0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 5. 2012

Morgiana (1972)

Touha po bohatství je mnohdy silnější než sesterská láska.

Klára a Viktorie nedávno zdědily po svých rodičích poměrně velký majetek, který jim byl zanechán a rozdělen rovným dílem. Obě sestry, přestože jsou si vzhledově velice podobné, jsou ve skutečnosti zcela odlišné. Zatímco Klára je milé a vždy usměvavé děvče, které má každý rád, tak Victorie z duše svou sestru nenávidí, závidí jí snad úplně všechno, u poddaných budí hrůzu a jedinný tvora, kterého má ráda, je kočka Morgiana. Ze všeho nejvíce jí však vadí, že její sestra je doslova obletována muži, tak o ni nemá zájem nikdo. Proto se rozhodne své sestry zbavit jednou pro vždy a získat všechno bohatství jen pro sebe. Vydá se na cestu, ze které již není návratu a je rozhodnutá odstranit všechny překážky, které se postaví mezi ni a její vysněné touhy.


Režie: Juraj Herz
Rok výroby: 1972
Délka: 99 min
Země: Československo

Hrají:
Iva Janžurová ... (Klára / Viktorie)
Josef Abrhám ... (Marek)
Nina Divíšková ... (Otýlie)
Petr Čepek ... (Glenar)
Karel Augusta ... ( Dr. Mayer)
...a další

Režisér filmu Juraj Herz se nechal inspirovat románem ruského spisovatele Alexandra Grina, který nese název Jessie a Morgiana. Film je jakýmsi skloubením romantiky a mysteriózního dramatu s pořádnou dávkou hororové atmosféry. Svým způsobem se o něm dá mluvit i jako o jakési pohádce pro dospělé, kdy dobro vždy zvítězí nad zlem. Jeho úspěch se odvíjel nejen díky bravurnímu hereckému výkony Ivy Janžurové, která si zde střihla rovnou dvojroli, ale i díky tomu, že vznikl v období Herzovy největší slávy. Ten si získal řadu obdivovatelů již o rok dříve s filmem Petrolejové lampy a tak není divu, že i jeho další kousek přirozeně přilákal spoustu diváků, kteří se doslova třásli netrpělivostí a poté byli velice štědře odměněni, protože Morgiana si ihned získala celou škálu příznivců a dodnes je považována za jeden z nejlepších Herzových filmů.

Děj filmu tvůrci přenesli z našich luk a hájů až k břehům Černého moře, jehož nádherná scenérie přímo vybízela k natočení nádherných záběrů a rozmanitých scén. Právě samotného prostředí si u filmů všímám asi nejvíce a musím podotknout, že jsem byl doslova okouzlen všemi krásami, jenž nám zde byli nabídnuty. Dalším důležitým aspektem byla vytvořená atmosféra, která nás provází napříč celým filmem. Tvůrcům se vskutku podařilo stvořit něco tak úžasného, že diváci budou doslova chrochtat blahem. Především pak díky bravurní práci kameramana, který své práci dokonale rozuměl a divákům nabídl nezapomenutelný zážitek. Některé záběry divákovi doslova vyrazí dech a způsobí menší záchvěvy úzkosti. Především pak ve scénách, kdy se realita smísí s představivostí hlavních hrdinek a divák v tu chvíli ztratí lehce kontrolu nad dějem.

Pochválit samozřejmě musím i dobové kostýmy, která byli přehlídkou ladnosti a krásných barev. Výborně vypadali i různé dekorační doplňky (šperky, zrcadla, nábytek či samotné koňské spřežení). Právě to můžou příznivci podobných věcí ocenit při divoké jízdě podél horského úbočí. Na své si přijdou i příznivci lehké erotiky, kde se hned několik hereček obnaží při koupání v moři. Ti bystřejší mezi nimi možná poznají i několik známějších tváří několika československých hereček.

V neposlední řadě pak samozřejmě nezbývá než pochválit i samotné herecké výkony většiny herců a hereček. Všem dozajista vévodí právě Iva Janžurová, která nám dokázala, že její předností nejsou pouze výkony v nejrůznějších komediích, ale ani v mysteriózním kousku se rozhodně neztratí. Hned v závěsu za ní se mi líbil i Josef Abrahám a Petr Čepek. Film Morgiana dokonce získal i významné ocenění Zlatého Huga na filmovém festivalu v Chicagu.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat