0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 8. 2012

Koma (2004)

Dvě rozdílné ženy, vzájemná nenávist a tajemný vrah mladých dívek, to vše je náplní tohoto asijského psychothrilleru.

Chi to přežene na svatební hostině své kamarádky s pitím, a když se potácí opilá ven z hotelu, uvidí na zemi v jednom z pokojů umírat zakrvácenou dívku. Přivolaná policie ji při výslechu pustí záběry z hotelové kamery a ona na nich pozná neznámou ženu, kterou označí za možnou pachatelku. Při identifikaci se z neznámé vyklube milenka jejího přítele, což Chi totálně zdrtí. Během následujících dnů má krvavé noční můry a dokonce i pár výhružných telefonátů, v nichž jí neznámý hlas vyhrožuje, že si vezme její ledvinu. Ve městě totiž řádí sériový vrah, který svým obětem vyřezává ledviny ještě zaživa. Chi zjistí, že dívka, kterou udala policii, se jmenuje Suen Ling a začne jí sledovat. Jenže ke svému překvapení se z ní vyklube celkem milá dívka, jenž se s ní chce spřátelit a pomoci jí čelit nebezpečnému psychopatovi, který nepřestává s výhružnými telefonáty. Jejich podivné přátelství je však plné přetvářek, lží, pomstychtivosti a žárlivosti, jenž vyvrcholí krvavým bojem o přežití.


Alternativní název: Jiu ming
Režie: Chi-Leung Law
Rok výroby: 2004
Délka: 88 minut
Země: Hong Kong

Hrají:
Kar Yan Lam ... (Suen Ling)
Angelica Lee .... (Chi Ching)
Andy Hui Chi-On ... (Raymond)
Raymond Wong ... (Ah-Keung)
Kai Chi Liu ... (Sergant Lee Wah-Biu)
... a další


Asijské filmy mě nepřestávají neustále překvapovat co se jejich náplně, ale i zpracování týká. Ne každý film se opírá o originální zápletku, ale většina z nich dokáže diváka upoutat do křesel a ten z nich nemůže spustit oči. Tentokrát jde však o trošku jiný případ. Film Koma totiž není úplně čistokrevným hororem. Jde spíše o psychologický thriller, který se točí okolo nedobrovolného odebírání ledvin a kšeftování s tímto žhavým zbožím. Zatímco začátek filmu diváka docela dost navnadí díky úvodní scéně s umírající dívkou a atmosféra v tu chvíli hodně přitvrzuje, postupem času jaksi toto asijské kouzlo vyprchává a divák se místy i docela nudí. Tvůrci se totiž rozhodli do svého snímku přimíchat i docela velkou porci kriminální zápletky, která dle mého názoru tomuto filmu spíše uškodila. Protože tento fakt doslova přibrzdil rozjetou atmosféru, která se z vrcholu postupně řítila až na dno.

Když už se nedařilo pořádně rozhýbat dějem pomocí stagnující atmosféry, tak to tvůrci zkusili za pomoci postupného rozvíjení osobností obou dívek a jejich různorodých životních útrap. Zatímco jedna si žije docela na slušné úrovni a rozhazuje penězi, ta druhá se musí starat o nemocnou matku a žije v chudobě. Obě však mají něco společného, a to chorobnou touhu po věcech, které nikdy nemůžou mít. Tedy ne normální cestou. Proto není divu, že když si tyto dvě zcela rozdílné dívky jednoho dne zkříží cestu, musí zaručeně dojít ke konfliktu. Aby se film nezměnil v cela obyčejné drama, je do děje vsunut záhadný vrah mladých dívek, který jim odebírá jejich ledviny. Postupem času se však i kolem této postavy začne mlžná clona rozfoukávat a divák se dočká docela předvídatelného finishe. Dojde k tomu i díky nedostatečné zkušenosti režiséra, který divákům během filmu několikrát sám poodkryje taje svého filmu, které měli zůstat skryté co možná nejdéle.

Abych ovšem vyzdvihl i některé kladné stránky tohoto filmu, tak začnu s pojetím či natočením tzv. scén, při kterých nás má mrazit u zátylku. Tvůrci se snažili divákům ukázat i ‘‘vrahovu lidskost‘‘, kdy svým obětem sice vyjme životně důležitou ledvinu, ale dá jim ještě šanci na přežití. Způsob, jakým mladé dívky dokáže sbalit, vám popisovat nebudu, ale věřte, že jde o docela reálný počin. Kromě již zmíněné scény na začátku s vanou plnou ledu mě asi nejvíc zaujal finální souboj na konci filmu. Zde se dočkáme i docela velké porce umělé krve, která ovšem vypadá docela na úrovni a i díky tomu se to nezvrhlo v obyčejné klišé. Milovníci ženských soubojů, při kterých je vše povoleno, si zde přijdou na své. Když k tomu připočítám i slušný hudební doprovod, který ve filmu občas zazní, je vymalováno. Bohužel si však musím ještě rýpnout do úplného závěru, který to zase všechno podělal. Dojáky moc rád nemám a u asijských psycháren už vůbec ne.

Herecké výkony obou hlavních aktérek byly na přijatelné průměrné úrovni. Asi nejznámější tváří pro vás bude bezesporu Angelica Lee, kterou jste mohli vidět hrát například ve filmech Jian gui či Gwai wik. Její filmová sokyně Kar Yan Lam už tak známá není, ale zahrála si rovněž v několika známějších filmech jako: Heroic Duo, nebo Home Sweet Home.

Film Koma má hodně dobrých, ale i špatných chvilek, které z něj ve finální fázi udělali obyčejný průměrný asijský snímek, který neuškodí vidět. Ovšem ani nic se nestane, když ho necháte bez povšimnutí. Škoda těch zbytečně dlouhých a nudných pasáží, které byly vlastně o ničem.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat