0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 5. 2012

Xtro (1983)


Je to opravdu ještě pořád můj táta?
Malý Tony si jednoho dne hraje se svým otcem, když tu náhle jejich zábavu přeruší náhlé zatmění, které sebou kromě prudkého větru přinese i podivné bílé světlo. To obklopí jeho otce a ten zničehonic zmizí. Po třech letech se nečekaně otec vrací domů, aniž by si pamatoval, kde byl a co dělal. Chová se však velmi podivně a vůbec mu nevadí, že si jeho manželka mezitím našla novou známost. Jemu jde totiž jen o jediné a to je získat si náklonost svého syna. Tony brzy pochopí, že jeho otec již není obyčejným člověkem a nedobrovolně musí přijmout jeho dar. Sam svého syna „obdaří“ mimozemskou silou, která mu umožní vypořádat se s každým, kdo se mu zprotiví. Netrvá to dlouho a vykutálený synek toho začne docela solidně zneužívat. Mimozemský tvor má však i další cíle a několik podivných zárodků jsou toho tím nejlepším příkladem…



Režie: Harry Bromley Davenport
Rok výroby: 1983
Délka: 81. min
Země: Velká Británie

Hrají:
Simon Nash …………………..(Tony Phillips)
Philip Sayer ………………….(Sam Phillips)
Bernice Stegers ………………(Rachel Phillips)
Maryam d'Abo ……………….(Analise Mercier)
Danny Brainin…………………(Joe Daniels)
…a další



Osmdesátá léta a scifi horor – kombinace po které jsem musel prostě už jen z čisté zvědavosti šáhnout. Docela mě sice zarážela různorodost procentuálních hodnocení různě na netu, ale po zhlédnutí filmu už vím proč. Samotný začátek je přitom slušným lákadlem, že by to mohla být vskutku zajímavá podívaná. Jakmile totiž na nás poprvé vykoukne gumová příšera z vesmíru (mimochodem ta se maskérům opravdu povedla), pocítil jsem i příliv zajímavé atmosféry, která mi rozhodně nebyla nepříjemná. Hodně slušný hudební doprovod a ehm poněkud netradiční porod mě doslova dostali. Přiznám se, že v tu chvíli jsem chtěl hodnotit opravdu vysoko. Bohužel potom nastal úpadek v kvalitě směrem dolů, který nezachránila ani obnažená  Maryam d'Abo, ani překombinovaný (leč rozhodně zajímavý) závěr.

Ke smůle tvůrců (tedy především v mém případě) totiž prostředek filmu moc dobrý nebyl. Zbytečně zdlouhavé pasáže o ničem, mordy chlapcových zabijáků mně spíše rozesmávali, než aby vzbuzovali pocit strachu, napětí se jaksi vytratilo a pokus o jakési psycho hrátky se moc nevyvedl. Vše se ke konci sice zlepšilo, ale i tak je to spíše průměrná podívaná, nežli nezapomenutelná pecka. Je to sice na vkusu každého diváka, ale nepříliš velký rozpočet je tu vidět docela znatelně. Přesto všechno musím, udělat hlubokou poklonu před týmem maskérů, kteří udělali pro úspěch maximum (tedy v rámci svých možností).

To samé však nemůžu říct o scénáristovi, který ze zajímavého námětu mohl vytřískat určitě mnohem více. Chtělo to jen odstranit přemíru dramatu a vyplnit jej čistým nádechem hrůzy, nebo hnusu. Milostné vzdechy pod peřinou a osočování milence a manžela patří do jiného žánru. Kdyby celý film vypadal jako prvních (cca 10-15. min) a posledních (cca 6. min), neřešil bych absolutně nic a navalil tomu rovnou stovku. Takhle jsem to musel postupně okrájet na rovnou polovinu, protože celková nevyváženost převýšila míru mé trpělivosti.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat