0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 8. 2012

Kollegiet (2007)

Buď jsi s námi IN, nebo bez nás OUT!!!

Katrine se přistěhuje na studentskou kolej do města, aby to měla blíže do školy. Ze začátku si jí moc ostatní studenti nevšímají, ale později se seznámí s ,,večírkovou radou‘‘ Sanne, Lucasem a Lennou. Ti na ní vymyslí nováčkovský žert (aby jí vystrašili) a ona nedopatřením rozbije zrcadlo v koupelně. Tím uvolní ducha mrtvé dívky, která se rozhodne pomstít svou smrt a začne postupně zabíjet studenty na koleji. Všichni si začínají myslet, že za tím stojí právě Katrine, která většinou zavražděné najde jako první. A tak musí Katrine se svým jediným kamarádem Rolfem přijít této záhadě na kloub a očistit své jméno. Co se tehdy doopravdy stalo v pokoji číslo 205? Kdo je ta záhadná dívka ze zrcadla?


Český název: Pokoj 205
Režie: Martin Barnewitz
Rok výroby: 2007
Délka: 90 min
Země: Dánsko

Hrají:
Neel Rønholt ... ( Katrine)
Mikkel Arendt ... ( Rolf)
Julie Ølgaard ... ( Sanne)
Rikke Lylloff ... ( Genfærdet)
Jon Lange ... ( Lukas)
...a další

Ze začátku nám scénáristé nabídli pohled do života studentů, kteří si užívají volnosti na kolejích, daleko od svých mnohdy milujících rodičů. Většinou už to tak bývá, že tam jsou oblíbení studenti, kteří jsou hlavními aktéry všelijakých večírků a párty, plných alkoholu, drog a mnohdy i bujarých sexuálních orgií. Bývají zde však i takoví, kteří by se dali nazvat odpadem. Lidé, kteří nezapadnou do žádné skupinky, jsou často samotáři a společenské akce moc nevyhledávají. V tomto filmu je tak prezentovaný Rolf, který musel nedobrovolně opustit svůj pokoj, aby v něm mohla bydlet Katrine. Ta se naopak snaží začlenit do party moc rychle a díky její naivitě je často využívaná ostatními. Tyto dvě postavy ve filmu nakonec svede dohromady až duch dívky, která za záhadných okolností zemřela v pokoji číslo 205, podle kterého se i film jmenuje.

Tato severská duchařina je už od začátku poněkud nudná. Za první půlhodinu se ve filmu vůbec nic podstatného nestane a jedinou náplní je seznamování s hlavními postavami. Když už dojde k první vraždě, tak ihned poté následuje další čtvrthodina, kterou mohli klidně vystřihnout. Intimní seznamovaní je dobré leda tak do romantických filmů, nebo telenovel, ale ne do hororu od něhož čekáme, že se konečně duch odhodlá k dalšímu zabíjení. K dobru musím ale přičíst, že nás filmaři chtěli podrobně seznámit s osudem mrtvé dívky a ukázat, proč a za co se vlastně mstí. Posledních 20 minut už bylo relativně v normě a konečně jsme se dočkali řádění ducha v hojném počtu, tedy v tom na co si troufli. V očích diváka ale nutno podotknout, že inspirace z jiných filmů je nepřehlédnutelná a zcela jistě poznáte několik scén, které byly k vidění už jinde.

Co se týká kamery a záběrů samotných, tak se občas povedly dost dobře, a to hlavně co se týká vizuální stránky ducha a různých odrazů v zrcadlech. Bohužel se opět projevil nedostatek kapitálu a myslím si, že jsme tím byli ochuzeni ještě o lepší podívanou, kterou by jistě poskytli. Bohužel co se napravit nedá je jsou herecké výkony. Ty byly místy až trapné a nedokážu říct, kdo se mi líbil nejvíc. Snad asi představitelka ducha. Trapné hlášky a mizerný dabing vadili mým uším asi nejvíc. Naštěstí zde byla hudba, která se mi docela líbila a dokázala částečně přebýt nudu ve zcela zbytečných scénách. Herci samotní zřejmě ve Skandinávii zas tak neznámí nejsou, protože spousta z nich si zahrála v mnoha filmech, ale já ani jednoho z nich neznám.

Hodnocení:

Celkově bych film zařadil do slabšího průměru, protože i když konec byl ve slušném a zajímavém tempu, nemůže zcela nahradil nudných 40 minut. Ohodnotil bych ho 40%.

Žádné komentáře:

Okomentovat