0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 8. 2012

Jack in the Box (2008)

Máte rádi společenské hry? Hlavně ty, při kterých se umírá?

Šest cizích lidí se setkává na podivném castingu, který se má odehrát v ponurém sklepení hluboko v podzemí. Navzájem se neznají a jediné, co je zpočátku spojuje, je pozvánka od hostitele, který se zde zatím neukázal. Na krátkou chvíli zhasne jediné světlo v místnosti a když se znovu rozsvítí, objeví se další mladý muž v otrhaných hadrech. Když se jej ostatní snaží vyzpovídat, tak jediné co se od něj dozví je, že se teď všichni účastní hry na židlovanou (židličkovanou) a vyhrát může jen jeden. Všichni ho považují za blázna, ale během krátké chvíle se ozve dětská hudba, která oznámí začátek hry. Sedm lidí, šest židlí a jeden půjde z kola ven - tak zní jediné pravidlo této hry. Kdo zůstane stát, musí odejít dveřmi, aniž by tušil, co ho za nimi bude čekat. Po vypadnutí prvního hráče a následném smrtelném výkřiku zpoza dveří je všem jasné, že pouze vítěz si zachrání svůj život.


Český název: Vražedná hra
Režie: Frank Kerr
Rok výroby: 2008
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
Lynn Guerra ... (Lynn)
Nathaniel Sylva ... (Nathaniel)
Cassandra Waterman ... (Cassandra)
Adam LaFramboise ... (Adam)
William White ... (Will)
...a další


Nízkorozpočtové filmy většinou za moc nestojí, zvláště pak když se objeví v DVD edici. Tentokrát jsem byl však docela překvapený a přestože nejde o nic světoborného, tak jsem ze zájmem sledoval film až do konce. Režisér disponoval vlastnoručně napsaným scénářem, který je tak jednoduchý, že by na něm nemělo jít co zkazit. Bohužel šlo. Tahle společenská hra se většinou hraje už na školních besídkách či plesech a tak mě docela zajímalo, jak to může vypadat, když se to skloubí z hororem. Děj se odehrává v jediném sklepení, jehož vybavení je tak sporé, že to možná sám autor natočil u sebe doma. Těch pár židlí a skupina začínajících herců určitě moc nestála a na nic jiného peníze nepotřeboval.

Režisér se hned od začátku pokusil s diváky rozehrát psychologickou hru, která měla pořádně zaměstnat všechny jejich mozkové buňky, ale moc dobře se mu to nedařilo. Už od prvních minut totiž bylo patrné, že herci moc zkušeností nemají. Jejich výkony byly hodně vlažné a samotná konverzace za moc nestála. Většinou šlo jen o sbor nesmyslů, které měly odvést pozornost od hlavní podstaty filmu a suchý humor, který se tady na nás valil ve velmi malém množství a teoreticky byl o ničem. Vše se mělo změnit začátkem hry, kdy diváci nejvíce zajímá, kdo vypadne jako první a co se s ním stane. Bohužel tady se dočkáme dalšího zklamání, protože jakmile se za postavou zavřou dveře, její úloha zde končí a my neuvidíme vůbec nic. Tento fakt jednu skupinu diváků totálně znechutí a ta druhá bude sice stále v toužebném očekávání, že se všechno začne odvíjet jinak, ale nakonec zažijí jen další zklamání. Za celý film totiž neuvidíme prakticky ani jedno úmrtí (tedy až na malou výjimku úplně na konci). To samé platí o jejich vězniteli, který se objeví asi na pět sekund, a pořádně se o něm nic nedovíme.

Na obalu DVD si můžeme přečíst ‘‘brutální horor‘‘, ovšem tohle přirovnání je k smíchu. Po hororové stránce zde totiž k vidění není skoro nic. Jen kaluž umělé krve a jedna mrtvola na konci. Jediné co po celou dobu drží film nad vodou, je samotné chování postav, které někomu budou lézt hned od začátku na nervy, jiní si zde najdou svého oblíbence. Tato sedmička lidí je zcela odlišná a my se od většiny z nich dozvíme jejich životní příběhy, které se staly asi jedinou zajímavější náplní celého filmu. Pokud tedy nepočítám jejich citové výlevy a pomalý přechod k agresivnímu chování. Bohužel ani tohle herci nedokázali zahrát moc přesvědčivě. Nejvíc mě mrzí, že kromě toho chvilkového zjevení Jacka (věznitele) tady nejsou k vidění žádné další speciální efekty.

Jak už jsem podotkl na začátku, film jsem sledoval až do úplného konce s toužebným přáním a hlavně očekáváním, že se to konečně rozjede, ale bohužel jsem se toho moc nedočkal. Jediné co ve mě zůstalo je několik nezodpovězených otázek a divný pocit jak vlastně ohodnotit tenhle snímek. Svým způsobem je totiž tohle veledílo obyčejný amatérský poloodpad, který ve mně ovšem něco zanechal a pořád mi vrtá několik věcí hlavou.

Hodnocení:
Nejraději bych mu dal od 0-40%, ale přikloním se spíš k tomu většímu číslu, protože už dlouho mě takhle film nedostal do svízelné situace.

Žádné komentáře:

Okomentovat