0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 9. 2012

I Know What You Did Last Summer (1997)

Když už někoho přejedete autem tak se přesvěčte, že je opravdu mrtvý!

4. července se v malém přímořském městečku v Severní Karolíně koná maturitní večírek, kde se studenti loučí ze střední školou. Helen se stala královnou krásy toho maturitního ročníku. Se svými přáteli se rozhodne oslavovat na pláži své vítězství, daleko od ostatních průměrných studentů a nudné akce. Se svým přítelem Barrym, kamarády Julií a Rayem si užívají alkoholické radovánky a vypráví si strašidelné příběhy. Při cestě domů se ovšem nesoustředí na cestu a autem srazí muže v rybářském plášti. Vystrašená mládež se rozhodne zbavit těla a tak dorazí k molu, kde chtějí mrtvolu shodit do moře. Tady, ale zjistí, že muž žije. Ze strachu přesto dokonají své dílo a tělo klesá do mořských hlubin. Slíbí si, že nic neprozradí a tímto je celá dnešní příhoda, pro ně uzavřenou kapitolou. Jenže...


Český název: Tajemství loňského léta / Vím, co jsi udělala minulé léto
Režie: Jim Gillespie
Rok výroby: 1997
Délka: 100 min
Země: USA

Hrají:
Jennifer Love Hewitt ... (Julie James)
Sarah Michelle Gellar ... (Helen Shivers)
Ryan Phillippe ... (Barry William Cox)
Freddie Prinze Jr. ... (Ray Bronson)
Bridgette Wilson ... (Elsa Shivers)
Anne Heche ... (Melissa 'Missy' Egan)
...a další


Přesně po roce se Julie vrací z vysoké do rodného města a na celou situaci už skoro zapomněla. Jaké je, ale její překvapení, když obdrží psaní (dopis) a v něm stojí jen jediná věta: ,,Vím, co jsi udělala minulé léto‘‘. Vystrašená Julie kontaktuje zbylé kamarády. Zezačátku jí nikdo nevěří, ale když se městečkem začne potloukat vrah v rybářském plášti s hákem v ruce a začnou umírat lidé, je čtveřici jasné, že hlavním cílem je pomsta a hlavně, že oni jsou vrahovým cílem. Začne tak boj o přežití, postupné umírání a závěrečné rozuzlení tohoto příběhu.

Jedná se klasický slasher – s oblíbeným podtitulem ,,teenagerská vyvražďovačka‘‘, kterou odstartoval film Halloween, Pátek 13 nebo nejznámější film 90. let Vřískot. Tento film byl vlastně novodobým průkopníkem tohoto žánru a dodnes bylo natočeno bezpočet filmů na velice podobné téma. I tento snímek se snažil vytěžit za svého o rok staršího bratříčka co nejvíc. Jenže mezi těmito dvěmi filmy je velký rozdíl. I když scénář napsal ten samý scénárista jako Vřískot - Kevin Williams, je jasné, že celé své srdce a um vložil právě do toho filmu. Tajemství loňského léta je slabším odvarem, a to skoro ve všech směrech.

Hlavním milníkem je právě zobrazení postavy zabijáka. Zatímco Freddy, Jason, Michael či vrah z Vřískotu se stali legendami – postava rybáře a jeho háku upadla v zapomnění hned po skončení třídílné ságy. Kdo si dnes vzpomene na nějakou pořádnou jeho akci nebo hlášku?

Režisér Gillespie natočil před Tajemstvím dva průměrné filmy a tímto filmem vlastně nastartoval svou kariéru. Následovali D-Tox a Venom. Oba tyto snímky se dostaly do podvědomí diváků asi na stejné úrovni jako tento. Jedno se musí ale režisérovi nechat, a to, že právě první díl je nejúspěšnější z celé série. Hlavním lákadlem bylo herecké obsazení. Skupina mladých herců a hereček, kteří velmi úspěšně rozjížděli svou kariéru, byl určitě tím největším lákadlem. Dnes je každý z nich uznávaným profesionálem v herecké branži a i tomuto filmu můžou za to děkovat.

Sarah Michelle Gellar: netřeba představovat tuto ikonu seriálu Buffy. Nejvíc jí proslavil hlavně tento seriál po jehož skončení se jí filmové nabídky jen hrnou. Zahrála si ve skvělých filmem The Grudge, Cruel Intentions, The Return. Jejím manželem je právě Freddie Prinze Jr., který hraje především v romantických komediích typu Taková normální holka. Zahrál si i ve druhém díle.

Vlastně hlavní hrdinkou tohoto filmu je Jennifer Love Hewitt, kterou proslavil hlavně její strašný jekot a řev, který mi trhal ušní bubínky. Přesto ale musím uznat, že její kostýmky a oblečení se mi na ní líbily nejvíc. Vidět jste ji mohli v Trojan War, Can’t Hardly Wait, If Only a v novince Tropic Thunder.

Ryan Phillipe: jeho postava byla pro mě osobně jedním z nejlepších pozitiv tohoto filmu. Proslavil se rolemi ve filmech Krvavý příliv a Bílá smršť. Nejvíc ale jeho sňatek s blonďatou Reese Witherspoon, s níž se seznámil při natáčení Cruel Intentions.

Hodnocení:
Jedná se o průměrný slasher, jehož hlavním lákadlem jsou mladí a krásní herci na úkor dějové kvality. Nezapomenutelný je asi jedině jekot Julie a chci říct, že další dvě pokračování jsou už jen marné pokusy oživit něco, co už nejde! Za mě 60%.

1 komentář:

  1. Taky nemůžu říct, že by se jednalo o nějaký extra film, ale mám ho hodně ráda. Je to pro mě v podstatě hororová klasika, kterou si jednou za čas ráda pustím, protože mám ráda jak hlavní 4 herce tak i tu asmosféru a příběh. Co se týče druhého dílu, tak ten jsme viděla jen jednou a ještě ušel, ale ta trojka, brr, to byl příšerný nesmysl :(

    OdpovědětVymazat