0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 8. 2012

Long Time Dead (2002)

Za žádnou cenu nesmíte sundat prst z této sklenice, jinak se vyvolaný duch nebude moci vrátit tam odkud přišel!

Liam, Rob, Webster, Stella a Joe jsou znudění studenti, kteří spolu bydlí v jednom domě. Rozhodnou se trochu si povyrazit a opatřit si nějaké to hulení a alkohol. Zajdou tedy na místní diskotéku a pořádně si užívají. Tam se setkávají se svým kamarádem Spencerem a jeho dívkou Lucy. Jelikož je už trochu omrzel jejich stereotyp (sex, drogy a alkohol) rozhodnou se prožít menší dobrodružství. Přiberou tedy ještě Liamovu holku Annie a zajdou do sklepení diskotéky, kde začnou pomocí sklenice a písmen napsaných na papíře vyvolávat duchy. Jenže jak už to tak bývá, vyvolali starého arabského ohnivého démona Djinna.


Český název: Duch ohně
Režie: Marcus Adams
Rok výroby: 2002
Délka: 95 min
Země: Velká Británie / Francie

Hrají:
Alec Newman ... ( Liam)
Joe Absolom ... ( Rob)
Lara Belmont ... ( Stella)
Marsha Thomason ... ( Lucy)
Lukas Haas ... ( Webster)
James Hillier ... ( Spencer)
...a další


Rozhodně nejde o toho z Aladina, ale o krvelačného démona, který milé vyvolávače začne jednoho po druhém zabíjet a jejich mrtvoly jsou značně ohořelé. Liam má tajemné vzpomínky z dětství a je jasné, že v jeho minulosti by mohl ležet klíč k jejich záchraně. Jen aby nebylo pozdě!

Filmů s podobnou tématikou jsem viděl už několik. Musím ale přiznat, že i tento film mě celkem překvapil. I když zde neuvidíme nic moc originálního, film měl spád a celkem zajímavý děj. Samozřejmě se nejedná o žádné vrcholové dílo, ale o průměrný film, který je na zpestření večera jako dělaný.

V době natočení byl Marcus Adams teprve začínajícím režisérem s velmi málo zkušenostmi, ale přesto všechno jeho prvotina zas až tak hrozně nedopadla. Postupem času natočil další dva filmy, na kterých je vidět celkem velký pokrok (Octane, The Marksman).

Malý rozpočet mu sice nedal moc velký manévrovací prostor, přesto se s tím slušně popral. Hlavní prioritou tohoto filmu je jeho hudba, která vznikla z dílny Dona Davise (Matrix, Valentine) a která dokázala celkem slušně navodit tajemnou atmosféru přesně tam, kde ve filmu měla být.

Jenom mě celkem mrzí, že vlastně Djinn, o kterém film je, se neukázal ve své podobě ani jednou, a to je velká škoda. Byl nám prezentován jen jako zrychlený pohyb za utíkajícími oběťmi. No a když už jsme u scén, ve kterých se umíralo, tak byla celkem škoda, že se zde režisér více nevyřádil a vlastně nám byly prezentovány jen už mrtvé těla.

Herci samotní se nám představili ve zcela běžném, průměrném světle, kde ani jeden z nich nevystoupil ze stáda, aby naplno ukázal svůj um. Jde o pro mě zcela neznámé herce, z nichž znám pouze Lukase Haase z filmů Alpha Dog, Brick, Mars Attacks. Jde o průměrné dílo, které ničím nepřekvapí, ale ani nepohorší. Přestože nám neukázal nic nového ani šokujícího chci říct, že by jste se na něj měli podívat alespoň jednou. Každopádně je to poučení, že z duchy se nemá zahrávat.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat