0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 8. 2012

Killing birds - uccelli assassini (1987)

Jeden z těch slabších kousků.

Skupina studentů ornitologie dostane šanci podniknout expedici do Louisianského parku, kde chtějí hledat vzácného datla černobílého. Jedinou stopou pro ně má být jistý Fred Brown, který by mohl mít nějaké důkazy či přímo znát místo, kde se tento pták vyskytuje. Tento muž má za sebou podivnou minulost. Jde o veterána z války, který po útoku ptáka oslepl, a navíc pohřešuje svou manželku a sousedy, kteří jednoho dne beze stopy zmizeli. Brown jim moc neporadí, ale dá jim mapu místa, kde by snad mohli najít to, co hledají. Uprostřed parku však najednou padne mlha a naše skupinka musí strávit noc v prázdném domě, který náhodou objeví. Steve se tady necítí dobře a má divné halucinace, ve kterých vidí několik mrtvých záhadných osob. Celé tohle místo je nějaké divné. Brzy to poznají i ostatní a tahle noc může být jejich poslední. Přežije vůbec někdo na tomto odlehlém místě do rána? Na místě, kde dávají oživlí mrtví dobrou noc!


Český název: Vražední ptáci
Režie: Joe D’Amato, Claudio Lattanzi
Rok výroby: 1987
Délka: 87 min
Země: Itálie
Alternativní názvy: Dark Eyes of the Zombie / Raptors / Zombie 5

Hrají:
Robert Vaughn ... (Dr. Fred Brown)
Timothy W. Watts ... (Steve Porter)
Lara Wendel ... (Anne)
James Villemaire ... (Paul)
Sal Maggiore ... (Brian)
... a další


Všichni určitě znáte režiséra Joea D’Amata, takže ho nebudu moc představovat. Má na svém kontě už několik desítek filmů, z nichž některé patří mezi ty nechvalně proslulé italské prasečinky. Mezi ně určitě patří filmy jako: Emperor Caligula, Holocausto Porno, Erotic Nights of the Living Dead, Emanuelle e gli ultimi cannibali. Natočil i několik normálních hororů, ve kterých erotika a sex nehrají žádnou roli: Buio Omega, Antropophagus, Deep Blood. Většina jeho filmů se však vždy setkala s velkou kritikou a opovržením. Mně se však jeho filmy docela líbí a musím uznat, že mají své osobité kouzlo. To se však nedá říct o tomto snímku.

Tento film má několik názvů a popravdě řečeno moc nechápu proč.

-Proč se film jmenuje Vražední ptáci? – Ve filmu se ptáci opravdu objeví, to se nedá zapřít, ale pokud jsem se dobře díval, tak až na jednu scénku hned na začátku neudělají zhola nic. Scénky s nimi mi připadají jako z nějakého dokumentu, kdy vidíme hejno nějakých ptáků létat nad jezerem a sem tam máme možnost vidět nějakého toho dravce, jak sedí na bidýlku. Samozřejmě nesmím zapomenout na nahrávky s ptačím švitořením.

- Proč Zombie?- Za celý film máme možnost vidět asi čtyřikrát nebo pětkrát něco, co má představovat zombie. Jde ovšem o laciné masky a jejich zpracování je jedno z nejhorších, které jsem kdy viděl. Filmů se zombies jsem viděl už hodně. Ať už od Romera, Fulciho či i jiných režisérů, ale ještě jsem se nesetkal s něčím takovým. Něco takového by vystrašilo možná pětileté děcko, ale vás zkušené mazáky určitě ne.

Úplně nejvíc se mi líbila scénka hned na začátku. Vyvražďování vypadalo celkem slušně a já si říkal, že to bude jistě dobrá zábava. Bohužel jsem se velice spletl. Potom přišla naprosto nudná čtyřicetiminutovka, ve které se vůbec nic nedělo a pouze šlo o přehlídku nudných dialogů, které neměly ani hlavu ani patu. Taky se tu sešla partička zcela prkenných herců, kteří až na malé výjimky předvedli hodně amatérské výkony. Nechtěl bych moc machrovat, ale myslím si, že kdokoliv z nás by předvedl stejný nebo i lepší výkon než oni.

Kvalita obrazu byla tentokrát v celkem přijatelné kvalitě. Téměř jsem se nesetkal se žádným zhoršením nebo páskováním, jako tomu bývalo mnohokrát předtím. Některé záběry byly natočeny opravdu důmyslně a jde vidět, že za kamerou nestál žádný začátečník. Dokonce musím pochválit i hudební doprovod, který byl složený z několika velice zajímavých melodií. Bohužel hodně často byl vyměněn za ptačí švitoření, kterého jsem začal mít brzy plné zuby. Speciální efekty však byly na velice nízké úrovni. Zpracování zombies bylo velice chabé a podtrhlo kvalitu celého filmu. Nuda, nuda a ještě jednou nuda. Tak jak začátek vypadal slibně, tak konec spadá do kategorie odpadu. Film se totiž nevyvaroval ani množství chyb, které jsou vidět a slyšet na první pohled (herec má na dvou po sobě jdoucích záběrech jiné tričko, při scéně, kdy opravují generátor, zhasne žárovka – chlapci dolévají benzín a nad hlavami jim dokonce svítí dvě žárovky, při další scéně je však opět tma a teprve poté se opět rozsvítí. Všichni jásají, že mají konečně světlo, scénky s ptáky se opakují pořád dokola, atd.).

Z herců, kteří si zde zahráli, je nejznámější asi Robert Vaughn, který se objevil například ve filmech: The Magnificent Seven, The Bridge at Remagen, Demon Seed, Joe’s Apartment. Musím se přiznat, že mně vždycky přišel poněkud slizký, ale to je těmi jeho rolemi. Většinou jsem ho viděl hrát sraby, nebo takové ty hajzlíky, které byste nejraději rozmáčkli o zeď. Tady se moc neprojevoval. Objevil se jen párkrát a bohužel nedostal moc prostoru. Věřím ale, že ani on tento film nemohl zachránit. Ostatní herce vůbec neznám, pouze Leslie Cumming jsem viděl hrát ve filmu Witchcraft.

Jedná se asi o nejslabší film, který jsem od toho italského režiséra viděl. Kromě úvodní scény a hudebního doprovodu nestojí vůbec za nic. Tedy to je můj názor, vy mě určitě vyvedete z omylu. Několikrát se sice pokusili lehce vyděsit scénkami s nemrtvými, ale horší masky jsem už dlouho neviděl. Celkově mě tento film vůbec nezaujal a nevím jestli se na něj ještě někdy podívám.

Hodnocení:
Na naléhání své sestry dávám tomuhle veledílu 30% (10%-hudba, 20% úvodní scéna + pěkní ptáci). Jinak bych dal ještě méně.

Žádné komentáře:

Okomentovat