0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 7. 2012

Thriller (1983)

Přestože jsem Michaela Jacksona nikdy nějak extra nemusel, tak tohle se mu vážně povedlo…


Král popmusic Michael Jackson byl pověstný nejen svými netypickými tanečními kreacemi, ale i výbornými klipy, které okouzlili nejednoho diváka. Na videoklip Thriller bylo uvolněno na tehdejší dobu velké množství peněz...



Režie: John Landis
Rok výroby: 1983
Délka: 13. min
Země: USA

Hrají:
Michael Jackson
Ola Ray
…a další
 




Aby byl úspěch zaručený, pozval Michael ke spolupráci zkušeného režiséra Johna Landise, který má na svědomí „kultovní“ film An American Werewolf in London (1981). Ten se osobně podílel i na samotném scénáři. Jelikož se mělo jednat o „revoluční“ videoklip s hororovým obsahem bylo potřeba přizvat i několik dalších ostřílených parťáků, kteří by tomu dodali šmrnc. 

 Samozřejmě že hudbu a všechno kolem ní si vzal na starosti sám Jackson (ve spolupráci s dvojicí Elmer Bernstein a Rod Temperton), který si rovněž sám připravil nezapomenutelnou taneční choreografii, kterou dodnes obdivují tisíce jeho fanoušků, ale k úplné dokonalosti to chtělo něco víc. Jelikož se zde objeví i několik hraných pasáží musel na poslední chvíli Michael změnit obsazení své herecké partnerky, kterou měla být původně jeho sestra La Toya. Šanci tak dostala atraktivní modelka a herečka Ola Ray, která se rok před Thrillerem nechala fotit pro pánský časopis Playboy. Mnohem důležitější však bylo přizvání Ricka Bakera – odborníka na speciální efekty. 

 Vedle skvělé a chytlavé hudby zde totiž hrají důležitý prim i masky nemrtvých. Nejen ta vlkodlačí v úvodu, ale především ty nemrtvých jenž svým tancem doprovázeli Michaela v druhé polovině videoklipu. Nejen hororový fanda musí uznat jejich kvalitu a pestrost, která mě osobně zaujala na celém díle nejvíce. Docela se stydím za to, že jsem Thriller viděl až dlouho poté, co jsem poprvé slyšel jeho hudbu v rádiu či na diskotékách. Michael Jackson však nikdy nepatřil mezi moje nejoblíbenější interprety a trvalo hodně dlouho, než jsem si pořídil nějaké jeho CD. Odstupem času jsem však jaksi přišel alespoň částečně na chuť jeho hudbě a tanečním kreacím. 

 Tuto zřejmě nejlepší skladbu Michaela Jacksona by si zřejmě neměli nechat ujít ani jeho nejzarytější odpůrci už i proto, že jde o jedno z nejprodávanější hudební VHS. Navíc zde můžeme alespoň hlasově slyšet další legendu hororového žánru, kterou bezesporu Vincent Price byl. Když k tomu navíc připočítám i fakt, že se jim podařilo navodit během těch třinácti minut docela solidní atmosféru, tak musím smeknout. Je sice pravda, že pro dnešní generaci už to bude nejspíš celé k smíchu, tak i přesto je to dodnes pro mnohé nezapomenutelná PECKA. 

Hodnocení:
100% 

Žádné komentáře:

Okomentovat