0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 10. 2012

Chikyu kogeki meirei: Gojira tai Gaigan (1972)


Haruo Nakajima na sebe naposledy navleče kostým Gojiry, ale táto série ještě zdaleka nekončí!

Kreslíř „Mangy“ se pokouší získat uplatnění v novém dětském parku „World Children's Land“, kde mimo různých kolotočů a jiných atrakcí stojí i obří věž ve tvaru Gojiry. Narazí zde však na nevlídnost hlavního projektanta, který jej pošle do hlavní budovy. Zde je svědkem zběsilého úprku mladé dívky, která vytratí podivnou pásku. Duchapřítomný Gengo jí schová a chce si jí v klidu prostudovat doma. Mladá dívka jej však znovu vyhledá a poprosí jej o pomoc. V zábavném parku totiž pracoval její bratr, ale ten teď beze stopy zmizel. Během svého pátrání zjistí, že park ovládá mimozemská rasa z planety "Space Hunter Nebula M", která chce ovládnout Zemi za pomoci „podivných pásek“. Těmi přivolají dvě vesmírná monstra Gigana a King Ghidoraha. Mimozemšťani však nepočítali s tím, že signál uslyší i Gojira s Anguirusem, kteří se ihned vydávají z Monster Island bránit Tokio a jeho obyvatelé…



Režie: Jun Fukuda
Rok výroby: 1972
Délka: 89. min
Země: Japonsko
Alternativní název: Godzilla vs. Gigan

Hrají:
Hiroshi Ishikawa ……………………(Gengo Kotaka)
Yuriko Hishimi ………………………(Tomoko Tomoe)
Minoru Takashima ……………………(Shosaku Takasugi)
Tomoko Umeda ……………………….(Machiko Shima)
Toshiaki Nishizawa ……………………(Kubota)
Haruo Nakajima…………………………(Gojira)
…a další



Do dvanáctého dílu se na úkor zostuzeného Banna vrátil do režisérského křesla opět Fukuda a mě začaly brát mrákoty. Gojira tai Hedora (1971) konečně přinesl výrazné zlepšení v klesající kvalitě této série, ale mrazivé pojetí se nelíbilo hlavnímu producentovi společnosti Toho (Tomoyuki Tanaka), který vehementně orodoval za navrácení její (tak nudné) tváře. Díky tomu se dočkáme opět Fukudovy speciality v podobě opakovaných scén z předešlých dílů, zbytečně natahovaných soubojů, které vás pomalu začnou uspávat a zmrtvýchvstání King Ghidoraha. Jak já tohle na Japoncích „miluju“. Jediné větší pozitivum vidím v novém monstru, které bylo alespoň částečným oživením jinak nepříliš zajímavého děje.  Je velká škoda, že pro Haruo Nakajimu šlo o poslední představení v kostýmu Gojiry.

„Jupí“ máme tu další emzáky, kteří se snaží zotročit, nebo vyhladit lidstvo a proti nim Gojira. Kolikrát už to tu bylo a ještě bude? No každý si o tom udělejte vlastní obrázek, ale tentokrát jde vlastně o takové (chytré) vesmírné brouky (šváby), kteří za pomoci dvou „akčních“ pásek přivolají z hlubin vesmíru starého známého King Ghidoraha, který přechcal smrt a chce si to zase rozdat se svým úhlavním nepřítelem. Parťáka mu tentokrát dělá plechový pták (Gigan), který má místo pařátů ostré háky a z břicha mu roste cirkulárka. Toto vesmírné monstrum ve mne vyvolávala spíše než obdiv – úsměv na tváři, ale to myslím v dobrém. Díky němu začala konečně v této sérii téct krev a to doslova. 

Herecké výkony by si určitě Oscara nezasloužili, ale rovněž jsem se u nich docela zasmál. Většina herců přehrávala jako prase, ale svým způsobem to bylo roztomilé. Kupříkladu dívenka v rajcovné červené sukýnce by určitě stála za hřích. Jen bych propříště apeloval u tvůrců na to, aby věnovali větší pozornost vsunutým scénkám (z předchozích dílů), aby alespoň trošku (kontrastně) zapadaly do právě probíhající děje, protože tu prasárnu co teď udělal Fukuda už opravdu nemá obdoby. 


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat