0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 8. 2012

Killing Kind, The (1973)

John Savage v roli psychopatického zabijáka, který k smrti nenávidí ženy.

Terry se po dvou letech vrací z vězení za hromadné znásilnění místní dívky. Opět začne bydlet v ubytovně své matky a snaží se začlenit do normálního života. Jenže jeho mysl je plná zloby a chuti se pomstít. Ze začátku začne dopouštět pouze škodolibostí na nevinných nájemnících ubytovny, ale v noci se mu neustále vrací vzpomínky na ukřivděné uvěznění a tak se rozhodne pomstít všem ženám. Jeho zvrácenou mysl ovládne touha po zabíjení a první oběť na sebe nenechá dlouho čekat. Jeho matka je jediná, kdo ho možná dokáže zastavit. Jenže aby nebylo příliš pozdě.


Český název: Syndrom vraha
Režie: Curtis Harrington
Rok výroby: 1973
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
John Savage ... (Terry Lambert)
Ann Sothern ... (Thelma Lambert)
Ruth Roman ... (Rhea Benson)
Luana Anders ... (Louise)
Cindy Williams ... (Lori)
...a další


Tento film se dá v pohodě zařadit mezi několik filmových žánrů od krimi, přes thriller až po průměrný horor, takže zde bezesporu své místo má. Má ho na svědomí známý režisér Curtis Harrington, který má na svém kontě převážně spoustu seriálů jenž bude znát každý z vás. Patří mezi ně takové ,,skvosty‘‘ jako Dynasty, The Twilight Zone, Charlie's Angels, The Legend of Jesse James. Natočil ovšem i několik hororů, kromě tohoto ještě Queen of Blood (1966), The Cat Creature (1973), nebo Killer Bees (1974).

Scénář filmu není sice moc originální, ale díky výkonu Johna Savage se jeho kvalita vyhoupla do průměrných vod. Kvalitu obrazu nebudu tentokrát moc hodnotit, protože šlo o pěknou mizérii, ale společnost Řitka na to upozornila již na začátku, takže ostatně jako skoro vždycky měla pravdu. Nejlepší na celém filmu není ani tak okoukaný děj jako spíš vydařená atmosféra, která se stupňovala přesně tak, jak se začalo měnit chování šíleného Terryho. Jenže to byl i zároveň kámen úrazu tohoto filmu. Jakmile totiž hrdina právě nikoho nezabíjel, tak se dostavovala častá nuda, protože scénáristé nevymysleli nic, co by děj okořenilo. Jedinou výjimkou bylo chytání krysy. Postupem času se nuda dostavovala stále častěji a mě začal přemáhat pocit spánku. A tak se stalo, že jsem si konec musel pouštět dvakrát. A právě konec se opět rozjede ve slibném tempu, načež mě úplný závěr docela překvapil. Čekal jsem sice něco jiného, ale musím uznat, že i toto finále bylo přijatelné.

Prostředí filmu se omezilo pouze na samotnou ubytovnu a její nejbližší okolí. Právě tento fakt trochu svazoval scénáristům ruce, protože tak měli k dispozici jen několik postav, z nichž většina byli důchodci, kteří toho moc nepředvedli. Naštěstí se zde objevilo i několik pěkných hereček a tak byly k vidění i lechtivější scénky, které do jisté míry okořenili film. Samotný výběr herců nebyl nic moc, ale to i díky malému rozpočtu, takže se není čemu divit. Naštěstí se zde alespoň objevil herec John Savage.

Tento má za sebou docela zajímavou kariéru. Zatímco v sedmdesátých letech byl na vrcholu, tak v poslední době se objevuje pouze v průměrných filmech a brakových seriálech. Mezi jeho nejlepší filmy patří například oscarový The Deer Hunter (1978), muzikál Hair (1979), krimi The Onion Field (1979). Objevil se i v několika hororových kouscích, ale většinou šlo o odpadní filmy - Alien Lockdown (2004), nebo Carnosaur 2 (1995). Jeho výkon bych označil za hodně dobrý a přesně tak by měli šílence zahrát všichni herci. Získal si u mě velké plus.

Průměrný film, který staví na dobrém výkonu Johna Savage, jenž je ústřední postavou a tahounem celého snímku. Dokud je v akci a má své šílené výlevy, je film opravdu zajímavý a atmosféra prudce nabírá otáčky, ale jakmile se stáhne do pozadí, dostavuje se nuda, kterou nezachraňuje ani slušný hudební doprovod.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat