0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 6. 2012

Sight, The (2000)

Dokáže za pomoci duchů odhalit nebezpečného vraha malých dětí?

Mladý americký architekt Michael Lewis dostane nabídku, aby zrekonstruoval starý hotel v Londýně. Tato lukrativní nabídka jej velmi těší, jen kdyby ho v poslední době netrápili noční můry a různá vidění, kterým nerozumí. Hned první den srazí svým vozem neznámou ženu, která mu vběhla pod vůz. Nehoda? Možná ano, jen kdyby jej vzápětí nekontaktoval ženin právník a nepředal mu podivnou obálku. Když se mu následně zjeví duch mrtvé ženy, která mu poví o jeho poslání, začíná mu docházet, proč vidí věci a lidi, které nikdo jiný nevidí. Mrtví si jej vybrali jako prostředníka, který jim má pomoci na druhou stranu. V poslední době navíc řádí zabiják dětí, které ho je potřeba polapit. Policie je bezradná a jediný Michael může za pomoci indicií a svého vidění vraha dopadnout. Nebude to však nic jednoduchého, protože nikdo jiný na duchy nevěří a policisté jej začíná brát jako hlavního podezřelého...


Český název: Vidění
Režie: Paul W.S. Anderson
Rok výroby: 2000
Délka: 86 min
Země: Velká Británie / USA

Hrají:
Andrew McCarthy ... (Michael Lewis)
Kevin Tighe ... (Jake)
Amanda Redman ... (Detektiv Pryceová)
Jessica Oyelowo ... (Isobel)
Honor Blackman ... (Margaret Smith)
... a další


Na tento film jsem narazil zcela náhodou, když jsem si projížděl Andersonovu filmografii. Viděl jsem od něho už dost filmů a tak jsem s napětím očekával, jak si poradil tentokrát. Tento mysteriózní thriller říznutý tak trochu detektivkou sice nepatří mezi jeho nejlepší díla, ale i tak mi nabídnul celkem zajímavou podívanou. Je však pravda, že po Horizontu jsem očekával něco víc. I přesto se však na toto průměrné béčko dívat určitě dá. Možná by tomu jen neuškodil lepší výběr hereckého obsazení. Příběh samotný sám o sobě k zahození není a do jisté míry je i docela chytlavý. Mám rád duchařiny (pokud se na ně nedívám často), masové vrahy rovněž tak a detektivky rovněž. Tato kombinace mě příjemně navnadila již od prvních minut, přestože to místy jemně vázlo.

Atmosféra jako taková byla navozena dobře a s rozmyslem (k naší smůle jen místy). Postupné rozplétání příběhu se ovšem sem tam zadrhlo nějakou tou zbytečnou scénou, která nejen že nudila, ale ani nedávala pořádně smysl. Přišlo mi, že autor až moc okatě poskytuje divákům různé indicie, aby vraha odhalili dříve než hlavní hrdina a to se mu i podařilo. Bohužel žádné velkolepé finále se nekonalo, protože jeho průběh se dal v pohodě odhadnout. Pokud bych měl však něco vyzdvihnout, tak to budou speciální efekty. Slušná přehlídka barev a světel dokázala místy vykouzlit nevídané a takové schody do nebe jsou k „nezaplacení". Tento televizní film se čas od času objeví i u nás na obrazovce, takže pokud bude mít čas, tak na něj můžete klidně mrknout.

Možná jen chtělo pořádně zapracovat na dramatické stránce filmu, protože téma o mrtvých jenž chodí mezi námi nabízí řadu nejrůznějších možností k natočení pořádné pecky. Anderson možná neměl dostatečný kapitál, aby vychytal všechny neduhy, ale pohrát si s tím rozhodně mohl o něco víc. Duchařiny bez pořádné porce napětí jsou totiž jen poloviční. Svým způsobem za to může i decentní hudební doprovod, který byl místy spíše uspávající.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat