0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 9. 2012

I Still Know What You Did Last Summer (1998)

Vyhraná dovolená na Bahamách se nebude vyvíjet přesně podle jejich představ. Vrah z minulosti je zpět, aby dokonal to, co před rokem začal.

Julie stále prožívá i po roce noční můry, ve kterých se jí zjevuje vrah s hákem. Navíc její vztah s Rayem uvázl na mrtvém bodě, tedy alespoň to tak vypadá. Její přítelkyně, spolubydlící Karla vyhraje v rádiu 96,7 zájezd na ostrov Tower Bay Island na Bahamách. Dívky se rozhodnou vyrazit na ostrov, pobavit se a hlavně Julie se potřebuje odreagovat. Zatímco Karla sebou vezme svého kluka Tyrella, Julie má problémy přemluvit Raye, který odmítá pod záminkou, že má hodně práce (pracuje jako rybář). Ray si to ale rozmyslí a večer se vydává s kolegou autem za Julii. Po cestě je však napadne vrah z minulosti a Ray jen zázrakem uniká smrti, bohužel zůstane v bezvědomí. Na druhý den parta vyráží a jelikož Julie svého kluka nemohla sehnat, berou za něj jako náhradu svého kamaráda Willa. Po trochu strastiplné cestě dorazí na ,,překrásný ostrov‘‘. (Proč v uvozovkách? Je totiž konec sezóny a začíná období bouřek. Někdo si z nich pěkně vystřelil).


Český název: Tajemství loňského léta 2 : Rok poté
Režie: Danny Cannon
Rok výroby: 1998
Délka: 100 min
Země: USA

Hrají:
Jennifer Love Hewitt ... (Julie James)
Freddie Prinze Jr. ... (Ray Bronson)
Brandy Norwood ... (Karla Wilson)
Mekhi Phifer ... (Tyrell)
Muse Watson ... (Ben Willis)
Matthew Settle ... (Will Benson)
...a další


Naši přátelé tak zůstali jen s pětičlenným personálem úplně sami na celém ostrově. Ze začátku je to celkem zábava, ale Julii začíná pomalu vadit nadržené chování Tyrella a Karly. Je tady sice Will, ale ten je trochu divný. Brzy ovšem začíná mít Julie dojem, že tahle dovolená je past a neustále vidí nějaké náznaky Bena Willise (tak se jmenuje vrah s hákem). Brzy začnou na ostrově vraždy a je jasné, že vrah se vrátil aby se Julii pomstil. Začíná tak nelítostný boj o přežití jehož nejhorší skutečností je to, že vraha většinou spatříte až se do vás zapíchne jeho hák. A Ray je tak daleko, aby své milované pomohl.

Rok po prvním dílu vzniklo toto pokračování pod taktovkou již jiného režiséra, kdy Gillespieho nahradil Brit Danny Cameron. Scénář již nenapsal Williams a s ním se vytratila i kvalita a atmosféra prvního dílu. Cameron se sice snažil, ale tento slasher celkem zaostává ve všech směrech a to i po logické stránce. Musím se přiznat, že od režiséra filmů Gool, Phoenix a The Young Americans jsem čekal mnohem víc než jen kopírování z jiných filmů.

Není to však jen ztráta atmosféry, ale i slabé herecké obsazení co zapříčinilo pád filmu do vod podprůměrných. V prvním díle byla hlavním lákadlem Sarah Michelle Gellar, která ovšem zemřela a tak nám zbyla jen Jennifer Love Hewitt, která neměla šanci film samotná zachránit. Sice svými vnady a tvary zapůsobila na mužskou část publika, ale ostatní herci nezaujali skoro ničím.

Další známou tváří je Freddie Prinze Jr., který si zahrál i v prvním díle. Zde mu ovšem připadlo jen velmi málo prostoru a proto neměl šanci vyniknout. Když už se ve filmu objevil tak měl zlomenou ruku, ale v závěrečné fázi mu neuvěřitelně zmizela a ruka byla zdravá.

Roli Karly dostala pro mě neznámá herečka Brandy Norwood a právě ona byla pro mě asi nejhorší z celého filmu. Sice jí nemůžu odepřít vysoké charisma, ale její herecký projev byl k zbláznění. To jejího filmového přítele Tyrella (Mekhi Phifer) znám mnohem víc. Zahrál si například ve filmech Dawn of the Dead (2004), 8 Mile, Clockers. Tady nám předvedl nadrženého tvrďáka, který mě svou hláškou před smrtí celkem pobavil (jsem nasraný, hladový a nesmírně nadržený – pak už jen šmik…). V menší roli si zde zahrál i na kratičký okamžik Jeffrey Combs. V roli vraha rybáře si zahrál stejně jako v jedničce Muse Watson (Assassins, seriál Prison Break – Season 1).

Právě o vrahovi jsme měli možnost zjistit i pár informací o jeho historii a původu. Jenže to byla jedna z mála věcí, která je plusová. Film obsahuje mnoho menších chyb, kterých si možná na první pohled nevšimnete, např. hned v úvodu, když se redaktor ptá na hlavní město Brazílie - odpověď mě velice překvapila a jako zarytého zeměpisce lehce naštvala. V průběhu filmu to bylo sice částečně vysvětlené, ale pro mě až trochu moc pozdě. Další, a to dost podstatná, je také v úvodu filmu, kdy Julie říká Rayovi o tom, že je to přesně rok, co zemřeli jejich přátelé Helen a Berry, tudíž 4. července, ale v průběhu filmu, když Julie přichází k jednomu hrobu, na něm uvidí své jméno prohlásí – dneska je čtvrtého července přesně rok co jsme tě dostali – kde se schováváš, mě nedostaneš tak vylez – a to už uběhly od výše jmenovaného rozhovoru s Rayem asi 2-3 dny.

Jako poslední bych chtěl upozornit na postavu Tituse (zhuleného týpka, který všem nabízí drogy). V nějaké komedii typu Prciček by jistě měl úspěch, ale v tomto filmu byly jeho trapné hlášky a kecy úplně mimo mísu a já jen v duchu doufal, že ho brzo zabijí. Mimochodem jej hrál známý herec Jack Black (Kung Fu Panda, Tropic Thunder, Králové rocku).


Hodnocení:
Slabé pokračování bez špetky originality. Oproti jedničce i nezajímavé postavy, spousta nelogických chyb. Jediným a asi hlavním plusem je opětovná účast Jennifer Love Hewitt a nádherné prostředí ostrova. Taky bazén s vířivkou by stál za hřích. Nic méně za podívání to určitě stojí. 40%

Žádné komentáře:

Okomentovat