0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 5. 2012

La Monja (2005)

Jejich noční můra z minulosti se vrací. Jeptiška je zpět a přišla se pomstít!!!


Minulost:
Náš příběh začíná na dívčí internátní církevní škole ve Španělsku, kde studuje šest dívek z různých koutů světa. Mary, Zoe, Susan, Eulalia, Cristy a Joana jsou dívky v rozpuku a do školy byly donuceny chodit svými rodiči. Spojuje nejen přátelství, ale i společná nevraživost k jeptišce sestře Urshulle. Ta vládne nad nimi tvrdou rukou a její výchovné praktiky neznají mezí. Když zjistí, že Mary je těhotná, chce jí očistit od hříchu. Té osudné noci se stane něco co změní životy jak samotných dívek tak i jeptišky.


Český název: Jeptiška
Režie: Luis de la Madrid
Rok výroby: 2005
Délka: 98 min
Země: USA
Alternativní název: The Nun

Hrají:
Anita Briem... (Eva)
Belén Blanco... (Julia)
Cristina Piaget... (The Nun)
Paulina Gálvez... (Zoe)
Alistair Freeland... (Joel)
...a další

Současnost:
Eva je s přáteli na párty a když se vrací domů uslyší matčin výkřik. Vběhne do domu a uvidí postavu jeptišky jak právě podřízla matce hrdlo a zmizí. Policie jí moc tuhle historku nevěří,a le nechají ji být. Na pohřbu je kontaktována cizí ženou, která se představí jako Cristy a ta jí řekne, že je dávná kamarádka její matky. Když se má za ní Eva stavit do hotelu na domluvenou schůzku najde jí mrtvou. Rozhodne se tedy odjet do Španělska a najít odpovědi na své otázky ohledně své matky a tajemné jeptišky. Eva se svou kamarádkou Julií a jejím klukem Joelem začnou pátrat po zbývajících matčiných přítelkyních a staré škole. Roztočí se tak kolotoč smrti, která se objevuje vždy krok před nimi. Podaří se jim odhalit tajemnou minulost nebo nad nimi záhadná jeptiška zvítězí?


Je celkem překvapující, že na tomhle ne moc povedeném filmu pracovala skupina lidí, o kterých si dovolím tvrdit, že svému oboru dost rozumí. Režisér Luis de la Madrid spolupracoval na takových filmech jako Devil’s Backbone nebo The Machinist. Tohle je jeho první samostatné dílo a asi to nebyl zrovna vrcholný start. Na scénáři mu pomáhal Jaume Balaguero (REC, Darkness), producenty byli Julio Fernandez( Re-animator) a Brian Yuzna (Arachnid, Dagon).

Co se týče samotného scénáře, nebyl zas až tak špatný. Příběh o pomstychtivé jeptišce a vraždách podle svatých žen je určitě dobrým námětem, jenže to zpracování a uvedení filmu dost pokulhává. Navíc se ve filmu objevuje hodně nelogických po sobě jdoucích scén. No a ten konec nebudu raději komentovat. Sice jsem to pochopil, ale moc mi to nedalo. Určitě je dobré se na tento film podívat, ale ti kteří mají rádi španělské hororové klasiky by mohli být hodně zklamáni.

Samotné ztvárnění ducha jeptišky bylo pěkné a určitě jedním z větších pozitiv filmu. Bylo vidět propracování do nejmenších detailů, a to je pro duchařiny jen dobře. Herecké výkony patří do kategorie průměrných. Nebudu vyzdvihovat nějakého herce či postavu, protože všichni byli na jedné lodi. Dokonce jsem si všiml i pár narážek na jiné horrory (Které? Na to musíte přijít sami - zase bych prozrazoval děj).

Hodnocení:
Jak už jsem řekl. Jedná se o průměrný film s dobrým scénářem, ale horším provedením. Průměrní herci, pár nelogických scén - takže za celkový průměr dávám 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat