0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 8. 2012

Death Race 2000 (1975)


Vítězem tohoto závodu bude ten, který zabije co možná nejvíc chodců a sám dojede do cíle.

V roce 2000 se v USA koná jubilejní 20. ročník oblíbeného gladiátorského automobilového závodu Transcontinental Road Race. Tato krvavá podívaná, kterou si oblíbila celá Amerika, trvá tři dny, během nichž mají závodníci povoleno zabíjet nebohé chodce, ženy, děti a nemohoucí starce. Za každého z nich získají určitý počet bodů a ten jenž jich bude mít nejvíce, vyhrává. Hlavním favoritem je miláček publika i samotného presidenta Frankenstein, který se bude muset utkat se čtveřicí rivalů, toužících ho porazit. Pět dvoučlenných posádek se vydává vstříc krvavému dobrodružství…



Český název: Cesta gladiátorů 2000
Režie: Paul Bartel
Rok výroby: 1975
Délka: 84. min
Země: USA

Hrají:
David Carradine …………………..(Frankenstein)
Sylvester Stallone …………………(Machine Gun Joe Viterbo)
Mary Woronov……………………...(Calamity Jane)
Simone Griffeth …………………….(Annie Smith)
Roberta Collins ……………………(Matilda the Hun)
…a další



Čas od času si Roger Corman odskočí/il od natáčení či produkování svých oblíbených monster filmů a natočí i něco jiného „pořádného“. Tentokrát se vrhl na akční scifi z budoucnosti (no v dnešní době už také minulosti, ale v roce 1975 si docela troufal), kterou z části říznul komickými prvky a částečně i koketoval s hororovým žánrem. Udělat z Ameriky „fašistický stát, kdy se církev sčuchla s politikou a všechno je pod nadvládou jednoho muže říkajícího si jak jinak než President, který rozhoduje i o tom, kdy se bude obyčejný občan smět milovat), bylo docela riskantní, ale jak se později ukázalo, vedle určitě nešlápl a snímek si získal celou škálu přívrženců.

Sešlápněme spojku, otočme klíčkem a hurá do ulic. Svým nadupaným bourákem můžeme sejmout bez výčitek svědomí úplně každého, kdo se nám připlete pod kola. Starci a malí haranti jsou za nejvíc bodů, tak proč se zbytečně zdržovat přejížděním zvědavých chlapů, ale tak bodík navíc se vždycky hodí. Přesně tímhle se řídí tento film a již po prvních minutách je nám nabídnuta pěkně ulítlá podívaná. Tvůrci nám nabídnou docela solidní krvavou lázeň, ve které nechybí ani slušná dávka černého humoru.

Morbidní zábava nabírá postupně na obrátkách, ale jelikož se nejedná jen o kousek určený milovníkům krve cákající podívané, dočkáme se zde i trochu té nahoty, politiky, povstalecké ctižádosti a samozřejmě závodnické rivality. Každý z těchto prvků zde má určitě své místo a byl jistě přínosem. Pohledné herečky se nestyděly ukázat i něco navíc, než jen svůj herecký talent. Povstalci zase „zručně“ dopomohli navýšit počet obětí, přestože ne vždy si vedli zrovna obratně. Nejzajímavější však byli samotní závodníci. Především pak jejich pestrobarevné charakteristiky, ze kterých si snad každý vybere svého favorita.

Dalším plusem byl cit pro výběr herců do hlavních rolí. David Carradine to je většinou záruka nejvyšší kvality a i zde si vedl více než dobře. Zdatně mu sekundoval i Sylvester Stallone, pro něhož to byla jedna z vůbec prvních větších štací. Nejvíc si mne však získaly nadupané káry, které byly opravdovou pastvou pro mé oči. Někdy bych se chtěl v něčem podobném projet. Tento film se stal inspirací pro herní sérii Carmageddon, která pro některé určitě nebude rovněž žádnou neznámou. V neposlední řadě vznikl v roce 2008 remake Death Race, který natočil režisér Paul W.S. Anderson. Ten se posléze roku 2010 dočkal prequelu, ale ani jeden z filmů se už netěšil takové divácké oblibě, jako tento z roku 1975. Navíc oba jeho následovníci jsou již čistokrevnou akční scifi, kde dávali tvůrci přednost spíše efektům, před kvalitou scénáře.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat