0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 5. 2012

Muerto, El (2005)

Vrátil se zpět mezi živé, aby ochránil své blízké před Bohem smrti.


Legenda:
Před 500 lety vtrhli španělé do Mexika a vedli válku proti Aztékům a jejich kultuře. Během 80. let zemřelo 28 milionů z 32 milionů žijících obyvatel. Podle proroctví se Aztékové a jejich víra vrátí k moci v období času šestého slunce.


Český název: Mrtvý
Režie: Brian Cox
Rok výroby: 2005
Délka: 90 min
Země: USA
Alternativní název: The Dead One

Hrají:
Wilmer Valderrama ... (Diego de la Muerte)
Angie Cepeda ... (Maria)
Joel Moore ... ( Zak)
Michael Parks ... (Sheriff Ezra Stone)
Tony Plana ... (Aparicio)
...a další


Diego jako malý chlapec patřil ke skupině, kterou převaděči vezli v dodávce k hranicím do Ameriky. Vysadili je kus od hranic a uprchlíci tak museli putovat pěšky. Cestou postupně odpadali únavou a dál šel jen starý muž a Diego. Muž provedl rituál, kterým udělal z Diega vyvoleného jejich boha Pijáka noci.

O mnoho let později se Diego chystá slavit den mrtvých Halloween. Oblékl si svůj kostým El Muerta a vyrazil autem na večírek. Po cestě měl však nehodu a zemřel. Jeho duše se dostala do země mrtvých Miclanu, kde je pánem Bůh smrti (Piják noci). Ten si vzal jeho srdce, ale nedokázal mu vzít duši. Diego se tak vrací zpět na zem. Dojde na místo slavnosti a tam zjístí, že jeho příbuzní truchlí nad jeho hrobem. Došlo mu, že je rok po smrti a nechápe proč je zpátky a chce zjistit jaký to má důvod. Je však odsouzen být v oblečení, ve kterém byl v den smrti a jeho tvář už navždy bude zdobit umrlčí make up. Chce najít způsob jak se dostat do blízkosti své dívky Marii a jaké s ním má plány Bůh smrti. Když se objeví první mrtvý je jasné, že se schyluje k něčemu zlému. Diego objevuje své skryté schopnosti a postaví se k boji ze zlem. Nechce nechat zemřít své známé.

Máme zde další lehce podprůměrné béčko od nepříliš úspěšného režiséra. Brian Cox se zatím žádného velkého úspěchu nedočkal a s tímto filmem se mu to taky moc nepovedlo. Zatím dělal spíš televizní filmy.
Ohledně zpracování nebudu moc lichotivý. Filmových triků tam moc nebylo a ty co se objevily, patřili do kategorie slabých. Bude to určitě nízkým rozpočtem, ale zobrazení země mrtvých a samotného Boha smrti bylo k smíchu. Co se týče kamery a střihu: zbytečně moc sestříhaných pasáží, třepotání kamery a některé scény mi přišly úplně zbytečné. Hlavní postava ani nepotřebovala moc kostýmů, protože byl pořád oblečený do toho samého (no vlastně po nějakém čase se oblékl do mikiny s kapucí).

Námět a scénář je celkem zajímavý, tedy alespoň pro mě. Jen se mi moc nelíbí a ani mi nepřijde logické, že když už se někdo vrátí z říše mrtvých na zem a slouží bohu smrti – může oživovat mrtvé. Trochu směšné, ale beru. Z herců stojí za zmínku jen Angie Capeda, která začínala v reklamách na pivo, potom hrála v několika telenovelách a od roku 2002 se dostala k filmu. A na začátku si zahrál menší roli Billy Drago – Tremors 4, Hory mají oči.

Hodnocení:
Tenhle film je hodně zvláštní - má zajímavý scénář i námět, ale zpracovaní žádná sláva. Co se týče hereckých výkonů, byly dost průměrné. Dám tomuto filmu 35%, a to hlavně za pěknou herečku a konec, který se mi celkem líbil. Ještě jsem zapoměl pochválit hudbu, která byla asi to nej z filmu.

Žádné komentáře:

Okomentovat