mrtvého P.J. Okruh podezřelých se rozrůstá a nedaří se jim celé věci přijít na kloub. Kdo to může být? Je to snad někdo z města? Nebo dokonce oživl legendární rybář a začal zabíjet tentokrát v jejich městě?

Po osmi letech se rozhodl Sylvain White natočit třetí pokračování filmu z českým názvem Tajemství loňského léta. S novým režisérem přišli i noví herci a pustili se směle do toho. Bohužel jak už to tak většinou bývá, tohle pokračování se moc nepovedlo a podle mě se nemělo vůbec natočit. Tento režisér patří do skupiny méně známých režisérů a na svém kontě má celkově pět filmů. Z nich pouze další dva se dostaly do menšího povědomí diváků. Jde o erotický thriller Trois 3: The Escort a muzikálové drama Stomp the Yard.

Začátek filmu se rozjížděl v trochu pomalém tempu a my jsme byli svědky rozhovoru bandičky mladých lidí, kteří si vykládali legendu o rybáři s hákem, jenž měl na svědomí několik lidských životů. Pro ostatní nic netušící obyvatele sehrají divadélko, ve kterém je pronásleduje záhadná postava a nešťastnou náhodou jeden z nich umírá. Ostatní jsou z toho v šoku a rozhodnou se vše zamlčet. Sice se to trochu liší od prvního dílu, ale podstata je stejná. To co následovalo, mě docela překvapilo. Některé scény, kdy se na scéně objevuje opět tajemný rybář a vraždí, se mi docela líbily a dá se v nich určitě najít kus originality. Během filmu se několikrát změní okruh podezřelých a film se začne pořádně zaplétat. Bohužel, stejně jako ve druhém dílu celkový dojem z filmu zkazí naprosto otřesný konec. Tedy alespoň u mě.

Kamera a kvalita záběrů mě občas docela překvapila. Scény se docela slušně střídaly a je vidět, že na střihu hodně zapracovali, ale kvalita záběrů se týká pouze děje odehrávajícího se venku. Jakmile totiž přišlo na scénu něco, co se odehrávalo uvnitř budovy, nastal kámen úrazu. Špatné podsvícení scény a kouřové efekty zcela pokazily několik scén. Zřejmě se snažili zamaskovat velice chabý oděv rybáře, který byl diametrálně odlišný od předchozích dílů. Připadalo mi, jako by se nejednalo o pláštěnku, ale nějaký kožený obleček. Navíc scény, ve kterých se odehrávaly vraždy, byly vždycky ve tmě. Nutno dodat, že tyto scény měly určitou nápaditost a přestože se některé z nich náramně podobaly tomu, co jsme měli možnost vidět v obou předchozích dílech, nenudily. Hudební podklad byl tentokrát velice zvláštní. Zatímco v ostatních dílech se na něho několikrát vsadilo, protože měl navodit pocit stísněnosti, nebo oznamoval vrahovu přítomnost, tady se hudba moc neprojevovala. Samozřejmě se tu vyskytla, ale moc jsem jí nevěnoval pozornost, protože se objevila vždy jen na krátkou dobu. Přesto některé melodie stojí za řeč. Samotný děj se dost často odehrával v budovách, nebo v noci takže krásné okolí hor se ukázalo jen v několika málo scénách. Přesto všechno se na něj dívalo pěkně. Při sledování lanovkové scény jsem si na chvíli připadal jako ve hře Wolfenstein.

Co mě však nejvíc zklamalo, bylo herecké obsazení. Absence Jennifer Love Hewitt a Freddieho Prinze Jr. byla citelně znát. Protože oba dva dost pomohli celkovému dojmu obou předešlých filmů. Partička herců, která se sešla zde, nebyla moc dobrá a spíše filmu uškodila. Nejlepší byly asi obě dívky. Brooke Nevin jsme měli možnost vidět v seriálech Eli Stone, Grey’s Anatomy či filmu Comeback Season. Ve filmu bylo vidět, že se hodně snaží, ale občasné přehrávání jí trochu uškodilo. Pro mne osobně byla nejlepší z celého filmu druhá z dívek Torrey DeVitto, která se představila v roli rebelky Zoe, která nemá z ničeho strach a snažila se ostatní povzbuzovat. Jejímu výkonu můžu vytknout jen málo co. Objevila se například v seriálech Dawson’s Creek, Scrubs.

Hodnocení:
Kvalitou bych tento film přirovnal k druhému dílu. Najdou se zde celkem dobré momenty, kterých je ovšem jen několik. Zkažený konec, otřesné zobrazení rybáře a několik prkenných herců mi nedovolí dát víc jak 40%. A to musím přivřít obě oči. Rozhodně musím říct, že nelituji okamžiku, kdy jsem si tento film pustil. Podívat se na něj určitě dá, ale není to nic světoborného, co by jste si pouštěli každý týden.

Žádné komentáře:

Okomentovat