0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 8. 2012

Kybernetická babička (1962)

Revoluční loutkový film z dílny Jiřího Trnky.

Jiří Trnka asi pro mladou generaci nebude patřit mezi nejznámější osoby československé filmové a divadelní scény, ale tento zasloužilý umělec si získal obdiv a úctu doslova po celém světě. Hlavně díky tomu, že byl zakladatelem českého loutkářství a loutkového filmu, jako jeden z mála dokázal prorazit i za hranice tehdejšího Československa.


Režie: Jiří Trnka
Rok výroby: 1962
Délka: 29 min
Země: Československo

Hlasy postav:
Vlasta Pospíšilová
Jan Adam
Zdeněk Šob
Jana Werichová

Tento všestranný člověk byl nejen skvělým loutkářem, ale i malířem, sochařem, ilustrátorem či režisérem. Založil studio kresleného filmu Bratři v triku- jeho nejvýznamnějšími animovanými snímky jsou pohádka BAJAJA (1950) a film STARÉ POVĚSTI ČESKÉ (1952). Za svou práci získal řadu ocenění a jeho tvorba je dodnes velice uznávaná.

Krátkometrážní loutkový snímek Kybernetická babička patří mezi jeho poslední filmy. Jde o Trnkovu vizy technologického a vědeckého pokroku vpřed, kdy se může stát, že bude člověk nahrazen strojem. Vzhledem ke stáří filmu je opravdu podivuhodné jak si dokázal režisér představit ve své vizy budoucnost a pokrok lidstva. Protože je potřeba říct, že spousta prvků, které je zde možno spatřit dnes skutečně existuje. Trnka dokázal do svého loutkového snímku skloubit hned několik filmových žánrů dohromady. Od scifi, přes psychologické drama až po náznak hororové atmosféry, která gradovala i díky dobrému hudebnímu podkladu a především vynikajícímu hlasovému doprovodu.

Je mi jasné, že pro některé z vás bude toto dílo nuda a těžko pochopitelné, ale ti kteří už mají nějakou tu zkušenost s Trnkovou tvorbou mi dají určitě za pravdu, že jde o docela slušné impozantní dílo, které v době vzniku udělalo mezi diváky slušný humbuk a dodnes patří mezi klenoty loutkového filmu. Hlavně tedy scifi-hororového žánru, těch tedy opravdu moc není. Jediné co mi trošku víc vadilo byla občasná přítomnost nelogických scén, které naštěstí velmi rychle zmizely. Určitě vám tento snímek doporučím, protože si myslím, že by ho měl vidět každý. Je to kus historie.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat