0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 8. 2012

Krysař (1985)

Až dozní jeho píšťalka je s vámi amen!

Režisér Jiří Barta nás prostřednictvím svého netradičního filmu pozve na nezapomenutelnou cestu do tajů německé legendy, jakou krysař bezesporu je. Jedná se o jeden z nejlepších loutkových-animovaných filmů, které kdy naše distribuce dokázala vyrobit ba možná nejlepší ze všech. Příběh nás zavede do malého města jménem Hameln a ukáže nám každodenní život všech jeho obyvatel. Lidé zde žijí v jakési symbióze s krysami, ale i tak lze vidět, že se obě strany vzájemně nesnášejí. Komu by se také líbilo mít tuhle havěť ve svém domě. Jenomže tohle dílo nám ukáže, že lidé i krysy toho mají mnohem více společného, než se na první pohled může zdát.


Režie: Jiří Barta
Rok výroby: 1985
Délka: 53 min
Země: Československo / Západní Německo
Alternativní název: The Pied Piper

Hlasy:
Oldřich Kaiser
Jiří Lábus
Michal Pavlíček
Vilém Čok


Obyvatelé tohoto městečka chodí každodenně do práce, nakupovat na tržiště, nebo jsou mezi nimi i tací, jenž pouze pořádají velkolepé hostiny a shromaždují ve svých truhlicích bohatství. Krysy si musí vše opatřit sami a díky své nebojácnosti a vychytralosti se dostanou téměř všude. Město je jimi doslova zamořeno a žádná skrýš či překážka pro ně nic neznamená. Ve svých doupatech si také shromaždují bohatství v podobě ukořistěných mincí, šperků či jídla. Vše se však již brzy změní protože do města dorazil ošuntělý tulák se svou píšťalkou. Tento záhadný muž brzy pozná, že ho na tomto místě nečeká nic dobrého a rozhodne se potrestat všechny hříšníky, kteří obývají tohle zkažené město.

Tento animovaný snímek nejvíce dostane diváky svou skvěle propracovanou a především děsivou atmosférou. Tu by tvůrci nedokázali vytvořit bez bravurního hudebního doprovodu, který měl pod patronátem Michael Kocáb. Zatímco tento člověk nepatří zrovna mezi moje velké oblíbence, tak musím uznat, že tentokrát se mu jeho práce povedla na výbornou. Za pomoci děsivých zvuků a podmanivých tónů se mu podařilo vytvořit něco opravdu takřka geniálního. Samozřejmě nesmím opomenout ani na výtvarníky a loutkaře, kteří vdechli život celému městečku a jeho obyvatelům.

V tomto filmu rozhodně láska a přátelství nevyhraje nad lží a nenávistí, ale spravedlivosti bude učiněno zadost. Máme zde možnost vidět celou škálu špatných lidských vlastností. Především pak chamtivost a hamižnost. Bohatí si užívají obrovských žranic plných tučného masa a kalichů vína, zatímco chudí jsou o kůrce chleba a vodě. Jedni si plní truhlice a měšce zlaťáky a šperky – ti druzí spí na holé zemi a žebrají na ulici. Takhle to však vypadá i v dnešním světě, takže to pro nás žádná novinka rozhodně není.

Postava Krysaře sice na první pohled nevypadá nějak děsivě, ale věřte že tenhle chlapík se s nikým mazlit nebude. Stejně jako v různých pověstech i zde potrestá všechny ostatní za své ponížení a zlobu. Některým lidem se však může zdát samotný příběh poněkud nudný a zdlouhavý, protože docela velké množství scén se několikrát i opakuje, ale ten kdo si počká na poslední patnáctiminutovku rozhodně nebude litovat. Málem bych zapomněl pochválit i známé tváře, jenž vypůjčili své hlasy jednotlivým postavám (loutkám). No tedy spíše své skřeky, protože o nějakém mluvení nemůže být ani řeč. Ale i tak to bylo docela působivé.


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat