0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 8. 2012

Jacket, The (2005)

Jackovi bylo 27 let, když poprvé zemřel... nyní má šanci ovlivnit budoucnost svou i ostatních.

Válečný veterán Jack Starks utrpěl během války vážné zranění hlavy a byl se všemi poctami propuštěn z armády. Při své pouti domů pěšky napříč Amerikou se stane svědkem vraždy policisty, ale naneštěstí všechny důkazy ukazují proti němu, protože u něj byla nalezena vražedná zbraň a on ležel vedle mrtvoly v bezvědomí. Jack totiž trpí výpadky paměti a nic si nepamatuje. Soud je shovívavý a místo do vězení jej pošlou do psychiatrické léčebny. Tu vede doktor Becker, který zde na pacientech provádí podivné pokusy. Navleče je do svěrací kazajky, nadopuje experimentálními léky a zavře do chladícího boxu v márnici. Jack rovněž podstoupí nedobrovolně tuto zvláštní terapii a ke svému překvapení se mu otevře cesta skrze své oči do budoucnosti. Dokáže cestovat časem a vidět to co se teprve stane. Na jedné ze svých cest se seznámí s mladou dívkou Jackie, se kterou se už kdysi potkal. Rozhodne se jí svěřit se svým tajemstvím a odhalí ji svou totožnost. To co mu však dívka řekne mu doslova vyrazí dech: nevěří mu jeho totožnost, protože Jack Starks zemřel před 15.lety. Jack nakonec Jackie přesvědčí, aby mu pomohla zjistit, jak k tomu došlo a on mohl změnit svou budoucnost. Jenže má na to vůbec právo?


Český název: Svěrací kazajka
Režie: John Maybury
Rok výroby: 2005
Délka: 99 min
Země: USA / Německo

Hrají:
Adrien Brody ... (Jack Starks)
Keira Knightley ... (Jackie Price)
Kris Kristofferson ... (Dr. Thomas Becker)
Jennifer Jason Leigh ... (Dr. Beth Lorenson)
Daniel Craig ... (Rudy Mackenzie)
... a další


Každý z vás zná určitě tenhle druh filmů, ve kterém se skloubí několik žánrů dohromady a vznikne z toho podivuhodná scifi - fantasy - hororová podívaná ve stylu Butterfly Effect. Divák je vtažen do víru časoprostoru a sleduje dění jako v současnosti, minulosti, tak i budoucnosti. Pomocí různých flashbacků je možné divákovi opakovaně naservírovat několik kratičkých momentek za sebou i opakovaně, aby mu neustále připomínali důležité okolnosti či události minut předešlých. Přestože režisér Maybury nepatří mezi nejzkušenější na Britských ostrovech dostalo se mu docela velké důvěry a ve filmu se objevila spousta známých tváří, které jsou celkem vybíravé co se rolí týká a v nějakém paskvilu by se jen tak neobjevili.

Začátek nás zavede do doby kdy Jack umřel poprvé. Tato pasáž je takovou jednohubkou pro věci následující . I když popravdě celé se to rozjede až s příchodem hrdiny do blázince. Zde nám bude představena velmi pozoruhodná léčba ve svěrací kazajce, jejichž účel znal asi jen režisér, protože divák se to nedozví. Ten jen zjistí, že box v márnici funguje jako brána do časoprostoru, kdy testovací subjekt může cestovat do budoucnosti. Ovšem jen v omezených intervalech. Můžeme se jen dohadovat co bylo smyslem téhle léčby, jestli jen chtěl doktor pomoci pacientům napravit své chyby, nebo jaký jiný smysl, protože doktor nikdy nedělal žádné prohlídky, nezapisoval poznámky nic. Jen se mrkl na pacienta, dal mu injekci a pápá.

Jack tak na svých cestách prožívá podivné setkání s dívkou Jackie, kterou si pamatoval když byla ještě malá holka. Jejich pátrání mu umožní odkrýt důležité informace proto, aby svou budoucnost mohl změnit. A ne jen svou, protože je schopen ovlivnit i osudy jiných lidí. Jenže si nesmí moc zahrávat, protože má jen málo času než zemře v současnosti. Tady bych se chtěl pozastavit na výkony obou hlavních aktérů. Adrien Brody i Keira Knightley patří v dnešní době mezi velice žádané osobnosti a to především díky svému hereckému nadání a přirozenému projevu. Obě své tyto vlastnosti dobře prodali i v tomto snímku a Kiera navíc odhodila i kusy oblečení, takže potěšila mužskou část publika.

Vedle mysteriózní atmosféry u mě nejvíc zabodovala naprosto dokonalá kamera a nádherné speciální efekty. Za kamerou totiž nestál nikdo jiný než Peter Deming, který dělal na filmech Evil Dead 2, From Hell, Drag Me to Hell atd. Tým na efekty se vyřádil nejvíc při záběrech, kdy se v Jackových očích promítají flashbacky z minulosti. Nádherné propojení barev a jednotlivých snímků z toho udělalo příjemnou podívanou, na kterou jsem se těšil asi nejvíc.

V neposlední řadě nesmím opomenout ani nadprůměrné herecké výkony většiny zúčastněných. Kromě Brodyho a Kiery si zde zahrál i stárnoucí Kris Kristofferson, který má i přes svůj věk pořád co nabídnout hlavně díky svému šarmu a obrovskému talentu, sem tam se zde mihne i čím dál zralejší Jennifer Jason Leigh, která pomalu přestává hrát ty věčně nadržené holčičky a spíš se vrhla do dospělejších rolí. A musím uznat, že jí to jde dobře. Odhalenou jsme jí viděli už mockrát, teď přišel čas ukázat naplno i svoje herecké nadání, které má bezesporu velké.

Svěrací kazajka přestože patří do kategorie psychologických thrillerů jako již zmíněný Butterfly Effect se ukázal ve velmi dobrém světle a přestože zde hororových momentů uvidíme velmi poskrovnu určitě zde patří. Má slušný děj, kvalitní herecké výkony, mysteriózní atmosféru a solidní efekty. Je to přesně ten druh filmu, který neomrzí, protože jeho náplní je pokus změnit koloběh událostí a tím i svůj osud, nebo svých blízkých a to si přece tajně přeje každý z nás.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat