0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 5. 2012

Mother's Day (1980)

Film z produkce Troma Entertainment. Setkání tří kamarádek s šílenou rodinkou uprostřed lesů...

Abbey, Jackie a Trina jsou kamarádky, které se znají už od školy. Každý rok společně vyráží na nějaké odlehlé místo, aby si užili společně chvíli klidu, odpočinuli si od rušného města a každodenního nudného života, který vedou. Tentokrát se rozhodnou kempovat v kraji jménem Deep Barons. Cestou se zastaví v jednom krámku a směšný prodavač je varuje, ať tam nejezdí. Ony však mají svou hlavu a myslí jen na zábavu, kterou prožijí. No uvidíte sami jaká to bude sranda. V lese totiž žije hodně divná tříčlenná rodinka, která si libuje ve velice zvláštním způsobu života. Bratři Addley a Ike jsou trochu jednodušší a žijí se svou matkou, pro kterou by udělali vše, co si řekne. Někdo své matce kupuje květiny, pomáhá s úklidem. Oni však z oblibou znásilňují mladé dívky, mučí své oběti a přitom s nimi hrají podivné hry. Za nedlouho se s nimi děvčata setkají a můžu říct, že to nebude příjemné setkání. Přežijí? Zachrání se? Nebo podlehnou šíleným bratrům a stanou se s nich jen další dárečky pro jejich matku!


Český název: Den matek
Režie: Charles Kaufman
Rok výroby: 1980
Délka: 91 min
Země: USA
Alternativní název: Mutter Tag

Hrají:
Nancy Hendrickson ... (Abbey)
Deborah Luce ... (Jackie)
Tiana Pierce ... ( Trina)
Beatrice Pons ... (Mother)
Frederick Coffin ... (Ike)
Michael McCleery ... (Addley)
...a další


Film je z produkce Troma Entertainment. Tato společnost je známá svými filmy, které jsou odsuzovány po celém světě. Nízkorozpočtové filmy, amatérští herci, jednoduchý děj. Kaufman a Herz však mají docela velkou diváckou základnu, která jejich díla nadevše miluje. Jde v nich především o morbidní černý humor, dráždivou erotiku, která se ve chvíli změní na krvavý masakr a úchylnou představivost pánů režisérů. Přestože ve svých filmech používají naprosto laciné efekty a scénáře filmů jsou druhá jakost, tak dokáží svou zvrhlostí potěšit tisíce diváků po celém světě. U Tromáckých filmů se totiž nikdy nebojíte, ale zato si užije pořádnou dávku té nejšílenější zábavy jakou si dokážete představit.

Tentokrát pánové ovšem mile překvapili, protože tento film skutečně nějaký ten děj má a určitě je svým způsobem i zajímavý. Vysokou laťku černého humoru nám naservírovali hned od začátku a úvodní scénka s dvěma hipíkama je přímo k popukání. Potom se ovšem lehce přibrzdilo a my jsme měli šanci sledovat na Tromu trošku nezvyklou nudnou dvacetiminutovku, která se věnuje čistě dívkám a jejich táboření, kde kromě odhaleného poprsí nic kloudného neuvidíme. Teprve s nástupem dvou dementních bráchů (oblečených ve směšných hadrech) a jejich divadelních scének se posuneme zase vpřed. Konečně začne téct zase krev, uvidíme i několik pověstných úchyláren a dosyta se zasmějeme. Vraždící scény byly mnohdy klasicky velmi nápadité a skvěle natočené. Trocha želatiny a gumové masky dokáží neskutečné divy.

Přestože bych svým způsobem označil tento film jako jeden z nejlepších filmů od Tromy, tak jsem z něho byl i lehce zklamaný. Režiséři se sice konečně věnovali vytvoření pořádného děje, ale dost ubrali z jiných věcí, které zdobily jejich díla a já se zas až tolik nebavil, jako jindy. Samozřejmě, že film má několik nezapomenutelných hlášek či morbidních scének, ale bylo jich tu podstatně méně než jsem v jejich filmech zvyklý. Ani nahoty zde tentokrát nebylo moc což byla dost škoda, protože herečky byly docela pěkné. Já vím, že horory o erotice moc nejsou a to je i dobře, ale u Tromy jsem přece jenom zvyknutý na něco jiného. V neposlední řadě musím pochválit i hudební doprovod, který je jako ostatně vždy naprosto skvělý. Jen mi trošku vadilo, že se pořád opakoval dokola.

Přestože se mi tento film patří mezi mé nejoblíbenější z produkce Tromy, tak musím říct, že ho hodnotím jako průměrný film, který má spoustu dobrých momentů, ale i scén jenž mě zrovna dvakrát nepotěšili. V ledasčem se od jiných filmů této společnosti liší, což je na jednu stranu dobře, ale na druhou to snímku trošku uškodilo. Každopádně jsem však rád, že ho mám ve své sbírce a určitě vám doporučuji se na něj podívat.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat