0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 5. 2012

Lake Placid (1999)

Toto jezero obývá obrovský krokodýl, který má pořád hlad. Právě nadešel čas krmení....

Na jezeře Black Lake (Lake Placid) umírá v náručí místního šerifa mladý potápěč, kterému něco ve vodě ukouslo spodní část těla. V jeho těle je nalezen kousek zvířecího zubu, kvůli kterému sem přijíždí až z New Yorku paleontoložka Kelly. Společně s šerifem Hankem a ochráncem přírody Jackem Wellsem vyráží na člunu prozkoumat vodní plochu jezera. V provizorním táboře se k nim připojí ještě několik místních policistů a bohatý profesor mytologie Hector, který je milovníkem krokodýlů a je přesvědčený, že v místním jezeru je jeden větší exemplář. Nikdo z nich však netuší, jaká hrůza je opravdu skrytá pod vodní hladinou.


Český název: Jezero
Režie: Steve Miner
Rok výroby: 1999
Délka: 76 min
Země: Kanada / USA

Hrají:
Bill Pullman ... (Jack Wells)
Bridget Fonda ... (Kelly Scott)
Oliver Platt ... (Hector Cyr)
Brendan Gleeson ... (šerif Hank Keough)
Betty White ... (Delores Bickerman)
... a další


Filmů o různých zvířecích zabijácích, kteří se ukrývají v jezeru je natočeno už spousta. Většina z nich nestojí za nic, ale najdou se i takové, které stojí určitě za zhlédnutí. Tento film je takovým milníkem v tomto žánru a diváky rozdělil na dvě skupiny. Pro jednu je to odpad a ztráta času, pro ty druhé docela slušná podívaná s hororovo-komickými prvky. Na krokodýlí filmy musím mít náladu, protože se většinou jedná o přerostlé gigantické mrchy, které sežerou všechny a všechno na co přijdou. Tentokrát je všechno trochu jinak, protože mrtvých tu moc není a speciální efekty měl na starosti náš starý známý Stan Winston. Scénář si vzal pod patronát David E. Kelley, který je autorem seriálu Ally McBeal. No a v neposlední řadě do režisérského křesla usedl všem jistě známý Steve Miner. Tento chlapík má na svém kontě takové filmy jako: Friday the 13th Part 2 (1981), Friday the 13th Part III (1982), Warlock (1989), Halloween H20: 20 Years Later (1998), nebo Day of the Dead (2008).

Scénář filmu sice není zas až tak originální, ale nedá se říct, že by byl špatný. Bohužel se ani takto zkušení pánové nevyvarovali několika zásadních chyb a divákům zanechali v hlavách několik otazníků. To jak se dostal tvor do jezera nám bylo zhruba vysvětleno odhadem, který asi moc lidí neuspokojil. Ale to zas až tak za pozornost nestojí. Mnohem lepší a směšnější bylo zjištění, jak krokodýl vyrůstal a přežíval. To tady nebudu rozepisovat, ale docela mě to pobavilo.

Atmosféra filmu byla velice zvláštní. O nějakých nervy drásajících scénách nemůže být ani řeč. Zas až tolik lekacích či vražedných scén jsme neviděli. Spíše mi to přišlo jako bych sledoval dobrodružnou černou komedii s příchutí hororu, která mě docela dostala. Ti co očekávají pořádný masakr a křupání kostí budou asi hodně zklamaní, ale ti, co se chtějí u takového filmu i pobavit, jsou na správném místě. Film je doslova prošpikován směšnými situacemi, nezapomenutelnými hláškami a hlavně hodně solidní hudbou, která se hodně povedla. Jejím autorem je John Ottman.

Samotné postavy jsou asi tou nejšílenější bandou jakou jsem v poslední době viděl. Po většinu filmu mi lezli skoro všichni lehce na nervy, ale na druhou stranu musím říct, že se našlo dost situací, kdy mě opravdu pobavili. Paleontoložka, která vyráží poprvé do terénu, jež si snad na všechno možné i nemožné jenom stěžovala - takovou ženskou mít s sebou na výletě v přírodě, tak jí tomu krokodýlovi hodím do tlamy sám. Tlustý šerif a jeho nešikovnost, charismatický ochránce přírody, který by nejraději zvířata postřílel sám a nechutný obdivovatel krokodýlů, jenž udělal z policajtů šašky s krumpáčem. Taková sestava se jen tak nevidí, spousta hlášek a gegů byla příjemným zpestřením filmu, ale všeho moc škodí. Většina z nás přece jenom čekala větší akčnost ze strany krokodýla a tak legrácky začnou po určité době nudit, protože se nic pořádného neděje. Všemu nasadila korunu stařenka, která ráda cvičí a pečuje o netradiční domácí mazlíčky.

Co se týká samotného krokodýla, tak mě docela překvapil. Povětšinou byla vidět jen hlava a zuby, takže se producentům dařilo příjemně maskovat jeho umělost a digitalizaci. Ovšem ani zde se nepodařilo zabránit některým velice podivným záběrům. Viz souboj grizzly a krokodýl. Tady to docela hodně přehnali a umělost obou tvorů byla vidět i cítit na sto honů. Podobné to bylo při trošku jiném krmení monstra.

Herecké obsazení bylo složené z několika známých herců. Ochránce přírody si zahrál Bill Pullman The Serpent and the Rainbow (1988), Rick (2003), The Grudge (2004). Věčně si stěžující, ale jinak pěknou paleontoložku Kelly si zahrála Bridget Fonda Army of Darkness (1992), Single White Female (1992). Dokonce i sám režisér Miner si střihl malou roličku pilota.

Pro mě osobně je to průměrný krokodýlí film, který mě dokázal rozesmát a nenudil mě. Je sice pravda, že moc hororových prvků v něm k vidění není, ale ty co jsou, určitě stojí za vidění. Sběratelé filmových soundtracků by si neměli nechat ujít možnost získat hudbu k tomuto filmu, protože ta by si sama o sobě zasloužila 80%-90%.

Hodnocení:
Já dávám filmu jako celku 60% a můžu říct, že na tu starou paní a její story s pánvičkou dlouho nezapomenu.

Žádné komentáře:

Okomentovat