0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 5. 2012

Mutilator, The (1985)

Co všechno může způsobit jedno nešťastné zmáčknutí kohoutku?

Když byl Ed ještě malým chlapcem, nešťastnou náhodou zastřelil matku v den svých narozenin. Jeho otec to psychicky nezvládl a propadl alkoholu. Léta se svému synovi neozval až nyní. Žádá ho zda by nemohl připravit jejich dům na zimu. Ed ho nejprve odmítne, ale když si ovšem promluví se svými přáteli, rozhodne se otcovu přání vyhovět. Šestice mladých studentů totiž vycítila šanci užít si několik pěkných dní u moře. Všechny tři páry si svůj pobyt chtějí dosyta užít, ale proti je záhadná postava, která se skrývá v jejich garáži. Nikdo z nich totiž netuší, že se stali terčem šíleného maniaka, který je hodlá jednoho po druhém sprovodit ze světa.


Český název: Krev za krev
Režie: Buddy Cooper
Rok výroby: 1985
Délka: 86 min
Země: USA

Hrají:
Matt Mitler ... (Ed)
Ruth Martinez ... (Pam)
Bill Hitchcock ... (Ralph)
Connie Rogers ... (Sue)
Frances Raines ... (Linda)
Morey Lampley ... (Mike)
Jack Chatham ... (Jack)
... a další


V době kdy slashery frčeli asi nejvíc, se rozhodl režisér Buddy Cooper přispět svou vlastní tvorbou. Tento amatér si napsal vlastní scénář a je podepsán i jako producent. Obklopil se skupinou nezkušených herců a s malým rozpočtem se vrhl do práce. Tohle všechno se pak podepsalo na nepříliš velké kvalitě tohoto snímku, který žádnou velkou díru do světa neudělal. Profláknutou zápletku a vyzrazení identity vraha hned na začátku, odsoudila většina diváků. Přesto se zde dá najít několik zajímavých momentů a vraždících scén, které jej udržely nad hladinou odpadních vod.

První zádrhel nastal hned od startu příběhu. Příprava oslavy a následné neštěstí se ještě pořád drželo v mezích přijatelnosti a divák s netrpělivostí očekává, co se bude dít. Jenže jakákoliv absence hudby a dokonce i zvuku příliš nedokázala navodit potřebnou atmosféru a spíše to připomínalo nějakou černou grotesku. Navíc body k dobru nepřineslo ani seznámení s naší partičkou teenagerů, kteří na nás začali chrlit jeden „trapný“ monolog za druhým. Sprška nepříliš humorných hlášek nejspíš rozesmála jen samotné aktéry a tvůrce. Všichni očekávali, kdy konečně započne onen slibovaný masakr a ono pořád nic. Místo krve a výkřiků bolesti se musíme spokojit se zdlouhavou prohlídkou rodinného domu a všech jeho rekvizit. Jediné co možná trochu dokáže vytvořit úšklebek na naší tváři jsou Edovy historky o jeho otci.

Potom již konečně přichází na scénu postupná vybíjená jednotlivých postav a divák si tak může tipovat, kdože bude další na řadě. I v těchto chvílích jde však vidět nezkušenost pána režiséra, který se držel zaběhlých pravidel a diváka ničím moc nedokázal šokovat. Většina vražedných scén je zbytečně dlouho prodlužována a když už nastává čas smrti, přichází střih a je po všem. Lze zde však vidět i několik zdařilejších pokusů natočit gore scény a právě tyto chvíle se mi líbily asi nejvíc. Jak už jsem však poznamenal výše, ač se toto dílo snažilo vypadat sebe krutěji, moc se mu to nedařilo. Zato znechutit většinu divaček asi Cooper opravdu dokázal svou scénou s ukázkou jak se místo ryb napichují ženy na ocelový hák. Bát se u toho však určitě nebudete, to vám můžu zaručit.

Přestože zápory zde jasně převyšují klady, tak já se u toho zas až tolik nenudil. Nepříliš velký úspěch však zřejmě zapříčinil, že režisér Cooper již nikdy nenatočil další film a tak už nemohl trápit diváky nadále. Z něj by si měli vzít někteří novodobí packalové příklad a pověsit svůj job na hřebík.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat