0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 8. 2012

Husk (2011)


Šest let po natočení stejnojmenného shortu se konečně podařilo natočit i celovečerní film. K mé velké nevoli jsem se však příliš velkého zlepšení nedočkal.
Pětice přátel má uprostřed pustiny autonehodu. Když se proberou z šoku, zjistí že jeden z nich zmizel. Rozhodnou se jej vydat hledat, přestože netuší, kde by se mohl nacházet. Náhle jim vzplane jiskřička naděje, když uprostřed kukuřičných lánů uvidí starý dům.  Nikdo z nich v tu chvíli netuší, že vkročením do kukuřice si zpečetili svůj osud. V lánech se totiž skrývá děsivé zlo, které už nikoho ze svých spárů nepustí…


Režie: Brett Simmons
Rok výroby: 2011
Délka: 83. min
Země: USA

Hrají:
Devon Graye ………………..(Scott)
C.J. Thomason ………………(Chris)
Tammin Sursok ……………...(Natalie)
Wes Chatham ………………..(Brian)
Ben Easter ……………………(Johnny)
…a další


Po šesti letech se Brett Simmons konečně dočkal a mohl natočit celovečerní film o strašákovi a domu v kukuřičných lánech, který divákům poprvé nabídnul v krátkometrážním snímku z roku 2005. S vidinou většího rozpočtu se pokusil dovést k dokonalosti své nápady, které nám tehdy představil. Bohužel nemůžu tvrdit, že by se mu to zrovna dvakrát povedlo. Film má podle mého naprosto stejnou kvalitu, jako jeho krátkometrážní bratříček. Jako jediné plus vidím v mnohem (místy) propracovanější atmosféře, která se ovšem i tentokrát dost zadrhávala. Možná za to mohl fakt, že jsem short na rozdíl od většiny diváků viděl jako první a tak už mne tu moc věcí nedokázalo překvapit.

 Filmy, jejichž děj se odehrává v kukuřici mám docela rád a to hlavně díky Kukuřičným děckám, ale tentokrát mě velice zklamal výběr herců. Ti předvedli hodně podprůměrné výkony a snad jako jedinou můžu pochválit Tammin Sursok, která své mužské kolegy o třídu předčila. Jako další velké mínus vidím to, že celý děj byl hodně nevyvážený, atmosféra proměnlivá jak počasí a pořádnou dávku napětí aby zde člověk pohledal. Samozřejmě se tu vyskytuje několik světlejších okamžiků, jenže ty už nedokáží zachránit průměrnost tohoto filmu. 

 Za jednu z velkých slabin považuji střih, který nám nabídl hned několik nepřehlédnutelných scén (za což bych už vraždil). Pokaždé když se odehrávala zajímavá honička v kukuřici, kdy se začalo stupňovat napětí a konečně mělo dojít k výraznému oživení děje, nastal zlom a kamera ve spolupráci se střihem poslali všechno do kopru. Co z toho, že záběry kmitali z jednoho klásku na druhý a tu a tam proběhla nějaká silueta, když v tom nejlepším „bylo náhle přerušeno spojení“. Samozřejmě tomu nebylo vždy, ale tyhle neduhy mně už začínají pomalu štvát. 

 Navíc jsem byl zvědavý, jak nám bude konečně objasněna historie tohoto zlověstného místa. No a ony nám skutečně byly ukázány flashbacky z minulosti, které odpoví na několik otazníků, ale to nejdůležitější zůstalo stejně skryto. Simmons z toho mohl vymáčknout mnohem více, protože jeho short mu dal docela slibný základ. Snad to chtělo trochu ubrat na akčnosti a více se věnovat ponurosti. Vždyť ten dům v kukuřici nabízel tolik možností…

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat