0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 8. 2012

Jennifer's Shadow (2004)

Tohle dědictví jí moc štěstí nepřinese.

Jennifer se vrací do rodného domu, aby zde vyřídila dědické formality. Nedávno jí totiž zemřela za podivných okolností její sestra a dům jí odkázala. Navíc zde stále žije její babička Mary Ellen a nemocná teta Emma. Dívka je však neoblomně přesvědčená, že dům co nejrychleji prodá a svým příbuzným koupí pohodlný byt někde ve městě. Její babička je však proti a neustále se snaží vnučku přesvědčit, ať si dům nechá. Mezi oběmi ženami tak vznikne řada menších konfliktů, které vzápětí vystřídá oboustranná ignorace. Jenže ve vzduchu visí něco mnohem tíživějšího. Během několika následujících dní, které Jennifer stráví v domě jí začnou děsit noční můry, ve kterých se jí zdá o černém havranovi, který požírá její vnitřnosti. Její stav se zhorší nejen po zdravotní stránce, ale i po té psychické. Zničehonic se na scéně objeví záhadný doktor Dario, který se dívce snaží vysvětlit skutečnou příčinu jejího stavu. Na její rodinu je údajně uvalena zlá kletba, která postupně zahubila všechny ostatní členy rodiny. Jennifer mu zprvu nevěří, ale postupně odkrývá děsivé tajemství domu a skutečná pravda je mnohem děsivější, než se jí kdy zdálo.

Český název: Havraní kronika
Režie: Daniel de la Vega
Rok výroby: 2004
Délka: 90 min
Země: USA / Argentina

Hrají:
Gina Philips ... (Jennifer Cassi)
Faye Dunaway ... (Mary Ellen Cassi)
Duilio Marzio ... (Darío Bardevil)
Nicolás Pauls ... (Roberto)
Hilda Bernard ... ( Emma)
...a další

DVD edice nám přinesla další z řady mysteriózních snímků, který nám toho opět moc nového nepřinese. Opět je zde k vidění starý dům, jenž je obklopen děsivým tajemstvím a především podivnou kletbou, která kosí jednoho člena rodiny za druhým již mnoho let. Po zajímavém začátku jsem si bláhově přál, abych si tento kousek skutečně užil, ale bylo to opravdu nesplnitelné přání. Úvod skutečně nabídl slušný rozjezd, který mě příjemně navnadil především svou atmosférou a zvuky, ale to co následovalo se snad ani nedá popsat. Následující půlhodina mě totiž málem uspala a jediné co mě zachránilo od spánku bylo to, že jsem si začal číst knížku. Ani rychlé přetáčení totiž moc nepomáhalo.

Rodinné hádky a problémy vnučky a její babičky totiž moc zajímavé nebyly a pořád se točili jen okolo prodeje domu. Už mě z toho pomalu začala bolet hlava, když konečně přišel nový vítr do plachet a začalo se blýskat na lepší časy. Mlžný opar skutečné zápletky se totiž konečně odlepil od země a začal nám nabízet i něco ze svého repertoáru. Podivné malby v sestříném pokoji, velice podobné úmrtí členů rodiny i změna chování samotné babičky konečně začali vytvářet onu potřebnou dávku napětí, kterou jsem do teď postrádal.

Jako takový bonus se zde diváci dočkají i takzvaných snových pasáží, nebo chcete-li nočních můr, které začnou Jennifer trápit. V těchto chvílích jsem si film opravdu vychutnával, protože nám tvůrci nabídnou docela slušnou porci hororové atmosféry a přestože některé efekty jsou docela laciné, tak se za ně stydět rozhodně nemusejí. Černý havran pochutnávající si na lidském mase a vnitřnostech patřil k tomu nejlepšímu, co je zde k vidění. Stejně jako doktorův příběh a jeho krematorium. Herecké výkony obou hlavních představitelek jsou na průměrné úrovni, ale stejně se nemůžu zbavit dojmu, že do toho obě dámy nedali úplně všechno. Jednoznačně nejlepší totiž byla herečka, která ztvárnila tetu Emmu na vozíčku. Tato starší dáma mi dokázala lehce zvednout chloupky na ruce.

Co mě však mrzí je to, že celý snímek je snadno předvídatelný a pozorný divák již dlouho dopředu ví, jak to celé dopadne a jaké budou další kroky hlavní hrdinky. Finále totiž moc atraktivní podívané nenabídne a divák se může cítit značně ochuzen.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat