0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 6. 2012

Outpost: Black Sun (2012)


Nezničitelná armáda nacistických zombie má dopomoci k vytvoření Čtvrté říše.

Investigativní novinářka Lena hledá po celé Evropě nacistické zločince, kteří před lety způsobili smrt rodičů. K naplnění její pomsty jí chybí poslední z nich: doktor Klausener, který během druhé světové války pracoval na nové technologii, jenž měla dokázat stvořit nezranitelné a především nepřemožitelné vojsko. Nyní jí stopa dovede do východní Evropy, kde se má nacházet hluboko za nepřátelskými liniemi podzemní bunkr, v němž se konečně podařilo zvrhlému doktorovi uvést stroj do provozu. Pomocnou ruku jí podá její známý- inženýr Wallace, který se zabývá nacistickou technologií. Oba se při své dobrodružné výpravě však brzy ocitnou přímo uprostřed nelítostné bitvy. Speciální jednotky NATO rovněž přišli na to, o co se Klausnener pokouší a chtějí jej za každou cenu zastavit. Je už však moc pozdě, protože armáda nacistických zombie vojáků je k nezastavení. Existuje jen jeden způsob jak je zničit, ale ten se nachází v srdci samotného bunkru, kde se to jen hemží nelítostnými zrůdami…



Režie: Steve Barker
Rok výroby: 2012
Délka: 101. min
Země: Velká Británie

Hrají:
Richard Coyle ………………..(Wallace)
Catherine Steadman ………….(Lena)
Clive Russell …………………(Marius)
David Gant ……………………(Klausener)
Gary McDonald ………………(Abbot)
…a další



Po čtyřech letech se režisér Barker rozhodl natočit volné pokračování snímku z roku 2008 (Outpost), který se dočkal u diváků opravdu různorodých reakcí, ale i to stačilo k tomu, aby byl natočený další díl. Já sám jsem z prvního dílu moc odvařený nebyl a považuji jej za lehký podprůměr. K mému překvapení jsem po zhlédnutí dvojky zjistil, že ta je úplně na stejné úrovni. Zatímco jejího předchůdce jsem nejvíc kritizoval za opravdu tragický výběr hereckého obsazení, tak tady to bude za to, že jsem se tu moc velké hororové podívané nedočkal. Pravda jsou tu zombie, ale většina krvavých scén se jaksi odehrává mimo záběr kamery ba co víc – tyto zombie se chovají opravdu odlišným způsobem, než na jaký jsme byli zvyklí. Ono náckové chtěli trochu něco jiného, než jen bezmozky toužící po lidském mase.
Dvojka totiž především vsází na svou akční stránku a tak se hororový fanda musí spokojit s několika přestřelkami, dokonce dojde i na souboj s noži (který je ovšem díky špatnému střihu dost chabý) a ti jenž vydrží, až do konce budou litovat, že to nevypnuli dříve. Podobně jako já. Nemám nic proti otevřeným koncům, ale způsobem jakým najednou všechno skončilo, si u mne tvůrci udělali velké mínus. Sto minut totiž čekáte na nějaké alespoň trochu důstojné finále a nakonec se dočkáte něčeho podobného, co vidíme v každé druhé podprůměrné drama/thrilleru.

 Jediné v čemž si dokázal Barker udržet laťku, byli speciální efekty a masky nemrtvých nácků. Tyto dvě věci mně na celém filmu zaujali asi nejvíce. Nešlo si ovšem nevšimnout i jistých scifi prvků, které se zde moc nehodili. Ona myšlenka s magnetickým polem které se rozrůstá, je ještě v mezích přijatelnosti, ale její ztvárnění již značně pokulhávalo. Proč do prdele nenechali zombie rozpoutat pořádný masakr, ale místo toho musíme sledovat blbečky s injekční stříkačkou. Když se konečně děj přesunul do bunkru, tak nastalo zklamání číslo dvě. 

 Zvolené prostředí nabízí tolik nepřeberných možností, úplně by stačilo si s tím trochu pohrát. Jenže to by musel mít režisér pořádné koule, aby dal průchod své fantazii, nebo možná větší rozpočet. Díky tomu že do toho nedal potřebnou šťávu, začala atmosféra pomalu slábnout, až se z ní napětí vytratilo úplně. Našlo by se tu sice několik slibných okamžiků (scén), jenže jich bylo žalostně málo. Herecké obsazení bylo opět kapitolou samo o sobě. Hlavní hrdinka sice nebyla k zahození a nějakou tu rychlovku v zákopu bych si dokázal klidně i představit, ale jinak jsem jí to její odhodlání a touhu po pomstě nevěřil ani minutu. O přehrávání herců (vojáků NATO) nebudu raději ani mluvit. 

 Outpost: Black Sun patří do kategorie filmů, které opravdu stačí vidět jen jednou. Mám velké obavy, že se asi brzo dočkáme dalšího dílu – takže doufám, že to bude tentokrát do třetice konečně něco pořádného. Deset procent navíc dávám z nostalgie za toho trabanta!


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat