0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 6. 2012

Bunker, The (2001)


Vojenský bunkr měl být jejich záchranou, ale jejich svědomí a hříchy minulosti si jej vybrali za místo posledního soudu…

Roku 1944 zuří boj na německo-belgické hranici a spojeneckým vojskům se daří prorážet nacistické pozice. Hrstka zoufalých vojáků se snaží ukrývat v lese, až narazí na jeden ze svých vojenských bunkrů. Na poslední chvíli se jim podaří do něj ukrýt, ale jaké je jejich překvapení, když zjistí, že posádku tvoří pouze jeden bláznivý stařec a mladý kluk. Je jim jasné, že jejich situace je zoufalá, protože s nevelkou zásobou munice a jídla, se dlouho neubrání. Navíc posily jen tak rychle nedorazí. Klidu jim navíc nedodává ani fakt, že bunkr údajně leží na místě velkého masového hrobu, ani povídačky o čarodějnicích a morové nákaze. V podzemí je spletitá síť podzemních chodeb, kde už dlouho nevkročila lidská noha, přestože na jejich konci údajně leží nouzový východ. Mezi vojáky vypuká panika a neshody, protože zatímco někteří jsou rozhodnutí zůstat bránit bunkr, ostatní chtějí utéct co možná nejdále od nepřítele. Nikdo z nich však netuší, že se v podzemí probudilo něco, co je rozhodně nehodlá pustit ze svých spárů.



Český název: Bunkr
Režie: Rob Green
Rok výroby: 2001
Délka: 95. min
Země: USA/Velká Británie

Hrají.
Jason Flemyng …………………(Baumann)
Andrew Tiernan ……………….(Schenke)
Christopher Fairbank ………….(Heydrich)
Andrew Lee Potts ……………...(Neumann)
John Carlisle …………………...(Mirus)
…a další



Režisér Green se po dvou krátkometrážních snímcích rozhodl natočit i svůj první celovečerní film a jako námět si vybral doté doby nepříliš často využívané téma. Dnes už podobných hororů z válečného prostředí existuje několik, ale v té době to byl docela risk. Svým způsobem však slavil do jisté míry úspěch, protože jeho snímek rozhodně nezůstal bez povšimnutí. Již o rok později byl natočen známější Deathwatch (2002). The Bunker je podobně jako jeho mladší kolega obestřen mysteriózním nádechem, který dopomohl vytvořit docela zajímavou atmosféru. Bohužel po jeho zhlédnutí mně přece jenom o něco více zaujala Mrtvá hlídka. Možná to bylo i díky lepšímu výběru herců. 

Podobně jako někteří diváci i já mám bohužel dojem, že tvůrci jaksi nedokázali využít naplno potenciál, který tento film (lépe řečeno námět) měl. Některé pasáže byly dost zmatené, nedotažené do konce a to je obrovská škoda. Lidský strach je pěkná svině a zvláště když vaše svědomí není rozhodně křišťálově čisté. Podzemní katakomby v kombinaci s místními pověrami a všudypřítomným závanem smrti dokáží i z těch největších tvrďáků udělat pěkné posery.

U podobných filmů mě nejvíc zajímá kromě jeho náplně i jednotlivá charakteristika postav a i zde se dočkáme několika velice zajímavých individuí. Bohužel nejsou propracované všechny, což trochu vrhá stín na jinak docela slušně ucelený kousek. Ani zde nesmí chybět tvrďák, kterého ovšem Quinn z Mrtvé hlídky v mnohém překonal. Kupříkladu já mám strašně rád válečné knížky a spisovatele Svena Hassela, který nám ve svých dílech rovněž představuje jednu německou jednotku, kde ne všichni obdivují svého vůdce. Ani zde nechybí různá provokace a úvahy o dezerci, tudíž právě tyto okamžiky rovněž obohatily celý děj. Je jen škoda, že úplný závěr mohl být mnohem lepší a ne tak zbrkle urychlený.

The Bunker je takovým pomyslným jazýčkem na vahách a docela dlouho jsem uvažoval, jak bych ho nakonec ohodnotil. Určité pasáže zaslouží můj obdiv, ale jiné dost srážejí celkovou kvalitu. Pokud máte rádi podobné válečné horory, tak byste si ho neměli za žádnou cenu nechat utéct.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat