0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 9. 2012

Lost World: Jurassic Park, The (1997)

Z lovců se brzy stane lovná zvěř, zvláště pokud rozzuříte T-Rexe.

Uběhly dlouhé čtyři roky, co musel nedobrovolně John Hammond opustit svůj vysněný sen a narychlo odletět vrtulníkem z ostrova Isla Nublar. Nad jeho zábavním parkem převzali kontrolu dinosauři a totálně zničili celý jeho výtvor. Dnes má ovšem nový důvod kontaktovat jednoho z expertů, které tehdy do Jurského parku přivedl. Setká se tedy s doktorem Malcolmem a zasvětí ho do nové situace.


Český název: Ztracený svět: Jurský park
Režie: Steven Spielberg
Rok výroby: 1997
Délka: 129 min
Země: USA

Hrají:
Jeff Goldblum ... ( Dr. Ian Malcolm)
Julianne Moore ... ( Dr. Sarah Harding)
Vince Vaughn ... ( Nick Van Owen)
Richard Attenborough ... ( John Hammond)
Pete Postlethwaite ... ( Roland Tembo)
...a další


Existuje totiž druhý ostrov Isla Sorna, který leží jihovýchodně od Jurského parku na kterém žijí další dinosauři. Tentokrát však zcela volně, bez plotů a výběhů. Z tohoto ostrova byli dinosauři v dospívajícím věku přepravováni do Jurského parku. Bohužel však došlo k nehodě a objevení ostrovního tajemství, takže Hammond, který už není ředitelem společnosti InGen, chce vyslat na ostrov čtyřčlennou expedici, která by měla zdokumentovat dinosaury a seznámit z jejich existencí celý svět. Jenže je málo času, protože InGen chce na ostrov poslat ,,lovce dinosaurů‘‘, aby odchytli některé prehistorické ještěry a dovezli do Ameriky, kde chtějí zbudovat nový zábavní park. Malcolm nejprve odmítá, ale když zjistí, že jedním ze členů expedice je jeho přítelkyně paleontoložka Sarah, která už na ostrov odcestovala nabídku přijímá. Odjíždí tedy s fotografem Nickem a expertem na vybavení Eddiem na ostrov Isla Sorna.

Ian Malcolm a jeho tým se brzy setkává nejen se Sarah, ale i dinosaury, kteří zde skutečně žijí a z lidí nemají žádný strach. Nečekaně však dostane šok, protože zjistí, že na ostrov s nimi odcestoval i černý pasažér v podobě jeho dcery Kelly. Neuběhne ještě ani jeden den a na ostrově přistávají vrtulníky InGenu vedené lovcem Rolandem. Nastane lov dinosaurů, který všem brzy změní jejich životy. Úkolem lovců je totiž chytit i živého T-Rexe, ke kterému využijí jako návnadu jeho malé mládě. Naneštěstí rodiče tohoto malého tvorečka jsou nejnebezpečnější bestie na ostrově a odplata bude velká. Obě skupiny (Malcolmova a lovci) se nedobrovolně spojí a musí čelit smrtícím nástrahám ostrova. Vězte, že je jich hodně a tyranosauři nejsou jedinými dravci na tomto bohem zapomenutém ostrově. Z lovců se stává kořist a boj o přežití je najednou jedinou prioritou, která všechny zajímá. Všechny, kromě Rolanda a nového ředitele InGenu.

Mistr Spielberg, autor mnoha legendárních filmů jako Jaws, Saving Private Ryan, E.T a dalších natočil pokračování velice úspěšného filmu Jurský park, který v roce 1993 obletěl celý svět. Film při němž se obklopil skupinou profesionálů ve svých oborech a na plátna kin a obrazovek televizorů spustil v té době netradiční trikovou podívanou s pohybujícími se dinosaury, skvělými efekty a famózní hudbou. Druhý díl tímto vším také oplývá, ale přece jenom pokulhává za svým předchůdcem. Zatímco Jurský park byl oceněný třemi Oscary, Ztracený svět zůstal jen u jedné nominace, ale žádný nezískal.

Opět jednou z hlavních priorit, kromě dinosaurů byla krajina a prostředí. Další nádherný ostrov plný různých nástrah, který vám celou svou krásu odhaluje postupně. Máme možnost spatřit vodopád, koryto řeky, které je domovem malých příšerek, pole s vysokou trávou, kde sbírají lovecké trofeje velociraptoři, nebo po přesunutí děje do města i mrakodrapy a naivitu američanů.

Nejdůležitější na filmu jsou samozřejmě dinosauři, kteří se Stanu Winstonovi opět podařili. Tentokrát se objevilo pár nových druhů, kteří byli stejně dokonale provedeni, jako ti v jedničce. Mláďata Stegosaura a T-Rexe byla k sežrání. Nádherné malé stvoření, které v dospělosti vzbuzovali takovou hrůzu (hlavně tedy druhý jmenovaný). A právě Tyranosaurus Rex hrál v tomto filmu největší roli. Zatímco v jedničce jsme si ho zas až tak neužili, tady nám filmaři naservírovali pořádnou porci. Nejpěknější záběr je asi ten s vodítkem v tlamě, nebo T-Rex stojící před mrakodrapem. Lov dinosaurů se mi už zas až tak pěkný nezdál a místy byl dost přehnaný. Myslím tím hlavně jízdu motorkářů a aut. Samotné chytání do smyček bylo dobré a hlavně při houpaní Parasaurolophuse jsem se skvěle pobavil.

Několik důležitých postav z jedničky zde chybí, hlavně však představitel doktora Granta - Sam Neill. Bohužel jsme se bez něj museli obejít, ale tím dostal více prostoru právě Jeff Goldblum, který v Jurském parku hrál až třetí housle. Tento vynikající herec se své šance zhostil, tedy alespoň pro mě velice dobře. Opět nám ukázal rebelujícího génia, který absolutně nesouhlasí s tím, že byli dinosauři znovu oživeni a navíc se mu nechce vracet do dinosauří společnosti, kterou minule málem nepřežil. Pod nátlakem a díky okolnostem se však vydává ,,zachránit‘‘ svou přítelkyni. Jenže jako naschvál se tam objeví i jeho dcera a rázem se musí starat o přežití všech. Zatímco v předchozím díle jsme ho moc v akci neviděli, tady se stal ústřední postavou.

Nemůžu říct, že ostatní herci, tedy ti co hráli důležitější roli ve filmu, by podali hrozné výkony, ba naopak. Julianne Moore (Hannibal, Next, Psycho) podala přesvědčivý výkon a její scéna na zadním skle auta, které praskalo se mi velice líbila. Tato herečka patří mezi moje oblíbenkyně a určitě mě nezklamala. Mohla však dostat větší prostor. Další známý herec Vince Vaughn (Psycho (1998), Dodgeball, The Cell) – zahrál si roli fotografa, záškodníka. Celkem charismatický herec, který teprve dobývá herecký svět. V menších a krátkých rolích se zde objevili i Richard Attenborough (Hammond), Joseph Mazzello (Tim Murphy), Ariana Richards (Lex Murphy) – všichni z prvního filmu Jurský park.

Na tomto filmu pracovala řada těch nejlepších ve svém oboru:

Phill Tippett - scény s dinosaury
Michael Lantieri - speciální efekty
Dennis Muren - pohyb dinosaurů
Stan Winston – masky dinosaurů
John Williams – hudba

Soundtrack má na svědomí opět John Williams a zde je přehled skladeb:
The Lost World
The Island Prologue
Malcolm's Journey
The Hunt
The Trek
Finding Camp Jurassic
Rescuing Sarah
Hammond's Plan
The Raptors Appear
The Compys Dine
The Stegosaurus
Ludlow's Demise
Visitor in San Diego
Finale & Jurassic Park Theme

I tentokrát je film natočený podle stejnojmenné knižní předlohy jejímž autorem je nedávno zesnulý Michael Crichton. Kniha je tentokrát oproti Jurskému parku téměř identická s filmovým příběhem. V České republice se dá sehnat celkem dobře a stojí něco přes 200 Kč.

Jedná se také o zdařilý film, který je sice o trochu horší než první díl, ale své velké kvality určitě má. Velkým plusem je zvětšení prostoru o Tyranosaura, který nás za celý film nenudil a scény s tímto monstrem jsou pro slabší povahy ,,opravdovým hororem‘‘. Nádherné efekty, které daly dohromady nejen T-Rexe, ale i ostatní dinosaury jsou opravdovým skvostem a klenotem filmařského světa a hlavně filmů či dokumentů o dinosaurech. Ještě nikomu se to nepodařilo překonat. Spielberg a jeho tým dali realistickou podobu tvorům, kteří žili na naší planetě před mnoha milióny let a možnost aby diváci tyto tvory mohli obdivovat, alespoň přes televizní obrazovky či plátna kin. Navíc celý film doprovázela skvělá Williamsova hudba, která má na úspěchu obou filmů jistě taky svůj velký podíl. Všem jim skládám velkou poklonu, protože oba filmy patří mezi moje nejoblíbenější.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat