0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 5. 2012

Mummy Lives, The (1993)

Oživlá mumie chce najít svou dávnou lásku a zabít všechny vykradače hrobů, kteří jí probudili k životu.

Aziru byl za svého života nejvyšším knězem boha pomsty Zotha. Provinil se ovšem zneuctěním jeho konkubíny. Byl mumifikován a zaživa pohřben. Poletech skupina archeologů pod vedením magnáta lorda Maxtona odkryje jeho hrobku. Jde jim však především o bohatství, které se zde může nalézat, než o vědecké objevy. Otevřou jeho sarkofág a nevědomky ho přivedou opět k životu. Aziru je rozhodnutý zabít všechny vykrádače hrobek a nalézt znovu svou největší lásku Kiu. Její duše nyní existuje v těle americké turistky Sandry, které se zdají noční můry a scény jímž nerozumí. Aziru se tak vydává na cestu pomsty a znovunalezení svého štěstí.


Český název: Mumie žije
Režie: Gerry O'Hara
Rok výroby: 1993
Délka: 97 min
Země: USA

Hrají:
Tony Curtis ... (Aziru / Dr. Mohassid)
Leslie Hardy ... (Sandra Barnes / Kia)
Greg Wrangler ... (Dr. Carey Williams)
Jack Cohen ... (Lord Maxton)
Mohammed Bakr ... (Alexatos)
...a další


Filmy s oživlými mumiemi nepatří zrovna mezi moje nejvyhledávanější. Když už ovšem nedávno vyšel v trafikovém vydání od společnosti Řitka, tak jsem si řekl proč se na něj nepodívat. Sice mě odrazovalo nízké internetové hodnocení, ale jako správný hororový sběratel jsem ho musel mít ve své sbírce. Po jeho shlédnutí už ovšem nedivím, proč tomu tak bylo. Režisér O‘Hara rozhodně nepatří mezi ty nejznámější a tento film patří mezi jeho prvotiny. U filmu ovšem již předtím pracoval jako asistent producenta a tak přece jenom jisté zkušenosti měl. Nechal se lehce ovlivnit a inspirovat známější Mumií a do svého filmu přidal trochu té romantiky, která nás provázela skoro celým filmem.

Tento nízkorozpočtový film moc neoplýval skvělými efekty a tak v celém filmu uvidíme jen několik scén, kdy oživlá mumie zabije své oběti v rozkládající se podobě. Při těchto scénách jsme se museli spokojit pouze se záběry na hnijící ruce, které škrtí nešťastného člověka, který jí přišel pod ruky. Jinak měla normální lidskou podobu, u které se nemusel nanášet make up a vyšlo to levněji. Trocha umělé krve a falešní kostlivci měli nabudit pocit hrůzy, který se ovšem za celý film nedostavil. Dopomohla k tomu i uspávací hudba, jenž možná zaboduje u dobrodružných filmů, ale ke scénám umírajících lidí se rozhodně nehodí. Korunku stupidity nasadili otřesné kostýmy herců, které měly znázorňovat dobové oblečení. Ale falešné šperky a papírové rekvizity pozná i pětileté děcko.

Rozhovory mezi postavami byly mnohdy zbytečně natahovány a podstata věci mizela v bludišti naprosto nelogických blábolů, které vypouštěli ze svých úst. Nejlepším názorným příkladem byl Aziru, který vystupoval v lidské podobě jako doktor Mohassid. Pokaždé se najednou objevil na místě, kde někdo umřel, nebo se stalo něco zlého. Všechno znal a každého poučoval. Nikomu to nebylo nápadné a nikdo nezjišťoval, kde se tu tak najednou objevil. Možná si řeknete, že na tom není nic moc zvláštního, jenže jeho suchý humor a debilní hlášky začnou brzy nudit každého .

Dějová osa je rozdělena na minulost a přítomnost. Minulost se nejvíce točí okolo smrti Azira a je nám zobrazována ve snových pasážích. Tyto scénky ještě mají určitou zajímavost a máme šanci v nich vidět i zajímavý způsob balzamování. Scénky ve kterých se něco zdá Sandře jsou hodně chaotické a nejenom hlavní hrdinka, ale i samotní diváci se v tom maglajzu často ztratí a těžko rozeznávají realitu a fikci. Přítomnost se točí hlavně okolo vykopávek, kdy během jednoho dne naleznou archeologové vstup do hrobky, během chvíle vykopou obrovskou díru a prozkoumávají jednotlivé chodby a místnosti. Jejich rychlost byla fenomenální a nemusel by se za ní stydět ani Superman. Prostředek filmu se nese v nudném duchu, kdy se nic podstatného neděje a teprve posledních patnáct minut přinese něco o čem se dá mluvit, že patří do hororového žánru. Za hodinu a půl je to ovšem dost málo.

Herecké obsazení se skládalo z průměrných herců, kteří nikdy nedokázali nic pořádného. Nejznámějším hercem je asi Tony Curtis, kterého si budete nejspíš nejvíc pamatovat z hororového snímku Rosemary's Baby (1968) či dramatu Houdini (1953). Za zmínku stojí ještě herec Mohammed Bakri jenž si zahrál v průměrném filmu The Body (2001).

Hodnocení:
Hodně slabý hororový film, který je postavený na romantické zápletce, která se táhne skoro celým filmem. Kvůli posledním patnácti minutám nestojí zato si jej kupovat. Najdu jen málo věcí, které bych mohl pochválit a musím souhlasit s velmi malým hodnocením, které se vyskytuje na jiných internetových serverech. 30% je myslím dostačujících, protože nuda a spánek byly mými nejvěrnějšími přáteli, kteří mě při sledování tohoto filmu doprovázeli. Nejvíce mě zaujal jen fakt, že tento film je natočený podle povídky Edgara Alana Poea a zajímavý horoskop na začátku.

Žádné komentáře:

Okomentovat