0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 9. 2012

Jurassic Park 3 (2001)

Doktor Grant se nedobrovolně vydává na záchranou akci malého chlapce, který se ztratil na ostrově plném dinosaurů.

Doktor Grant stále pracuje jako paleontolog a sem tam si přivydělává i svými přednáškami na univerzitách. Jednoho dne za ním přijde s obchodní nabídkou podnikatel Kirby, který ho požádá o jeho účast na vyhlídkovém letu přes ostrov Isla Sorna. Grant, který se zařekl, že už ho nikdo nikdy nedostane na ostrov obývaný dinosaury ze začátku odmítá, ale pod příslibem bohatého příspěvku na jeho výzkumy nakonec přijímá. Odlétá tedy se svým asistentem Billym, Kirbym, jeho ženou a třemi chlápky nad ostrov. Tam se však dočká nemilého překvapení, protože všechno byl jen výmysl a pravý důvod jejich cesty je ten, že se v blízkosti ostrova ztratil Kyrbyho malý syn Erik. Přes jeho protesty na ostrově přistanou.


Český název: Jurský park 3
Režie: Joe Johnston
Rok výroby: 2001
Délka: 91 mint
Země: USA

Hrají:
Sam Neill ...(Dr. Alan Grant)
William H. Macy ...(Paul Kirby)
Téa Leoni ...(Amanda Kirby)
Alessandro Nivola ...(Billy Brennan)
Trevor Morgan ... (Erik Kirby)
Laura Dern ...(Dr. Ellie Sattler)


Tam je čeká přivítání, na které nebyl nikdo připravený. Napadne je obrovský Spinosaurus a jejich průvodce zabije. Grant dokáže ostatní zachránit a jsou nuceni se schovat v džungli. Vydají se na cestu k pobřeží a přes protesty nešťastných rodičů se nakonec všichni podřídí, protože jediný Grant má zkušenosti a vědomosti o zvycích dinosaurů. Jenomže na ostrově žije mnoho různých druhů dinosaurů, z nichž většina má chuť na lidské maso. Čeká je mnoho překážek a soubojů s tvory, kteří měli být už dávno vyhynulí. Grant se bude muset vypořádat i s chybami, které ostatní udělají a které ohrozí jejich životy na každém kroku. Chuť přežít jim však dodává sílu a pořád je ještě neopouští naděje, že by mohli najít Erika živého.

Po čtyřech letech vzniklo další pokračování Jurského parku. Tentokrát již však bez účasti Stevena Spielberga, který se na filmu podílel už jen jako producent. Režisérské křeslo tentokrát obsadil Joe Johnston, kterému tento film zatím přinesl největší úspěch v jeho kariéře. Pokusil se jít ve stopách svého předchůdce a dokonce se snažil i přijít s něčím novým. Za svou kariéru toho už natočil celkem dost. Jeho prvním filmem je komedie Honey, I Shrunk the Kids (1989). Následoval dobrodružný snímek The Rocketeer (1991). První větší úspěch však zaznamenal až z filmem October Sky (1999). Spekulovalo se i tom, že by chtěl natočil čtvrtý díl Jurského parku, ale prozatím je tento projekt zastaven.

I na tomto filmu spolupracovala stará osvědčená parta, která má na svědomí oba předchozí díly (až na pár výjimek). To zaručovalo dostatečnou kvalitu filmu a jejich práce je na první pohled znát.

Michael Lantieri - speciální efekty
Stan Winston – masky dinosaurů
O hudbu se však tentokrát postaral Don Davis, který ji zpracoval podle původních hudebních motivů Johna Williamse.

Přehled skladeb:

1. Isla Sorna Sailing Situation
2. The Dinosaur Fly-By
3. Cooper's Last Stand
4. The Raptor Room
5. Raptor Repartee
6. Tree People
7. Pteranodon Habitat
8. Tiny Pecking Pteranodons
9. Billy Oblivion
10. Brachiosaurus On The Bank
11. Nash Calling
12. Bone Man Ben
13. Frenzy Fuselage
14. Clash of Extinction
15. The Hat Returns & End Credits
16. Big Hat, No Cattle (by Randy Newman)

Jurský park 3 je zpracován podle námětu Michaela Crichtona, který spolupracoval s autorem knihy Scottem Ciencinem. Kniha stála 159 Kč, ale v dnešní době se dá už těžko sehnat.

Scénáristé umístili svůj děj opět na ostrov Isla Sorna, kde se odehrával předešlý díl. Máme možnost vidět opět krásný ostrov se všemi jeho přednostmi. Nádherná krajina je základem každého filmu, i když výjimka potvrzuje pravidlo. Tentokrát však scénáristé dost obměnili výskyt budov na ostrově. Nabídli nám pouze zničenou laboratoř a pěkný pavilón s ptačí klecí, která sloužila jako vyhlídková trasa a zároveň ochrana před létajícími dinosaury. Ti se objevili v každém díle, ale většinou šlo jen o konečnou scénu. Tady dostali docela velký prostor a docela ovlivnili i samotný děj. Určitě létající Pteranodoni byli příjemným zpestřením filmu. Bohužel pro příznivce této trilogie zde nedostal moc šancí Tyranosaurus, na kterém se předtím vždycky stavělo. Místo toho tady byl hlavním aktérem dinosaurus, kterého známe pod názvem Spinosaurus. Tento kachní tvor s obrovskou ploutví na zádech mi moc strašidelný nepřišel. Sice si na začátku pěkně pohrál s letadlem, ale jinak je jeho účast ve filmu neúčelná. Jeho výskyt nepřekvapil pouze doktora Granta, ale i diváky, protože v předchozích dílech jsme o něm neslyšeli ani slovo. Náladu mi však zvedli Velociraptoři, kteří svou chytrostí a zarputilostí nadělali našim hrdinům spoustu problému. I když tentokrát si moc nezalovili.

Hodně zajímavá mi přišla scénka hned na začátku, kdy v husté mlze něco sežralo posádku lodi. Kdo nebo co nám zůstane asi navždy tajemstvím. Stejně zajímavé mi přišlo i získání tyranosauří moči, které bych však raději zažít nechtěl. Naivita a nevědomost manželského páru mi občas dost vadila. Jejich syn by mohl klidně vstoupit do námořní jednotky, protože přežít osm týdnů na ostrově plném dinosaurů, když dospělí tam mnohdy nepřežijí ani den, mi přišlo trochu přitažené za vlasy.

Největším kladem na tomto filmu vidím navrácení se postavy doktora Granta. Tento sympaťák mi ve dvojce chyběl asi nejvíc. Herec Sam Neill je prostě klenot, který se k Jurskému parku hodí dokonale. Svůj projev a herecký talent dokázal prodat ve spoustě filmů, ale role paleontologa, který nesnáší moderní technologii, mu sedla nejvíc. Hodně mě mrzí absence Jeffa Goldbluma, pro kterého se tu místo nenašlo. Tento herec by jistě ještě více zvedl prestiž tohoto filmu. Na okamžik se zde objevila i herečka Laura Dern, ale její přínos filmu byl jen sporadický. Hlavní ženskou roli tentokrát obsadila Téa Leoni – (dnes už asi bývalá) manželka hvězdy seriálu Akta X, Davida Duchovnyho.

Hodnocení:
Kvalita tohoto třetího dílu je oproti svým předchůdcům sice menší, ale pořád je to velmi dobrá podívaná. Film má svoje kvality a ostudu určitě neudělal. Mně osobně se líbil a jsem rád, že se v mnohém lišil od těch předešlých. Nejvíce mě potěšil návrat doktora Granta a noví dinosauři. Hudební doprovod byl opět skvělý. Zřejmě se vám mé hodnocení nebude líbit, ale rozmýšlel jsem se mezi 60-70% a osobně se přikláním k tomu většímu. Pro mě to byla slušná podívaná, na kterou se kdykoliv podívám znova.

Žádné komentáře:

Okomentovat