0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 6. 2012

Legend of the Bog (2009)

Každý za své hříchy musí jednou zaplatit vlastní krví!

Uprostřed irských lesů a bažin se shodou okolností setkává šestice lidí, kteří se snaží najít pomoc v malé lesní chatce. Tu vlastní lovec Hunter, který zde však nemá telefon ani auto a tak zde musí jeho nevítaní hosti přespat do rána, protože bažiny jsou v noci smrtelně nebezpečné. Nikdo z nich netuší, že tyto bažiny obývají hrůzná monstra, které touží po pomstě a jejich setkání není jen obyčejná náhoda. Pokud chtějí přežít musejí se všichni spojit a táhnout za jeden provaz, protože jediný Hunter je dokáže porazit. Nyní však z bažin povstal velice nebezpečný soupeř, který je mnohem silnější a odolnější, než jeho předchůdci.


Český název: Monstrum z bažin
Režie: Brendan Foley
Rok výroby: 2009
Délka: 90 min
Země: Irsko

Hrají:
Vinnie Jones ... (Hunter)
Jason Barry ... (Profesor David Wallace)
Nora-Jane Noone ... (Saiorse Reilly)
Adam Fogerty ... (monstrum)
Gavin Kelty ... (Deano Doyle)
... a další


K samotnému Irsku mám velice vřelý vztah a tahle země patří mezi moje nejoblíbenější, proto se vždy těším na další film, který vzejde z jejich distribuce. Tentokrát jsem však zůstal velice za očekáváním a nevýslovně zklamán. Když jsem si přečetl jméno Vinnie Jones, tak jsem se těšil na pořádnou dávku akčních scén, pěstních soubojů a lámání vazů. Jenže jsem se dočkal jednoho z nejhorších irských filmů všech dob a že jsem jich už viděl opravdu dost.

Přitom začátek vypadal opravdu slibně a úvodní scéna z bažin mě příjemně navnadila. Bohužel už v tuto chvíli mi bylo jasné, že v žádném případě nepůjde o čistokrevný horor, ale spíše jakousi hororovou komedii. To by mi ještě tolik nevadilo, jenže co se událo v následujících minutách bylo spíše k pláči, než abych si odnesl další nezapomenutelný zážitek. Z nádherné irské přírody toho moc k vidění není a tak se budeme muset spokojit pouze z jednou malou chatkou a jedním lesíkem. Atmosféra filmu má docela velké výkyvy a opravdovou hororovou atmosféru tu snad ani jednou nepotkáte. Většina scén se totiž snaží diváka upoutat především svým humornějším pojetím, jenže tenhle suchý ostrovní humor asi moc lidí bavit nebude. Většina scén je totiž spíše trapná, než aby byly směšné.

To samé se dá říci i o samotné podobě rádoby drsného monstra. Ve skutečnosti je to jen hora svalů a sádla, který utekl odněkud z psychiatrické léčebny. V žádném případě neočekávejte žádné speciální efekty, či bravurní masky při kterých se vám budou ježit chlupy na těle. Jediné štěstí je, že tenhle chlapík moc nemluví. Náladu vám totiž již zkazí otravná bohatá panička a její taxikář. Nemohl jsem se dočkat až ta stará můra natáhne bačkory, protože mi polovinu filmu pila krev asi nejvíc. Tvůrci se během filmu pokusili asi dvakrát natočit i menší gore scény, ale zůstalo jen u marných pokusů. Protože jejich výsledek stojí za….

No a ve finále se vlastně nevytáhl ani sám Vinnie Jones. Osobně moc nechápu proč se tomuto paskvilu propůjčil, ale v poslední době moc zářivé nabídky nemá, tak že by i na něj dolehla krize? Za celý film nám toho moc neukázal, kromě již zmíněné scény na začátku, takže i jeho výkon v klidu ohodnotím jako silně podprůměrný. Podobně si vedla i valná většina jeho kolegů. Herečky nám toho totiž kromě svých pěkných tvářiček moc neukázaly a byly zde spíše jen dopočtu. Pokud samozřejmě nepočítám irskou Noru-Jane Noone, která si zahrála v několika známých filmech: The Descent, Doomsday či The Magdalene Sisters.

Legend of the Bog je sice plný slušné irské hudby, ale to je asi tak jediné co se tady dá pochválit. Celý film je totiž hodně slabou hororovou komedií, bez jediného výraznějšího momentu, na který by se nedalo zapomenout. Navíc zde většina herců podala velice podprůměrné výkony a stejně jako hlavní záporná postava měli skočit do bažin hned na začátku, aby byl od nich svatý pokoj.


Hodnocení:
20%

Žádné komentáře:

Okomentovat