0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 10. 2012

Attack the Block (2011)


Jejich rajón narušily mimozemské bestie a to byla největší chyba, kterou mohly udělat!!!
Příběh nás zavede na jedno londýnské sídliště, kde se lidé pomalu bojí vycházet na ulici. Tu okupují pouliční gangy mladých teenagerů, které okrádají osamocené chodce, prodávají drogy a naprosto nerespektují policii. Jeden takový vede teprve patnáctiletý černoch Moses, který se svými komplici přepadne zdravotní sestru Sam. V tu chvíli však z nebe spadne něco, co proletí střechou zaparkovaného auta. Z něj pochvíli vyběhne podivný tvor, který na omladinu zaútočí. Mladíkům se podaří zrůdu zabít a tělo odtáhnou do nedalekého věžáku, kde bydlí. V tu chvíli však začnou padat z oblaků další mimozemské stvůry a krvavá invaze může začít. Věžák brzy začnou obléhat desítky černých tvorů s fosforujícími tesáky. Parta výrostků se jim musí postavit, protože pomoc je daleko…



Český název: Útok na věžák
Režie: Joe Cornish
Rok výroby: 2011
Délka: 88. min
Země: Velká Británie / Francie

Hrají:
John Boyega ………………..(Moses)
Jodie Whittaker ……………...(Sam)
Alex Esmail ………………….(Pest)
Leeon Jones …………………..(Jerome)
Nick Frost……………………...(Ron)
…a další



Joe Cornish se po Shaun of the Dead a Hot Fuzz pustil do další ulítlé komedie, která za svými předchůdci nezůstává v ničem pozadu. Scifi-hororový žánr si tak může připsat další povedený kousek, který nám tentokrát navíc pocuchá tak trochu i bránice. Kromě několika vydařených hlášek a směšných situací, se tvůrcům navíc podařila vytvořit solidní monstra, pěkně v „béčkovém“ stylu. Když k tomu připočítám i to, že atmosféra místy neskutečně zhoustne a krví se tu rozhodně taky nešetří, nemůžu si téměř na nic stěžovat.

Mám rád podobné filmy, kde si tvůrci neberou servítky, vulgarita je skoro na prvním místě a hlavním hrdinou není žádný nabouchaný svalovec s bezedným zásobníkem. Tady se v záři reflektorů objeví skupinka nezletilých, kteří si rádi zahulí, mluví sprostě a mají pro strach uděláno. Žít v chudinské čtvrti není žádný med a tak se musí každý postarat sám o sebe. Když se k tomu navíc přichomýtnou pěkně nasrané mimozemské stvůry, které se s nikým neserou a nevypadají jen jako laciné digitální šmouhy, musím prostě tuto konstelaci náležitě ocenit. 

V celém filmu jsem až na pár blikanců nenašel nic, za co bych musel tvůrce výrazněji kárat. Děj pěkně odsýpal, takže jsem se vůbec nenudil, charakteristika jednotlivých postav byla velmi pestrá – tudíž každý si určitě najde někoho, komu může fandit, atmosféra se pěkně prolínala – humorné pasáže vs. ty hororové. Je sice pravda, že si tvůrci mohli trošku více vyhrát s útoky monster, které v rychlém střihu byly dost nepřehledné, ale tohle se jim dá odpustit. Prostě jde o béčko se vším všudy a já se u něj bavil až do samotného konce. 

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat