0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 8. 2012

Películas para no dormir: Cuento de navidad (2005)


Paco Plaza se nebojí experimentovat, ale už by bylo na čase, aby dokázal natočit něco pořádného i sám.

Roku 1985 najde skupina pěti dětí v lesní jámě nehybné tělo ženy v kostýmu Santy. Žena po chvíli nabyde vědomí a chce, aby jí děti vytáhli nahoru. Ti však chtějí nejprve informovat policii, ale když uvidí na plakátě hledaných osob portrét oné ženy, rozhodnou se jí vydírat. Jde totiž o nebezpečnou zlodějku, která ukradla 2 000 000 peset a vychytralé děti chtějí její peníze. Žena zprvu odmítá a tak jí nechají v jámě hladovět. Dva z nich jsou navíc zarytí fandové hororového filmu Zombie Invasion a rozhodnou se provést voodoo rituál přesně podle toho co viděli v TV. Všechno se jim ovšem začne vymykat z rukou…



Režie: Paco Plaza
Rok výroby: 2005
Délka: 71. min
Země: Španělsko
Alternativní název: Films to Keep You Awake: The Christmas Tale

Hrají:
Maru Valdivielso …………………(Rebeca Expósito)
Christian Casas ……………………(Koldo)
Roger Babia ……………………….(Peti)
Pau Poch …………………………..(Tito)
Daniel Casadellà …………………...(Eugenio)
Ivana Baquero ……………………...(Moni)
…a další



Šestidílná série Películas mi dlouho ležela na poličce, než jsem se k ní vůbec dostal. Ještě déle mi však trvalo finální dopsání mých recenzí, protože jsem pořád dával přednost jiným filmům. Byl jsem hodně zvědavý na tento díl od Paca (jednoho z autorů REC), protože si pořád myslím, že on je tím slabším režisérem z této dvojice a ani tentokrát mně nedokázal přesvědčit o opaku. Nechci sice tvrdit, že jde o vyloženě špatný film, ale když už jej zařadil mezi hororový žánr, tak bych očekával přece jenom trochu více.

 Po přečtení několika komentářů a jejich srovnávaní s „rodinným filmem“ musím s těmito lidmi souhlasit. První polovina mi přišla jako takový mix komedie a dramatu, kdy pětice výrostků tráví prázdniny díváním na filmy, jízdou na kole a poflakováním. No já to taky dělal, takže nic proti tomu, ale s hororem jsem se tu potkal jen v jejich TV. Když se na scéně objevila ona uvězněná žena, začal jsem se konečně bavit. Ne však po hororové stránce, protože ta mi nabídnuta nebyla, ale spíše co se komických prvků týče. Dětské vydírání a jejich naivita určitě stojí za pousmání, stejně jako ten brýlatý debílek ala Karate Kid. 

 S druhou polovinou konečně dorazila i kapka napětí a trošku zhoustla i atmosféra. A to i přesto, že honička v parku diváka taky spíše rozesměje. Největší díky však patří představitelce zlodějky Rebecy Maru Valdivielsové. Sice mě svým vzhledem nikterak neokouzlila, ale stejně jsem jí začal po čase žrát. Čím víc se její utrpení stupňovalo a posléze jí začali přibývat i šrámy, moje zalíbení rostlo. Nejsem sice žádný úchylák, tedy alespoň formálně, ale tahle kudrnatá nasraná holčina to mohla famózně rozbalit. Díky připosranému scénáři jí to však nebylo umožněno a tak jsem musel snít dál. Krev se tu sice objeví v malé míře, ale ta je tak prťavá, že to moc lidí asi neuspokojí. Vždyť s tou sekyrou se daly dělat takové věci…

Películas para no dormir: Cuento de navidad si jako celek u mne vysloužilo průměrné hodnocení. Po hororové stránce to bylo slabé, ale zas na druhou stranu jsem se u toho docela pobavil a ani se moc nenudil. Paco opět ukázal, že jakmile mu po boku nestojí Jaume Balagueró, není schopný natočit nic „opravdu pořádného“. Možná někteří budou tvrdit opak, ale to je vaše věc. No a ta bonus s voodoo rituálem a pokusem o zombie vsuvku mu taky žádné plusové body nedám.


Hodnocení:
50%



Žádné komentáře:

Okomentovat