0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 5. 2012

Death Valley (1982)


Malý chlapec se připlete do cesty šílenému zabijákovi, který si ho vyhlédne jako svou další oběť…

Billyho rodiče se nedávno rozvedli a jeho matka si našla nového přítele, s nímž chce trávit dovolenou v Arizoně a syna bere sebou. Chlapec tuto skutečnost bere s velkou nevolí, ale návštěva westernového městečka jej na druhou stranu láká. Zpočátku se nudí, ovšem ve chvíli kdy se za jejich autem objeví jiný podivný vůz, nabere jejich výlet úplně jiných obrátek. Zvědavý a především hodně všímavý Billy se totiž připlete do cesty šílenému vrahovi, který od té chvíle netouží po ničem jiném, než podříznout malému chlapci jeho hrdlo a pronásleduje jej na každém kroku.



Český název: Údolí smrti
Režie: Dick Richards
Rok výroby: 1982
Délka: 87. min
Země: USA

Hrají:
Peter Billingsley ……………….(Billy)
Catherine Hicks ………………..(Sally)
Paul Le Mat ……………………(Mike)
Stephen McHattie ………………(Hal)
Wilford Brimley ……………….(Sheriff)
…a další



Příběh nás zavede do vyprahlé Arizony, kde za dávných časů spousta nadšenců hledala třpytivé zlato a kolty se houpali proklatě nízko. My však nebudeme sledovat žádný westernový kousek, protože děj se odehrává v přítomnosti a kovbojové za své představení dnes už leda vybírají peníze od všudypřítomných čumilů. Když jsem se dozvěděl, že zde bude řádit šílenec s nožem, těšil jsem se na pěknou hororovou podívanou, ale bohužel se mi jí v žádném případě nedostalo. Nuda a slabá atmosféra mě místy neskutečně ubíjely a to doslova. Povětšinu času jsme totiž nuceni poslouchat otravné dialogy hlavních hrdinů hodné tak do nějakého dramatu. Navíc jsem film viděl v češtině a dabing byl opravu hrozný.

Asi nejhorší na tom všem bylo to, že zde hlavní prim hraje brýlatý blonďáček, který mi byl nesmírně nesympatický a to jak vzhledově, tak i svým hereckým projevem. Vím, že od malého kluka se nedají čekat žádné velké zázraky a v některých okamžicích lze spatřit i slibné záblesky zlepšení, ale jinak bych ho vykuchal již po prvních patnácti minutách. Ani jeho starší kolegové si však nevedli o nic lépe a právě tento fakt docela ovlivnil mé hodnocení. Máme zde sice pohlednou Catherine Hicks, jenže nedostatek prostoru jí nedovolil naplno rozbalit, to co v ní je. Stephen McHattie coby záporák rovněž nenaháněl moc hrůzu, ale to bylo rovněž hlavně vinou samotného scénáře.

Těch několik vražd a akčnějších scén nestačilo ani na průměrné hodnocení. Vlastně když to tak spočítám, jsem viděl asi jen dvě – tři pasáže v celém filmu, které mě dokázali zaujmout. Pokud tedy nepočítám ten trapný pokus oslepit vraha v koupelně. Asi největší škodou byla tvůrčí nemohoucnost udržet delší dobu napětí, aby atmosféra dostala pořádné grády. Místo toho jsme po solidní minutě sledovali další nezáživnou dvacetiminutovku. Tak to bylo pořád dokola a měl vážně chuť to vypnout ještě před koncem. Ve své době si možná podobné filmy získali na svou stranu řadu příznivců, ale pro dnešní obecenstvo to už nemá potřebnou šťávu.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat