0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 8. 2012

Kingukongu tai Gojira (1962)

Souboj dvou gigantických monster, jenž ve své době pobláznily celý svět.

Americká ponorka narazí do podivně světélkující kry a nevědomky tak uvolní z ledového zajetí Gojiru, která zde byla na konci předešlého dílu uvězněna. Za svou nerozvážnost zaplatí posádka životem. Hladové monstrum tak znovu zatouží po čerstvém mase a vydá se směrem k japonskému pobřeží. V tu samou chvíli se jistá televizní společnost dozvídá o podivném tvorovi, který je na jednom z tropických ostrovů domorodci uctíván jako bůh ostrova. Na místo vyšle dva reportéry, aby podivného lidoopa chytli a dovezli do Tokia. Sledovanost televize by tak rapidně stoupla, což by samozřejmě přineslo množství peněz do jejich kapes. Se štěstím se jim ho doopravdy podaří polapit, ale během převozu se King Kong probudí a dostane se na svobodu. A tak se stane, že se ke břehům Japonska dostanou zhruba ve stejnou dobu dvě obrovská monstra, které začnou okamžitě ničit vše, co jim stojí v cestě. Armáda se pokusí oba tvory eliminovat veškerými prostředky, které má k dispozici leč marně. Posledním zoufalým pokusem se pokusí obě monstra postavit proti sobě, aby se ve vzájemném souboji zničili navzájem.


Český název: King Kong vs. Godzilla
Režie: Ishiro Honda
Rok výroby: 1962
Délka: 98 min
Země: Japonsko/USA
Alternativní název: King Kong vs. Godzilla

Hrají:
Tadao Takashima ... (Osamu Sakurai)
Kenji Sahara ... (Kazuo Fujita)
Yu Fujiki ... (Kinsaburo Furue)
Ichiro Arishima ... (Mr. Tako)
Mie Hama ... (Fumiko Sakurai)
... a další


Tak a máme zde třetí díl o legendární tvorovi, který svého času pobláznil nejen japonské diváky, ale i zbytek kultivovaného světa. Pokud tedy nepočítáme předělávku (1956) původního filmu pro americké publikum, která to všechno odstartovala. Bylo jen otázkou času než se režisér Honda rozhodne do svého dalšího filmu obsadit obě světoznámá monstra ( tedy Gojiru a King Konga). Ze začátku máme šanci sledovat osudu obou tvorů odděleně a díky tomu si můžeme vychutnávat dvojitou „dávku zábavy“. Proč zábavy? Jelikož tvůrci již tento díl pojali spíše humorně a divákům se snaží servírovat jednu komickou chvilku za druhou. Pro asijské publikum jistě příjemná podívaná, ale pro většinu ostatních již zas až tak moc ne. Vážnost předchozích dílů totiž byla právě tím, co všichni na Godzille milovali, stejně jako ono poselství jenž sebou nesla (viz hrozba jaderných zbraní, atd…).

Samotné triky se od minula moc nezměnili, takže zde máme opět šanci sledovat makety či chcete-li modely vlaků, tanků, aut a papundeklových baráčků. Podobně na tom jsou i samotné kostýmy obou příšer, které si na sebe herci navlékli. Jejich směšná vizáž jistě nikoho nevystraší, ale spíše rozesměje, stejně jako jejich pohyby. Při vzájemném souboji si však nic nedarují a přestože čas od času zapomenou na své hlavní přednosti, je jejich závěrečná bitka jedním z nejlepších momentů, jenž jsou zde k vidění. Ani v těchto chvílích nezapomněli tvůrci odlehčit vážnost situace a diváci tak mají šanci shlédnout celou řadu humorných chvilek.

Milovníci klasického King Konga si jistě všimnou, že Honda použil některé pasáže i zde. Akorát je opět neopomněl natočit ve svém duchu. Tím pádem se opět vytratila již zmiňovaná vážnost a dostavilo se "komické" klišé. Někdy to už ovšem se svým smyslem pro humor přeháněl a tak není divu, že se tento film setkal i s nepříliš lichotivým hodnocením mnoha kritiků a diváků. Ne všichni totiž snesou takové množství japonského suchého humoru najednou. I já se řadím k těm, jenž měli z filmu rozporuplné pocity.

Kupříkladu mnozí považují za úžasnou chvíli boj Konga s chobotnicí, ale já na tom nic moc světoborného neviděl. Na plátně promítaný tvor byl na první pohled rozeznatelný, pořád se opakovali ty samé záběry a jediný moment, kdy jsem se zasmál, byl ten, když si Kong nasadil hlavonožce na hlavu. Podobně jsem to cítil i při reportérech z televize a jejich šéfovi. Jejich marná snaha hodit nějakou hlášku na mě moc nefungovala. Přesto všechno budu hodnotit tento film průměrným hodnocením. Na tehdejší dobu to ještě pořád bylo v mezích přijatelnosti, a jak šel čas s Gojirou dál, tak začalo přibývat mnohem horších filmů. Rozhodně měl režisér ubrat na humoru, který místy zas až tak vtipný nebyl.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat