0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 9. 2012

Image, The (1967)

Poslední tahy štětcem dokáží rozpoutat opravdové divy!

Nejen David Lynch, ale i Michael Amstrong začínal svou režisérskou kariéru natočením krátkometrážního snímku. Oba pánové na to šli podobně a jejich prvotním záměrem bylo především diváka „šokovat“ a pohrát si z jeho myslí. Díky tomu si získali celou řadu příznivců, ovšem v rozjetém vlaku již nadále pokračuje pouze Lynch.


Režie: Michael Amstrong
Rok výroby: 1967
Délka: 13 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Michael Byrne ... (malíř)
David Bowie ... (chlapec)


Amstrong nám ve své prvotině nabídne pohled do domu (ateliéru) jednoho umělce, který se právě chystá provést několik posledních tahů štětcem a obraz chlapce v bílé košili bude zakrátko hotový. Náhle ho však něco vyruší. Jakási postava se prochází za oknem a když se náhle přímo před ním objeví záhadný mladík, zachvátí umělce strach a následně i nutná dávka hněvu. Jenže ani několik pokusů neznámého vetřelce zpacifikovat nekončí úspěchem a umělcova mysl začíná balancovat na hraně šílenství.

Jak málo stačí ke štěstí, dáli se to tak říci. V dnešní době nestačíme zírat nad výší honorářů, které si nechávají vysázet jednotliví herci a herečky za své mnohdy mizerné výkony a tady inkasoval David Bowie jen pár šupů (údajně 30 liber). Slyšíte dobře! Tento dnes již známý zpěvák a příležitostný herec si ve svých začátcích nemohl moc vybírat a přestože ho nějak zvlášť´t nemám v oblibě, tak zde předvedl docela slušný výkon. Jeho štěstím bylo, že film byl němý a on se tak mohl soustředit pouze na vyžadovanou choreografii a mimiku obličeje. Kdyby v roce 1967 natáčel Jackson Pána Prstenů tak věřím, že by David získal díky svým rysům roli jednoho ze čtyř malých hobitů.

Celým snímkem nás doprovází celkem vydařená atmosféra, kdy se tvůrci snaží co nejlépe vystihnout postupnou přeměnu paranoie k záchvatům zuřivého vteku, které Michael Byrne zvládl skoro na jedničku. Koho by taky nerozhodilo, kdyby se mu pořád před ksichtem zjevovala až dívčí Bowieho tvář, přestože jste se ho pokusili několikrát sprovodit ze světa. Hlavní zásluhu na tom všem má doprovodný zvuk bubnů, který se ovšem někomu může zdát pochvíli monotónní.

Pokud jste zarytými fanoušky Davida Bowieho, tak tento short bude něco pro vás. Doporučovat vám ho sice nebudu, protože pro mnohé to může být ztráta času, ale pokud máte rádi psycho hrátky, tak se nudit určitě nebudete.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat