0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 8. 2012

Jedné noci v jednom městě (2007)

Loutkový film, který vám ukáže co všechno se může odehrát během jedné noci na Žižkově.

V roce 2007 natočil režisér Jan Balej hodinový loutkový film, který se skládá z několika krátkých povídek. Jeho práce byla oceněna v roce 2008 Českým lvem za nejlepší výtvarný počin. Jde vlastně o jakýsi experiment ukázat divákovi, co všechno se může stát odehrát během jedné noci v jednom městě. Vše se ovšem musí brát s velkým nadhledem, protože tento film má diváky především pobavit.


Režie: Jan Balej
Rok výroby: 2007
Délka: 67 min
Země: Česká republika
Alternativní název: One Night in City


Pro mě osobně byly nejzajímavější první dvě povídky, které bych zde rozepsal trošku obsáhleji. V té první uvidíme zvláštního muže, který ač je už dospělý pořád se chová jako malé dítě. Strašně rád si hraje se svou sbírkou mrtvého hmyzu, se kterou si pro radost dělá cirkusové představení. Jeho další soused si rád zahraje na myslivce, který svůj pokoj promění v les a z posedu střílí po ,,medvědovi‘‘. Jenže v tomto paneláku žijí i další podivná individua. Skoro všichni sousedi jsou tak trochu zvláštní. Máme zde narkomana, který si rád dá lajnu, pedofilního strýčka, který tančí nezletilým i postaršího chlápka jenž je milovníkem psů. Ve svém bytě má dokonce i kremační pec a rakve pro své čtyřnohé miláčky. Tato povídka nám má ukázat osamělost lidských duší, které se prostě potřebují něčím pobavit.

Další povídka je o Větvičkovi a Ploutvičkovi. Pojednává o podivném přátelství stromu a kapra. Přestože tato povídka nezapadá do celkového konceptu určitě stojí za pozornost, protože ona jediná má jako celek nějakou pořádnou pointu a je prostě nejlepší z celé té hodinové podívané. Pak už stojí za zmínku jen přišité cizí ucho. Tato povídka vám ukáže jak je výhodné si uříznout své vlastní ucho a místo něj si přišít cizí. Zde se objeví konečně ojedinělé scénky, které by se dali nazvat děsivé, či snad ,,hororové‘‘. Nejspěšnější se pro mne stal plachý džin, který dával zadarmo panáky tvrdého. Takový by se mi taky hodil.

V konečné fázi je tento snímek pro mne obrovským zklamáním. Přestože se autorům nedá upřít perfektní zpracování morbidních, ulítlých individuí a směšných postaviček, které jsou hlavní doménou celého filmu musím říct, že jednotlivé povídky jsou dost nudné a často uspávající. Jde o klasický příklad díla, na které velmi rychle zapomenete a víckrát se už na něj nepodíváte. Snad jen opravdoví obdivovatelé anime a loutkového divadla řeknou, že jde o skvostné dílo.

Hororových prvků se zde moc nedočkáme a osobně moc nechápu zařazení tohoto díla do hororového žánru. Jediným důvodem, proč jsem napsal tuto recenzi je, že na csfd to jako horor vedené je a chtěl bych vás varovat, před zbytečnou koupí tohoto dvd. Jak už jsem řekl za pozornost stojí pouze první dvě povídky, trocha černého humoru a bizardní zpracování jednotlivých postav. Nesmím opomenout ani hudební doprovod, který místy přece jenom dodal tomuto němému filmu trochu té pověstné šťávy.

Hodnocení:
Tato kombinace však nevydá za víc jak 30%.

Žádné komentáře:

Okomentovat