0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 6. 2012

Long Weekend (1978)


Australská divočina dokáže být někdy opravdu krutá. Proto se k ní chovejte s úctou a pokorou!

Manželství Petera a Marcie prochází vážnou krizí a oba vážně uvažují o rozvodu. On však chce jejich vztah ještě zachránit a tak jí přemluví ke strávení prodlouženého víkendu v australské divočině. Společně s fenkou Cricket vyráží kempovat na vzdálenou pláž, která leží daleko od civilizace. Ani jeden z nich však nemá žádnou úctu k přírodě a již od samého začátku jejich cesty se k ní chovají dost neohleduplně.  I přes řadu menších varování na ní neberou ohled a tak přijde na řadu nekompromisní odplata. Jde jen o náhodné situace? Mají snad oba „halucinace“, nebo se jim místní fauna a flóra snaží všechno oplatit stejnou mincí?



Český název: Prodloužený víkend
Režie: Colin Eggleston
Rok výroby: 1978
Délka: 92. min
Země: Austrálie

Hrají:
John Hargreaves ………………(Peter)
Briony Behets …………………(Marcia)
…a další




Na rozdíl od mnoha diváků jsem měl to „štěstí“, že jsem tento původní snímek viděl dřív než remake z roku 2008, takže jsem nemusel srovnávat a tento neobvyklý australský kousek si užít nikterak poznamenán. Samotná myšlenka a námět je určitě neokoukaný, svým způsobem do té doby i originální (přesto bych byl s tímto označením značně opatrný) a Australané mně opět přesvědčili, že kvalitní film se dá natočit i s minimem herců. Postačí k tomu dobrý výběr obsazení, nádherná krajina a především nebojácnost režiséra a scénáristy experimentovat. Psychologická stránka filmu nám nabídla několik opravdu vyšperkovaných situací, které dopomohly vytvořit nezapomenutelnou atmosféru.

Především fakt, že člověk ničí přírodu není ničím novým. Jak ve skutečnosti, tak i ve filmech to pak často slízneme a nemůžeme se tomu divit. Tentokrát se však nedočkáme žádných extrémních mrazů, vedra, zemětřesení ani zabijáckých vln. Příroda je nevyzpytatelná každým coulem a lidská představivost a strach jejím mocným spojencem. Oba hlavní hrdinové nejsou rozhodně žádnými svatoušky a jejich hádky sice zpočátku působí trochu směšně, ale jak minuty ubíhal, začal jsem jim přicházet na chuť. Přestože jejich dobrodružství v divočině sebou přineslo i nutnou dávku napětí a to především díky nočním scénám a skvěle vybraným zvukům + hudebnímu doprovodu, útoky zvířat (pták, vačice) – působily poněkud zvláštním dojmem.

Někomu to možná přijde málo děsivé či snad až depresivní, ale vzestupné houstnutí atmosféry a především samotné chování ústřední dvojice dokáže téměř po celou dobu usadit do křesel a ani moc nedutat. Oba pojali jejich výlet dosti odlišným způsobem. Zatímco Peter si hrál na dobrodruha, jeho drahá choť zhýčkaná nejrůznějšími vymoženostmi doslova trpěla. Posledních zhruba patnáct minut je opravdu vydařených a ani k tomu nebylo potřeba příliš mnoho slov. Po zhlédnutí tohoto filmu si asi spousta lidí pořádně rozmyslí, zda táboření v divočině bude tím pravým způsobem, jak si užít parádní dovolenou. No a když už tam přece jenom pojedete, tak neodhazujte všude odpadky!


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat