0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 8. 2012

Lost Boys, The (1987)

Do své bandy jen tak někoho nepřijmou a pokud ano, tak už ho ze svých spárů nikdy nepustí!

Michael společně se svým mladším bratrem Samem a matkou přijíždí do města Santa Clara v Kalifornii, aby zde začali nový život. Brzy však zjišťují, že tohle místo rozhodně nebude vytouženým rájem, protože zde přímo bují zločinnost a záhadná úmrtí. Jistý podíl na tom má i podivná banda motorkářů vedená blonďatým Davidem, na kterou Michael narazí v zábavném parku. Zde se také zamiluje do dívky se jménem Hvězda, která k této bandě rovněž patří. Michael s nimi začne trávit stále více času a jeho chování se pomalu začne zhoršovat. K jeho překvapení mu David nabídne místo v bandě, ale musí se napít lidské krve. Od té chvíle se všechno změní. Jeho bratr Sam o něj začne mít starosti, protože bratrovo podivné chování ho začíná utvrzovat v tom, že Michael se začíná stávat upírem. Vyhledá proto pomoc a je rozhodnutý zachránit jeho duši za každou cenu.


Český název: Ztracení chlapci / Ztracení hoši
Režie: Joel Schumacher
Rok výroby: 1987
Délka: 97 min
Země: USA

Hrají:
Jason Patric ... (Michael)
Corey Haim ... (Sam)
Kiefer Sutherland ... (David)
Dianne Wiest ... (Lucy)
Corey Feldman ... (Edgar Frog)
... a další


V dnešní době je tento film již mnohými označován za jeden z ‘‘kultovních‘‘ upířích snímků, ale já bych byl s tímto označením přece jenom docela opatrný. Přestože se jedná o nadprůměrnou záležitost, dá se zde najít i několik věcí, které se rozhodně nelíbí každému. Režisér Joel Schumacher se však tímto kouskem poprvé nesmazatelně zapsal do širšího podvědomí všech hororových příznivců a dal tak šanci k vytvoření jedné z nejlepších upířích komedií všech dob.

Film totiž není čistokrevným horrorem o čemž nás přesvědčí několik humorných scén a hlášek, na které jen tak lehce nezapomenete. O tyto situace se postará duo upírobijců – jistí bratři Frogové, kteří rozhodně nejsou žádní Van Helsingové a několikrát budou mít na mále. Diváky pak především zaujme herec Corey Feldman, kterého si jistě všichni pamatují především z filmu Gremlins. Tento chlapík se poté stal nepostradatelnou součástí obou dalších pokračování a patřil k tomu nejlepšímu co v nich bylo k vidění. Ale o nich někdy jindy.

Další důležitou osobností tohoto filmu se stal dnes již známý herec Kiefer Sutherland, pro kterého to byla první opravdu velká role a dle mého názoru jí zvládl celkem obstojně. Jako vůdce upíří bandy a především pěkný grázl patřil povětšinu filmu k tomu nejzajímavějšímu. Samozřejmě nesmím opomenout ani bravurní hudební doprovod, který měl pod patronátem Thomas Newman, ale svůj podíl na něm měli i Danny Gould a Steven Tyler se svými skladbami.

Atmosféra filmu je sice již od začátku velice zajímavá, ale na pořádnou upírskou jízdu si musíme počkat docela hodně dlouho. Do té doby se totiž tvůrci zmohli pouze na útoky z pohledu upíra, který svou oběť odnese mimo záběr kamery a divák je tak ochuzen o nějaké ty pikantní záběry. Všechno nám pak ovšem vynahradí velice svižná a průbojná druhá polovina, kdy přijdou na řadu i již zmíněné bitky s upíry a jejich neslavné konce. Několik scén bylo velice pěkně natočených, především pak ta s vanou a přestože se u nich diváci určitě nebudou třást hrůzou, tak se docela solidně zasmějí. A to byl právě režisérův úmysl, protože o tom mají hororové komedie být. Samotné masky sice patří do kategorie spíše těch průměrných, ale se správným podsvícením a načasováním mladší diváky určitě přeběhne mráz po zádech.


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat