0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 5. 2012

Morsure (2007)

Pomáhat druhým v nesnázích se vždycky nevyplácí!

Poslední dobou mě začíná stále více překvapovat francouzská filmová tvorba, kterou jsem ještě nedávno zrovna dvakrát nemusel. Především pak jejich krátkometrážní snímky. Myslím si, že by bylo dobré aby zde tenhle kraťas měl i krátkou recenzi, protože si jí rozhodně zaslouží.


Režie: David Morlet
Rok výroby: 2007
Délka: 13 min
Země: Francie
Alternativní název: Bitten

Hrají:
Luz Mandon ... (Clara)
Édith Le Merdy ... (paní Fruissardová)
Didier Menin ... (Hubert Fruissard)
Frédéric Maranber ... (Jean)


Na začátku filmu máme šanci vidět noční honičku po lese, kde chlápek s brokovnicí nahání bezbrannou ženskou, která s hrůzou v očích a poháněná vlastním strachem dokáže doběhnout až k domu na samotě, kde se jí podařit přesvědčit manželský pár Friussardů, aby ji schovali a uchránili před jejím bláznivým přítelem Jeanem, který ji chce zabít. Tedy nejen ji, ale i dítě které čeká. Manželský pár si tím však nevědomky podepíše rozsudek smrti.

Na první pohled se jedná jen o další tuctový filmeček, kdy je jedna z postav nakažena záhadným virem, který jí postupně mění v monstrum, ale francouzům se zde podařilo navodit opravdu dokonalou atmosféru, kterou jí mohou závidět lecjaké celovečerní snímky. Hutný a místy až mysteriózní hudební doprovod vás zcela pohltí a vtáhne do děje, který je sice už od začátku napínavý a smrdí akčností na sto honů, ale zhruba v polovině se dočkáme velké dávky toužebně očekávaného hororu a věřte, že nebude rozhodně litovat.

Když už nic jiného, tak určitě oceníte povedenou masku zombie a vizuální efekty. Monstrum či chcete-li zombie je propracovaná do nejmenších detailů a můžu vám říct, že jsem se přímo kochal pohledem na scénu, kdy tuhle krásku ukážou poprvé. Téměř bez chyby je i práce osvětlovačů a kameramana, kteří se zde opravdu vyřádili a připravili (alespoň mě) nezapomenutelný zážitek. Jejich hra se stíny a slabě osvětleným prostředím divákovi umožní naplno rozvinout svou představivost a přestože zřejmě tenhle tah zakrývá menší nedostatky díky malému rozpočtu, musím říct že já se rozhodně bavil a nechce se mi tenhle kousek moc kritizovat.

I samotné herecké výkony jsou docela uspokojivé. Sice by žádný z aktérů zřejmě Oscara nedostal, ale určitě si ostudu neudělali. Nezbývá mi nic jiného, než popřát Davidu Morletovi hodně dalších úspěchů a už se těším na další jeho kousky.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat