0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 8. 2012

Komodo vs. Cobra (2005)

Souboj hrstky lidí se dvěma digitálními monstry.

Za kapitánem Stoddardem přijde skupinka ekologů a novinářka Sandra se svým kameramanem, aby je odvezl na ostrov Damas. Ten nejdřív odmítá, protože se jedná o vojenský objekt, ale pod příslibem peněz nakonec ustoupí. Celkem bez problému dorazí na ostrov a vydají se do jeho nitra, kde má ležet tajná laboratoř, ve které se provádí nějaké experimenty (krycí název projekt Masožravec). Najdou nějaké honosné sídlo, ale po obyvatelích ostrova ani strážích není ani památka. Z ničeho nic se objeví dívka s pistolí a všechny varuje, aby utekli z ostrova dokud je čas. Představí se jako doktorka Richardsonová a je jedním z vědců, které vedl její otec. Prováděli zde genetickou mutaci rostlin a zvířat, která se zcela vymkla kontrole a vyvraždila celý tým. Všichni se tedy rozhodnou odjet z ostrova, ale jaké je jejich překvapení, když narazí na obrovské tvory obývající tento ostrov. Nastane hra na kočku a na myš, hra, při které mají zmutovaný varan a kobra všechny trumfy. Dokáže vůbec někdo přežít, aby mohl o všem vyprávět? Nebo skončí v žaludku nenasytných monster, která mají pořád hlad. Ti ovšem nejsou jedinou překážkou na cestě za záchranou, protože i armáda přiloží ruku k dílu a chce zahladit všechny stopy. Nastává tak boj o čas a hlavně o samotné přežití.


Český název: Varan vs. Kobra
Režie: Jim Wynorski
Rok výroby: 2005
Délka: 92 min
Země: USA

Hrají:
Michael Paré ... (Capt. Michael A. Stoddard)
Michelle Borth ... (Dr. Susan Richardson)
Jerri Manthey ... (Sandra Crescent)
Ted Monte ... (Ted)
Renee Talbert ... (Carrie Evans)
... a další


Tento snímek má na svědomí režisérský packal Jim Wynorski. Režisér, který má na svém kontě už hezkou sbírku filmů, ale většina z nich balancuje na hranici odpadu. Ani tentokrát to není o moc lepší a nevím, jestli není od věci říct, že by to měl raději zabalit. Mezi jeho nechvalné díla patří například: Munchie, Vampirella, Final Voyage, Crash Point Zero, Gargoyle, Bone Eater. Nemůžu mu upřít i několik lepších filmů: Cheerleader Massacre, Thy Neighbor’s Wife, The Return of Swamp Thing.

Pointa filmu je už v dnešní době okoukaná. Vláda dá příkaz stvořit pomocí genetické mutace nějaká monstra, která by mohla využít při vojenských operacích. Jak už to tak bývá, něco se pokazí a tvorové začnou zabíjet své stvořitele. Zde se ničeho nového nedočkáme, tedy až na to, že tentokrát jsou monstra dvě (promiňte, je jich víc (i jejich potomci), ale jde o dva druhy) a obě byla vychovávána od malička spolu. Máme zde mohutného varana, který je slepý jak patrona, ale pokud uděláte hluk, můžete si být jistí, že je po vás. Dokáže proběhnout barákem a vylučuje pomocí svých slin určitý druh kyseliny. Druhým tvorem je kobra královská, která v pohodě dokáže žít v řece i moři. Oba tvorové byli velice špatně digitálně zpracováni a vypadali spíše jak z nějaké počítačové hry. Jejich pohyby i chování jsou naprosto směšné a vymykají se realitě. Bohužel pro naše hrdiny můžou zmutovat i cizopasníci, kteří s nimi přišli do kontaktu. Obě monstra však nejsou tím nejhorším, co je ve filmu k vidění!

Pokud přimhouřím obě oči, tak řeknu, že herecké výkony byly ještě v mezích přijatelnosti. To však platí pouze pro tři herce. Ti ostatní byli naprosto otřesní a vlastně zde figurovali jen proto, že se stali pokrmem hladových monster. Ale k hercům se dostanu ještě později. Nejvíc mě zaujalo prostředí natáčení. Jak už je mým dobrým zvykem, na toto hledím především. Zde se mi dostalo celkem překvapivě pěkného ostrova s několika vodopády, krásnou kamenitou pláží a hustě porostlou džunglí. Tím si u mě získali velké plus. Hudební doprovod v tomto filmu se skládal z jedné melodie, která se neustále dokola opakovala, takže nic moc. Kvalita obrazu i střih nebyly moc dobré a to proto, že často byly používány digitální triky, které jak už jsem řekl mi připadaly jako z nějaké hry. Nejvíc mě ovšem dostala naivita filmařů co se soubojů s monstry týká. Ve filmech jsem už zvyklý na ledacos, takže mě moc nepřekvapily pistole, z nichž se střílelo ostošest, aniž by musely postavy měnit zásobníky. Samozřejmě monstrům to vůbec neublížilo. Armáda jako taková se taky moc nepředvedla a jediné, co jim jde, je zametání stop.

V hlavní mužské roli se představil Michael Paré, který vesměs hraje v filmech, které já osobně řadím k podprůměrným až odpadním: Gargoyle, Blackwoods, BloodRayne 2: Deliverance, Far Cry, Seed. Objevil se však i v některých lepších: October 22, The Virgin Suicides, Bad Moon, Village of the Damned. Zde patří k těm lepším hercům. Jako další se mi líbila představitelka doktorky Richardsonové- Michelle Borth, která se mi líbila ze všech ženských představitelek asi nejvíc. Zahrála si například ve filmu Wonderland nebo seriálu Supernatural.

Pro mě osobně je však z filmu nejznámější americká mrcha Jerri Manthey, která se dvakrát zúčastnila reality show Survivor, kterou mám z podobných soutěží nejraději. Patřila k těm méně oblíbeným soutěžícím a dodnes jí v Americe jinak než mrcha neřeknou. Než vstoupila do soutěže, zahrála si například v nekonečném seriálu Tak jde čas. Poté občas figurovala v nějakých dalších filmech, ale většinou nejpodřadnější role. Mě se její výkon novinářky v tomto filmu celkem líbil a musím říct, že si u mě získala velké plusové body. Bohužel jí budu spojovat navždy se zmíněnou soutěží.

Hodnocení:
Jako celek však tento film moc mojí přízeň nezískal. Patří do řady těch nudných filmů o digitálních nestvůrách, kterých mám ve své sbírce již několik. Nejvíc bych ho kvalitou přirovnal asi k filmu New Alcatraz. Nemůžu mu ale upřít několik dobrých momentek, které jsem tam našel. Za již zmíněné trio hereckých výkonů a prostředí 30%.

Žádné komentáře:

Okomentovat