0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 5. 2012

Mosura (1961)

Jedno z nejoblíbenějších monster v Japonsku přichází na scénu.

Poblíž ostrova Infant (Beiru), provádí armáda země Rolithican testování atomových zbraní. Jednoho dne zde ztroskotá japonská loď a několik trosečníků zde přežije až do příjezdu záchranářů. Když se vrátí zpátky na pevninu odpovídají na dotěrné otázky vědců a novinářů, jak to že je nezabila vysoká dávka radiace. Muži se rozpovídají o podivném domorodém kmeni, který žije na ostrově a jejich zázračném nápoji. Obě země Japonsko i Rolithican sestaví badatelskou výpravu z vědců a novinářů, kteří se vypraví na ostrov. Vůdcem expedice se stává namyšlený Clark Nelson, který sleduje pouze svoje cíle. Doufá že na ostrově najde něco velmi cenného. Průzkum ostrova je zavede až do podivného lesa, kde žijí domorodci a dvě malé ženy. Zatímco japonští vědci se snaží získat co možná nejvíce informací o podivných nápisech a samotných domorodcích Nelson a jeho kumpáni potají unesou dvojčata a ještě stačí zabít několik místních obyvatel. Po návratu do Tokia vězní obě dívky ve svém divadle, kde je nutí vystupovat. Jejich nádherný zpěv láká každodenně celé zástupy zvědavců a peníze se jen hrnou. Jenže nikdo netuší, že v jejich překrásné písni se skrývá telepatická prosba o pomoc. Jejich volání probudí ze spánku tvora, který je na ostrově uctíván jako bohyně Mosura. Obří larva se ponoří do mořských vln a vydává se zachránit své služebnice. Na své cestě začne ničit vše, co jí stojí v cestě.


Režie: Ishiro Honda
Rok výroby: 1961
Délka: 101 min
Země: Japonsko
Alternativní název: Mothra

Hrají:
Frankie Sakai ... (Fukuda )
Hiroshi Koizumi ... (Dr. Shin'ichi Chujo)
Kyoko Kagawa ... (Michi Hanamura)
Ken Uehara ... (Dr. Harada)
Jerry Ito ... (Clark Nelson)
Emi Ito ... (Shobijin (Twin Fairy))
Yumi Ito ... (Shobijin (Twin Fairy))
... a další


Během své režisérské kariéry stvořil Honda spoustu obřích monster, jenž se stali v Japonsku a později i ve zbytku světa velice populární. Vedle Gojiry a Radona se tak zrodila další legenda. Mosura se objevila v celé řadě monster movies a jako jedna z mála byla téměř neporazitelná. Dokonce dokázala porazit i samotnou Gojiru, díky čemuž si získala řadu sympatií. Mluví se o ní jako o nejsilnějším médiu ve vesmíru a ve snímcích v nichž figuruje se o ní zmiňují jako o božstvu. Snaží se vyhýbat civilizovanému světu a lidem, pro který je velkou hrozbou díky své agresivitě. Přesto se o ní mluví jako o milé a laskavé potvůrce. Nikdy však sama od sebe nezaútočí na člověka, pokud k tomu nedostane důvod, či se neocitne někdo z jejích služebníků-uctívačů v ohrožení života.

Mosura dokáže během krátké chvíle dosáhnout třech fází proměny, takzvaného motýlího cyklu. Často se proto o ní mluví jako o motýlovi, mole či můře. Pokaždé je označovaná jinak, ale myslím si že Můra je asi nejvystižnější. Uvnitř svého "chrámu" (hory) žije v obřím modrožlutém vejci. Z něj se vždycky vylíhne obří hnědá larva, která je schopná z úst vystřelovat spršku hedvábí, kterým dokáže omotat potenciálního nepřítele a dokonale ho tak znehybnit. V další fázi udělá ze sebe larva zámotek, z něhož se později stává dospělý jedinec. V této chvíli se stává nejnebezpečnějším. Přestože není rychlá jako Radon, dokáže rovněž vytvořit mácháním svých křídel mohutný vzdušný vír. Jeho síla je však mnohem hrozivější a dokáže doslova odvát všechno v dosahu. Poté co vykoná svou pomstu, nebo zachrání někoho ze svých stoupenců se vždy vrátí zpátky do nitra hory.

Ani tento film se nevyhne poněkud pomalejšímu rozjedu, který může mnohým připadat jako „pohádka“. Tvůrci zde vytvořili fiktivní stát Rolithican ( asi si nechtěli utahovat přímo z USA) a z radioaktivního ostrova se stalo místo plné kouzel. Film už nepůsobí vůbec katastroficky a spíše připomíná jakousi fantasy komedii. Tedy hlavně první polovinu filmu. Honda si uvědomoval, že musí přijít s něčím novým. Nezměnil však svůj kladný vztah k humoru a tak i zde se dočkáme několika humorných okamžiků. O většinu z nich se postará objemově silnější novinář, který zpočátku působí jako hrozný nemotora – aby se z něj posléze stal akční hrdina a zachránce.

Diváky jistě zaujmou i zpívající dvojčata, která se posléze rovněž objevila v dalším filmu Mosura vs. Gojira a jiných monster movies. Jejich nádherná píseň "Mosura No Uta" se stala velice oblíbenou a i já sám jsem si jí musel pustit několikrát. Obě dívky vypadali během filmu jako panenky ke hraní a není ani divu, že se je Mosura vydala zachránit. Obě dívky totiž byly jejími nejvěrnějšími strážkyněmi. Nesmím opomenou ani vyzdvihnout výkon hlavní záporné postavy, kterou zahrál Jerry Ito opravdu přesvědčivě.

Druhá polovina filmu už konečně přináší onu dlouho očekávanou zlobu okřídlené stvůry. Nejprve se nám samozřejmě představí v roli rozohněné larvy, která dostane ve filmu největší prostor. Ve vodě sice její pohyby vypadají dost nemotorně, ale ve chvíli kdy začne ničit Tokio přichází stará známá klasika. Opět máme šanci shlédnout marnou snahu armády zničit nezranitelnou stvůru. Cínoví vojáčci a modely tanků a raketometů se sice snaží seč mohou, ale marně. Jinak by jsme totiž přišli o zlatý hřeb večera. Na scénu konečně přichází a v zápětí hned odletí Mosura ve své dospělé podobě. Jen obyčejným máchnutím křídla dokáže rozfouknout desítky angličáků do všech světových stran. Přestože její podoba není nikterak uchvacující, musím ocenit originální tvůrčí myšlenku a Mosura u mě získala zelenou.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat