0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 7. 2012

Les mrtvých (2009)

Svobodova psychologická hra s divákovou myslí, při které zůstává nejeden rozum stát.

V roce 1919 krátce po válce se Michal rozhodne využít tehdejších poválečných poměrů k pochybnému obohacení, aby si tak získal obdiv své ženy Fantosy, která pochází z bohaté rodiny a nyní jen kvůli němu žije v chudobě. K docílení svého cíle je schopný udělat skoro cokoliv a v jeho hlavě se zrodí trochu zvrácený plán. Jedné noci manželský pár vyrazí do hluboké noci napříč temným lesem, ve kterém údajně straší a potulují se zde krvežízniví dezertéři, kteří už mají na svědomí několik vražd. V lese je čeká nejedno nemilé překvapení, které zapříčiní Michalovo zatemnění mysli. Jeho zdravý rozum jde stranou a jeho mysl ovládnou zvrácené představy, žárlivost a strach. Pomalu přestává rozeznávat co je realita a co jen jeho noční můra. Všechno tak může vyvrcholit v obrovskou tragédií, ale co když to všechno je skutečně pravda a nebohý Michal se stal jen loutkou v ďábelské hře tohoto podivného místa.


Režie: Jiří Svoboda
Rok výroby: 2009
Délka: 82 min
Země: Česká republika

Hrají:
Jan Dolanský ... (Michal)
Lívia Bielovic ... (Fantosa)
Dusan Lenci ... (Epstein)
Matej Hádek
Emil Horváth
... a další


Česká republika nepatří mezi země ve které by se natáčeli hororové filmy jako na běžícím páse a proto je každý další snímek brán s velkým povděkem. Otázkou však zůstává kolik z nich se nějak nesmazatelně vryje do paměti diváků ať už svým pestrým a zajímavým dějem, nebo otřesným scénářem a ještě horšími výkony. Les mrtvých se zařadil někde uprostřed, protože svým netradičním pojetím určitě diváky zaujme, ale je natočený tak chaoticky, že ne každý jej pochopí. Režisér Svoboda patří mezi nejznámější české režiséry, ale svou kariéru především věnoval natáčení dramatům a proto českou veřejnost docela překvapilo, že se po dlouhých letech vrátil opět k hororovému žánru a natočil psychologickou duchařinu.

Začátek děje je zasazený do období po první světové válce, kdy se prostí obyvatelé teprve vzpamatovávali z těžkých časů a snažili se znovu postavit na vlastní nohy. Stejně tak se snaží všemožně zabavit a tlačí se k novu zavedení svých starých zvyků. Ústředními postavami je zde manželský pár mladých lidí, kteří neprožívají zrovna dvakrát růžové období. Zatímco dívka byla zvyklá na luxus svých rodičů a chce se pořád jen bavit, užívat si sexuálních radovánek a chodit do společnosti, její manžel se všemožně snaží obchodovat, aby jí mohl dát všechno co chce. Jenže jak už to tak bývá je pěkný smolař a tak se rozhodne pro radikální řešení. Čest a morálka musí jít stranou a je potřeba obejít zákony k dosažení svého cíle. Jenže každé zakázané ovoce sebou nese i důsledky, které dříve či později vyplují na povrch. Navíc pokud člověk něco opravdu chce, tak musí něco obětovat a snížit se i k takovým věcem jako je podlost, zrada, násilí a mnohdy i samotná vražda.

Samotný film hned od začátku začne budovat mrazivou atmosféru a divák se tak brzy dočká první krve. Pod roušky mlhy a temné noci se seznámíme s podivnými obyvateli lesa a jejich zvyklostmi. Zde sice pořád nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo jednat o horor, ale za malou chvíli to režisér docela slušně rozbalí. Začne si pohrávat s divákovou myslí za pomocí několika chaotických střihů a na sobě nezávislých scének, při kterých zůstává rozum stát. Ihned je jasné, že se ve filmu budou střídat fiktivní představy s realitou a postupem času se do tohoto kolotoče zaplete i samotný divák, takže z toho začne mít pěkný guláš. Nejen samotný hlavní hrdina, ale i většina diváků ztratí občas přehled nad danou situací což byl určitě režisérův prvotní záměr, jenže mnohdy to začal už dost přehánět a podle mě v tom měl chaos i on sám. Nejlepší asi je dívat se na tenhle film naprosto zhulený či jinak omámený, protože z toho budete mít stoprocentně skvělý zážitek. Každý druhý střízlík totiž bude jen nevěřícně hledět a tápat v ději. Tvůrcům se totiž druhá polovina filmu začala dost vymykat z rukou a přestože se zde najde několik velice pěkných a solidně natočených scén, zmatený divák je ani nedokáže pořádně ocenit. Přiznám se, že i já sám jsem měl občas co dělat, abych se ve všem zorientoval.

K vytvoření docela solidní mysteriózní atmosféry hodně dopomohl i slušně zvolený hudební doprovod. Vystřídalo se zde několik hudebních žánrů a většinou se přesně trefil do právě probíhajícího děje. Najdeme zde něco z tvrdší muziky a stejně tak třeba i z lidovek. Herecké výkony jsou však velkým kamenem úrazu. Byli hodně nevyvážené a přestože se Jan Dolanský opravdu snažil, sám na to všechno nestačil. Jeho partnerka mu totiž evidentně nestíhala, stejně tak i polovina kolegů. Její přednosti však byly zase úplně jinde. V lechtivějších scénkách se dokázala proměnit v solidní dračici. Dolanský si už za svou kariéru zvykl hrát všelijaké vyhulené típky, takže mu postava vyšinutého Michala moc problémy nedělala. Přestože na internetu je dost často kritizován, tak mě se jeho výkon docela líbil.

Les mrtvých je hodně rozporuplný film. Na jednu stranu se režisérovi skutečně podařilo natočit něco naprosto šíleného, ale na tu druhou v tom byl takový chaos, že jsem se v tom ztrácel i já. Myslím si, že v tom nebudu sám, ale o tom to přece je. Za celý film jsem se nudil jen málo kdy, protože jsem spíše nevěřícně hleděl na to co se děje na obrazovce a musel hodně napínat mozkové závity, abych si to dal všechno dohromady. Podle mě může být tento film klidně hodnocený jako nadprůměrné dílo, protože na něj jen tak někdo nezapomene, jako zároveň může spadnout i do odpadních vod díky svému chaotickému pojetí.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat