0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 7. 2012

Locusts: The 8th Plague (2005)

Hrát si na boha se nevyplácí!!! Zvláště, když vás váš výtvor může následně klidně sežrat.

Společnost Silogen se chce pokusit prorazit na trhu a dopomoci jim k tomu má jejich nejnovější vědecký experiment. Za účelem ochránit zemědělské plodiny před všemi škůdci ve svých laboratořích geneticky upravili roj kobylek, které aniž by sežraly úrodu mají zaútočit a zlikvidovat pouze brouky a jiný hmyz. Při posledním testu však dojde k technické závadě a kobylkám se podaří uniknout na svobodu. Jenže se stane něco s čím žádný vědec nepočítal. Rozzuřený a hladový roj kobylek se začne neskutečně rychle rozmnožovat a aby se nakrmili všechny hladové krky, začnou kobylky útočit nejprve na dobytek a poté i na lidi. Armáda společně s doktorem Coltem a jeho přítelkyní Vicky musí přijít okamžitě s nějakým řešením, jak roj zastavit dříve, než se rozšíří po celé zemi.


Český název: Kobylky nesou smrt
Režie: Ian Gilmour
Rok výroby: 2005
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
Dan Cortese ... (Colt)
Julie Benz ... (Vicky)
David Keith ... (Gary)
Kirk B.R. Woller ... (Greg Ballard)
Jeff Fahey ... (Russ)
... a další


Zvířecí horory mají obrovskou výhodu v tom, že mohou neustále čerpat novou inspiraci, vždyť na světe žije tolik druhů zvířat a záleží jen na výběru tvůrců, který si zrovna zvolí do svého filmu. Většinou však tyto pokusy dopadnou špatně a kvalita těchto snímků spadá do odpadních vod a tento kousek je toho celkem zdárným příkladem. Už v bibli si můžeme přečíst, že kobylky byly jednou z božských ran, jenž seslal Hospodin na egyptského faraóna a jeho zemi. Tentokrát však za vším stojí člověk a jeho ziskuchtivost. Přiznám se, že samotný scénář filmu vypadá docela zajímavě, ale jeho provedení je místy opravdu tragické.

Hlavní zkázou jsou zde opravdu kobylky, ale v tom špatném slova smyslu. Zatímco zblízka vypadají ještě celkem k světu a tvůrcům se (vzhledem k jejich možnostem) povedly, tak animovaný roj už vůbec ne. Jejich útoky na člověka patří do kategorie katastrofálních, kdy digitální šmouha proletí tělem člověka a ručně se dodělá pár skvrnek. Tyto pasáže zcela zničila jakoukoliv šanci na sebemenší divácký úspěch, protože něco podobného neuvidíte ani u Asylum či Nu Image. Na druhou stranu je však musím pochválit za ztvárnění ohlodaných těl, které sice hrůzu nikomu nenaženou, ale alespoň je vidět mírné zlepšení. Za nejméně povedenou scénu považuji tu ze zábavního parku a nejlépe vydařenou (ohlodání kazatele, který mi pil celou dobu krev).

Smůlou těchto filmů bývá, že na diváka působí spíše jako nepovedená komedie nežli horor. Najde se zde vždy spousta naprosto nelogických věcí, nad kterými je lepší jen mávnout rukou, protože podobných blbostí je v každém druhém filmu spousta. Zde například nedokáží kobylky prorazit sklo automobilu, ale vrtulník sestřelí v pohodě atd… Bohužel tentokrát nemůžu pochválit ani hudební doprovod, protože ten se zde víceméně pořád opakoval dokola a stejně za moc nestál. O něco lepší už to bylo s hereckými výkony obou ‘‘ hlavních postav‘‘, které si zde střihli Dan Cortese a Julie Benz. První jmenovaný nakonec z tohoto mini souboje vyšel jako vítěz a to především díky většímu prostoru, který mu byl věnován. Zato asi nejznámější herec který se zde objevil (Jeff Fahey), toho moc nepředvedl a především jeho výkon vypadal opravdu žalostně.

Locusts: The 8th Plague je filmem, který můžete klidně minout a vůbec to nebude vadit. Docela často jej můžete vidět v televizi, ale raději věnujte čas něčemu lepšímu. Tento kousek měl jistý potenciál, ale díky neschopnosti režiséra a především velmi špatným efektům se z něj jen stala další položka v mé sbírce hororů, na kterou se už zřejmě znovu nepodívám.

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat