0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 5. 2012

Xtro II: The Second Encounter (1990)


Skupina vědců brzy pozná, jak nebezpečný může být zárodek mimozemského tvora, který se dostal na jejich základnu díky poslední neúspěšné misi z cestování po paralelních světech.

V tajné vládní laboratoři skupina vědců pracuje na programu NEXUS, ve kterém jde o cestování do paralelních světů. Právě ve chvíli kdy k nim zavítá na inspekci vládní úředník, se chystá trojčlenná skupina uskutečnit výzkumnou misi. Na vzdálené planetě však dojde k nečekaným komplikacím a zpět se vrátí pouze jeden přeživší (žena). Vyděšený personál žádá doktora Summerfielda, aby na pomoc přizval bývalého ředitele NEXUSU Shepherda, který planetu již kdysi navštívil. Má to však jeden háček a tím je fakt, že právě tohoto člověka před časem vyhodili ze svých řad pro jeho podivné chování a zničení předchozí laboratoře. Když se Shepherd dozví o poslední misi, neváhá a ihned přispěchá „na pomoc“. On jediný totiž ví o hrozícím nebezpečí, které má zanedlouho vypuknout. Nestihne však již zabránit vylíhnutí mimozemského zabijáka, který začne postupně likvidovat zbytek vědeckého personálu…



Režie: Harry Bromley Davenport
Rok výroby: 1990
Délka: 92. min
Země: Kanada

Hrají:
Jan-Michael Vincent ………………….(Dr. Ron Shepherd)
Paul Koslo……………………………..(Dr. Alex Summerfield)
Tara Buckman ………………………...(Dr. Julie Casserly)
Jano Frandsen ………………………...( McShane)
Nicholas Lea ………………………….(Baines)
…a další



Trvalo sedm let, než se režisér Davenport rozhoupal k natočení dalšího filmu a dal tak šanci vzniknout dalšímu dílu Xtro série. Toto volné pokračování nemá s původním snímkem však mnoho společného. No spíše vůbec nic. Zato jde na první pohled vidět, kteréhože filmu byl velkým příznivcem. Různých laciných kopií Aliena existuje docela dost, ale valná většina mu nesahá ani po kotníky a tento počin se k nim rovněž počítá. Již od prvních minut jsem nevěřícně hleděl, cože to zas musím sledovat za patlaninu. Jednu z hlavních příčin proč tomu tak bylo, vidím v nepříliš zdařilém výběru herců. Nemůžu si pomoci, ale minule to bylo mnohem lepší.

Až do nedobrovolného „porodu“ jsem se utápěl v nudě, kdy jsem si párkrát vzpomněl na Hvězdnou bránu, kterou mi to trošku připomínalo. Debilní dialogy mně doslova ubíjeli a ani potom to nebylo o moc lepší. Protože ve chvíli kdy na scénu naklusalo ono rádoby „speciální“ komando jsem se musel začít smát. Další sbírka primitivů si ti přišla zahrát na hrdiny a já se nesmírně těšil, až začnou jeden po druhém chcípat tou nejkrutější smrtí. Jejich přehrávání a především naprosto neoriginální a hlavně trapný scénář (potažmo hlášky) mi říkali, ať to zavčas vypnu a zajdu si raději na pivo. No to bych ovšem přišel o celkem zábavnou potvůrku, která jako jediná dokázala pozvednout úroveň filmu z odpadních vod.

Samozřejmě nesmí chybět velká odolnost našeho mimozemského tvora, který se dokázal neuvěřitelně vylízat z počtu výbuchů, střel atd…No ona to byla spíše neschopnost jeho protivníků ho vůbec trefit, když raději místo něho stříleli pánubohu do oken. To jejich protivník si vedl mnohem zdatněji a divákům nabídnul několik zajímavých mord scén, při kterých se sice třást nebudeme, ale alespoň se zasmějeme. Maska a speciální efekty už sice nebyli tak dobré jako v jedničce, ale viděl jsem už i horší.

Asi nejvíce mě však pobavila tvůrčí neschopnost navodit potřebnou atmosféru. Sice tu bylo několik chabých pokusů vytvořit pocit napětí a stísněnosti, ale všechno kolem dokola spíše připomínalo jakýsi přechod z hororu do nechtěné parodie. No už se nemůžu „dočkat“ co mi nabídne trojka, od které už teda nečekám vůbec nic.


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat