0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 8. 2012

Killer Crocodile (1989)

Radioaktivní odpad stvořil jen další přerostlé monstrum.

Mladí ekologové přijíždí do džungle provést vědecký výzkum a při svém průzkumu naleznou zátoku plnou radioaktivního odpadu. Když si chtějí stěžovat u místního soudce tvrdě narazí. Bez důkazů se s nimi nemíní bavit a navíc jak se zdá něco před nimi tají. Proto se Kevin a jeho přátelé rozhodnout vrátit na řeku. Jenže nikdo z nich netuší, že v místních vodách žije obrovský krokodýl, který zrovna dostal chuť na lidské maso a zaútočí na každého, kdo se mu postaví do cesty. Predátor si nevybírá a do nebezpečí se tím pádem dostanou i místní obyvatelé, pro které je jedinou záchranou starý lovec Joe. Nastal čas změnit všechny svoje priority a začít bojovat o vlastní život.


Český název: Krokodýl zabiják
Režie: Fabrizio De Angelis
Rok výroby: 1989
Délka: 90 min.
Země: Itálie
Alternativní název: Murder Alligator

Hrají:
Richard Anthony Crenna ... (Kevin)
Ann Douglas ... (Jennifer)
Ennio Girolami ... (Joe)
Bill Wohrman ... (Foley)
Van Johnson ... (soudce)
... a další


Filmů s přerostlými krokodýly jsem viděl už docela dost, ale žádný ve mně nezanechal tolik rozporuplných reakcí jako právě tento italský snímek. Na jednu stranu je zde spousta slušných momentů, které se vám vryjí do paměti, ale je zde i několik scén jenž by se skvěle hodili do monster parodií. Režisér se bezesporu snažil okopírovat několik věcí ze známých filmů jako jsou například Čelisti či Alligator a udělal z toho takový menší maglajz jenž určitě někoho pobaví, ale určitě i znechutí. Dost velké chyby se dopustil už na začátku, kdy všem rovnou pěkně naservíroval celého krokodýla a diváky ochudil o moment překvapení. Ti už tak dopředu věděli co je bude čekat. Takže záleží jen na vás jestli to vypnete rovnou, nebo se dodíváte do konce.

Atmosféra filmu se po celou dobu vezla na stejné vlně a divák se mockrát nějakého momentu překvapení či lekavých scén nedočkal. Tvůrci totiž nechali svou obrovskou maketu krokodýla kroužit kolem své oběti, pak cvaknou čelisti a nebohý člověk zmizí pod hladinou. Nic moc zajímavého. Ještě horší byly pasáže, ve kterých zabiják nefiguroval. Tyto scény byly nejen plné nudného kecání, ale vůbec nic důležitého jste se v nich ani nedozvěděli. Pojďme však k těm příjemnějším věcem: celý film je totiž nabitý komickými prvky, které nenechají nikoho v klidu. Nevím jestli to byl úmysl režiséra, ale když už nedokázal diváky vyděsit, tak je stoprocentně dokonale pobavil:

(SPOILER)
1) máte šanci poprvé v životě vidět opravdovou atrakci, jakou je jízda na hřbetě krokodýla
2) největší prim si vysloužila scéna na molu: krokodýl strhne molo (podobně jako v Čelistech) malá dívka se zuby, nehty drží jeho zbytků. Na pomoc jí přiběhnou domorodci, kteří místo aby jí vytáhli za ruce začnou skákat do vody přímo před tlamu hladového krokodýla, který z radostí přivítá nečekanou přesnídávku.
3) samotná smrt krokodýla: na tuhle scénu si stojí počkat: už jste někdy viděli (ve filmu) vybuchnout a hořet někoho, kdo by "si dal do huby puštěný mixér"?
(KONEC SPOILERU)

Samotné ztvárnění krokodýla zas až tak špatné nebylo ( hlavně co se týká záběrů z dálky) viděl jsem už i mnohem horší, ale i zde najdu několik chyb. Jakmile totiž krokodýl otevře tlamu začnou být jeho pohyby naprosto nerealistické stejně tak i jeho červené nehybné oči, které ani nemrknou. Spíš než útok krokodýla mi to celé totiž přišlo jako bych sledoval nějaký žraločí útok na nebohého plavce. Ani herecké výkony moc neoslní. Spousta z nich byla naprosto statická a jejich přehrávání začne po čase nudit.

Docela mě udivilo velké hodnocení na csfd, protože dát něčemu takovému pět hvězdiček může dát jen blázen, nebo opravdový neznalec hororového žánru. Jako horor totiž tenhle krokodýl zabiják za moc nestojí. Spíše bych ho označil za ‘‘hororovou parodii na krokodýlí filmy‘‘. Smát se u něj určitě budete o tom žádná, ale bát se? Leda tak desetileté děcko! Když spočítám všechna pro a proti, vyjde mi z toho trochu horší průměr.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat