0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 9. 2012

Películas para no dormir: Regreso a Moira (2006)


I přes velkou lásku k ní zavinil její smrt, nyní se po čtyřiceti letech musí obávat kruté pomsty…

Když Tomasovi zemře žena, rozhodne se čerstvý vdovec, že se po čtyřiceti letech vrátí zpět do Španělska, do svého rodného městečka. K tomuto kroku jej dohnala tarotová karta, kterou dostal nedávno poštou. Ta v něm vyvolala vzpomínky z minulosti, kdy se jako šestnáctiletý zamiloval do tajemné Moiry, ženy která bydlela na samotě za městem. Místní obyvatelé a mezi nimi i jeho pobožná matka v ní však viděli čarodějnici, takže se s ní musel scházet tajně. Jednoho dne však zapříčinil její smrt a teď má strach, že se jeho dávná láska vrátila ze záhrobí, aby se mu pomstila…



Režie: Mateo Gil
Rok výroby: 2006
Délka: 75. min
Země: Španělsko
Alternativní název: Films to Keep You Awake: Spectre

Hrají:
Juan José Ballesta ………………..(mladý Tomas)
Natalia Millán …………………...(Moira)
Jordi Dauder ……………………..(Tomas)
Victoria Mora …………………….(Carmen)
José Ángel Egido ………………….(Carlos)
…a další



Poslední díl Películas možná na první pohled trochu připomíná příběh z růžové knihovny, ale já si myslím, že jde o docela obstojné rozloučení s touto televizní hororovou sérií. Přestože se zde nesetkáme s takovou mrazivou atmosférou, jakou se mohli chlubit díly Para entrar a vivir a La habitación del niňo, tak to dokázal režisér celkem obstojně ukočírovat, aby divák neusnul nudou a ještě se „trošku“ i zapotil. No nevím, jestli to mělo být temnější stránkou příběhu, nebo lechtivějšími scénkami z postele. Každopádně se mi líbil nápad propojit dvě časové linie, ve kterých se střídala přítomnost s minulostí. Rovněž i herecké výkony jsou docela obstojné a Natalii Millán to hodně slušelo. Taky bych se nechal uhranout něčím takovým.

Mě osobně přišla sice zajímavější minulost a to především díky zvykům a mentalitě tehdejších lidí, kdy pobožní lidi (jenž považuju za mnohem větší zlo) dokázali i bez přímých důkazů zabíjet mnohdy naprosto nevinné lidi ve jménu svého Pána. Stačí se poohlédnout na dobu kdy „se honily čarodějnice“. Většinou šlo však jen o ziskuchtivost a chamtivost inkvizitorů – božích služebníků. V tomto příběhu však tvůrci zas až do takových detailů nezacházeli, pouze nám nabídli několik indicií a hádek (potažmo nařčení). Podle nich Moira mohla za uhynulý dobytek, že nepršelo, měla obcovat po nocích…Co z toho však byla skutečně pravda? Ani se moc nedivím, že se do ní tehdy zamilovali snad všichni teenageři, kteří se nedrželi matčiny sukně. 

Bohužel na vrub menšího hodnocení a nejen mého musím říct, že hororového tu bylo opravdu jen velmi málo věcí. Naštěstí se to vykompenzovalo opět pěkně ponurým koncem, kterým jsou známy snad všechny díly. Happyendy nemají Španělé zrovna v lásce a já rozhodně taky ne. Každopádně to chtělo trošku přitlačit na pilu, protože místy byl děj dost vlažný. Celkově však tento tragický příběh o lásce, strachu a žárlivosti určitě stojí za pozornost. 


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat